spot_img
spot_img
-0.6 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Scandal la Comisia de Dialog Social / Spirite încinse lângă calorifere reci

- Advertisement -

* Şedinţa Consiliului Local de astăzi ar putea fi luată cu asalt de gălăţenii care au participat ieri la Comisia de Dialog Social * Prefectul Paul Florea speră să pună astfel presiune pe Consiliul Local să adopte o soluţie pentru a avea căldură de la 1 noiembrie *

Vacarm general, acuzaţii, reproşuri, vociferări, aplauze sau fluierături, aceasta a fost ieri, vreme de două ore, atmosfera în care s-a desfăşurat Comisia de Dialog Social lărgită, organizată pe tema căldurii. Cele peste 200 de persoane care au umplut sala Teatrului Dramatic – locul de desfăşurare a evenimentului – erau în majoritate reprezentanţi ai asociaţiilor de locatari, dar şi şefi ai instituţiilor publice. De-a lungul dezbaterii, care, din păcate nu s-a încheiat cu o soluţie concretă, s-a simţit clar împărţirea sălii în două tabere: de partea Apaterm şi de partea Electrocentrale, aplauzele sau reproşurile marcând, după caz, intervenţiile celor doi mai operatori implicaţi în furnizarea căldurii.

Primarul Dumitru Nicolae – marele absent
Moderatorul discuţiei a fost prefectul Paul Florea, care a reamintit de masa rotundă care a avut loc săptămâna trecută la sediul ziarului „Viaţa liberă”. „Singurul lucru care ne interesează este găsirea soluţiilor de a furniza căldură pe data de 1 noiembrie, nu cine este vinovat. Dacă noi căutăm vinovaţii, nu mai avem timp de soluţii. Nu încercăm să punem anatema asupra nimănui”, a subliniat din start prefectul. Marele absent a fost primarul Dumitru Nicolae. Mai grav, în sală nu a fost nici măcar un reprezentant al Primăriei Galaţi! Apaterm a fost reprezentată de administratorul special Adriana Stratulat şi de Florian Mateiţă, reprezentantul administratorului judiciar RomInsolv, dar şi de directorul tehnic Mircea Ispas. Pentru Electrocentrale a vorbit directorul Eduard Urbanschi. Din partea Consiliului Local au fost prezenţi democrat-liberalul Viorel Trif şi conservatorul Răzvan Avram. La discuţii au participat secretarul de stat Mircea Matei – directorul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), deputatul PSD Florin Pâslaru, preşedintele judeţului, Eugen Chebac şi Antoneta Gafiţuc, prim-vicepreşedintele Federaţiei Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari din Galaţi.

Faţă în faţă
Directorul Apaterm, Adriana Stratulat, a deschis seria discuţiilor, declarând că a solicitat Electrocentrale mărirea parametrilor de furnizare a agentului termic, în aşa fel încât măcar la şcoli şi grădiniţe, unde copii tremură, să poată începe livrarea căldurii, pentru că tehnic, Apaterm şi CET nu pot funcţiona una fără cealaltă. Eduard Urbanschi, directorul Electroncentrale, a explicat că la ora actuală preocuparea societăţii nu este pornirea căldurii în oraş, ci să furnizeze căldură pe întreaga perioadă a iernii. Urbanschi a atacat direct: „Nu am încredere în planul de reorganizare a Apaterm, care a avut un management defectuos. Mi s-a adresat întrebarea dacă putem prelua aceste servicii. Da, putem asigura, ni s-a acordat şi licenţă pe acest considerent – (declaraţie marcată de aplauze) – şi vă prezint avantajele: un preţ mai mic de facturare a energiei termice, calitate corespunzătoare a serviciilor, scăderea cuantumului subvenţiei locale, anularea penalităţilor coroborată cu reeşalonarea sau chiar reducerea plăţii debitului de bază proporţional cu valoarea creanţelor pe care le au asociaţiile. Scăderea costurilor poate ajunge la 30 la sută”, a declarat directorul CET. O doamnă din partea stângă a sălii i-a cerut insistent garanţii legate de acest preţ. Un reprezentant al asociaţiilor a ripostat întrebându-l pe prefect de ce se politizează lucrurile.

De două ori ANRSC
Secretarul de stat Mircea Matei a spus că situaţia de la Galaţi este unică în ţară. Reluând declaraţiile pe care le-a făcut şi la masa rotundă organizată de „Viaţa liberă”, secretarul de stat a susţinut că Apaterm nu are nici licenţă de funcţionare nici contract legal şi că, dacă Primăria Galaţi era interesată de ce se întâmplă cu căldura din oraş ar fi demarat procedura de licitaţie, nu aştepta luna octombrie. „În Galaţi avem un producător, nu avem furnizor legal. Singura soluţie este atribuirea directă, pe o durată determinată de 7-8 luni până trece iarna, a unui contract către un operator licenţiat”, a spus Mircea Matei. În calitate de consilier local PDL, şeful teritorial al ANRSC, Viorel Trif, a făcut public proiectul de hotărâre prin care se doreşte distribuirea reţelelor termice către Electrocentrale, pe durata iernii. „Joi, de la 15.00, la Prefectură este o şedinţă ordinară a Consiliului Local. Dacă domnul primar Nicolae vrea şi este interesat de soarta gălăţenilor poate introduce acest proiect. Vă rog să veniţi mâine (astăzi) la şedinţa CL, să vă răspundă primarul direct şi să vedeţi de ce nu s-a găsit o soluţie până acum”, a anunţat Trif.

Ofertă şi contraofertă
Reprezentantul RomInsolv, Florian Mateiţă, a încercat să tempereze spirite încinse: „Putem să desfacem disputa juridică şi politică într-o parte, iar mâine dacă se deschide robinetul de la CET aveţi căldură”. Câteva voci din sală l-au întrebat ce salariu are. Cei doi operatori au fost presaţi să-şi spună ofertele de furnizare a căldurii. Directorul Electrocentrale a declarat că nu poate prelua Apaterm, ci serviciile de distribuţie. „Nu susţin preluarea salariaţilor ci a unei părţi din salariaţi care să asigure exploatarea şi întreţinerea acestor sisteme de termoficare; nu-mi pot permite să fac pasul de a prelua toţi salariaţii. Consumatorul final cât plăteşte la ora actuală? 250 de lei pe gigacalorie. Costul gigacaloriei la consumatorul final poate ajunge cu Electrocentrale furnizor la 200 de lei”, a spus Urbanschi. Din sală s-au auzit voci care au făcut referire la sistemul de cogenerare al CET, la faptul că  ia bani şi pentru energia electrică,  şi pentru căldură de la populaţie. Apaterm n-a mai apucat să-şi prezinte oferta. La finalul discuţiei, când sala se golise pe jumătate, Mircea Ispas, directorul de producţie, a spus că doar printr-o minune Electrocentrale ar putea ajunge de la 188 de lei pe gigacalorie cât percepe acum la punctele termice, la un preţ total de 200 de lei.
Punct final şi de la capăt!
Pentru că discuţia nu a ajuns la un rezultat concret, prefectul Paul Florea i-a pus punct reamintindu-le celor prezenţi în sală să vină la şedinţa de astăzi a Consiliului Local: „Dacă mergem în continuare ba pe-a mă-tii, ba pe-a mă-tii nu ajungem nicăieri! Singurul lucru pe care putem să-l facem este să determinăm CL în şedinţa de mâine să ia în analiză această problemă, presiunea pe factorul decizional este foarte mare şi acesta a fost lucru pe care am contat. E o formă de a împinge decizia. E o chestiune de calamitate să nu avem căldură de la 1 noiembrie!”.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.