spot_img
14.4 C
Vaslui
20-sept.-2024
spot_img

Sãrbãtoare la Husi: vine Mitropolitul Moldovei!

- Advertisement -

ANIVERSÃRI Este sãrbãtoare pe întinsul Episcopiei Husilor! Astãzi, de ziua Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, Episcopia Husilor prãznuieste hramul Catedralei Episcopale, la care este asteptat sã ia parte însusi ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Tot astãzi se împlinesc si doi ani de la întronizarea în demnitatea de Episcop al Husilor, a Preasfintitului Corneliu, cârmuitor al Episcopiei locului. Pentru trei zile, la Husi a fost adusã si icoana fãcãtoare de minuni de la Mãnãstirea Hadâmbu.

Sute de credinciosi sunt asteptati astãzi la Catedrala Episcopalã din „orasul dintre vii”! În fiecare an, de ziua Sfintilor Apostoli „Petru si Pavel” se prãznuieste hramul lãcasului, eveniment care adunã, din toate colturile judetului si nu numai, credinciosi dornici sã ia parte la Sfânta Liturghie Arhiereascã. Cu acest prilej, luni, 27 iunie, a fost adusã de la Mãnãstirea Hadâmbu, icoana fãcãtoare de minuni, care va poposi la Husi, pentru bucuria credinciosilor, pânã desearã. La primele ore ale diminetii este asteptat însusi ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si al Bucovinei, dar si Preasfintitul Calinic Botosãneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, împreunã cu Preasfintitul Ioachim Bãcãuanul, Episcop Vicar al Episcopiei Romanului si Bacãului.

Preasfintitul Corneliu cãtre credinciosi, în ziua întronizãrii: „Am nevoie de multã si îndelungã rãbdare, ca din cele peste 400.000 de suflete ale acestei Episcopii, pe toate sã le câstig, pentru viata vesnicã”

Un alt motiv de sãrbãtoare este acela al aniversãrii celor doi ani de când Episcopia Husilor este condusã de PS Corneliu. În 2009, dupã moartea Episcopului Ioachim Mares, unul dintre cei mai iubiti conducãtori ai Episcopiei, Sfântul Sinod hotãra, pe 18 iunie, ca destinul credinciosilor acestor locuri sã fie cãlãuzit mai departe de PS Corneliu, chiar dacã, la acea vreme, era unul dintre cei mai tineri episcopi din tarã, împlinind 43 de ani, cu o lunã mai târziu. „De astãzi sunt cel care mã ofer tuturor celor din nevoi, cãci cea mai mare împlinire si bucurie este acolo unde în umbrã si întuneric rãsare lumina, în suferintã si durere apare vindecarea, în tristete si singurãtate, mângâierea. Dãruiti-mi credinta voastrã, întelepciunea, puterea, rãbdarea si curajul de a fi urmãtor vrednic al vostru. Învãtati-mã, povãtuiti-mã, ocrotiti-mã, cãci sunt tânãr si nu le stiu pe toate, nerãbdãtor si am nevoie de multã si îndelungã rãbdare, ca din cele peste 400.000 de suflete ale acestei Episcopii, pe toate sã le câstig, pentru viata vesnicã si împreunã sã fie asteptati si primiti, în împãrãtia cea fãrã sfârsit a Mântuitorului nostru Dumnezeu”, le-a transmis PS Corneliu, în urmã cu doi ani, sutelor de credinciosi, adunati în curtea Episcopiei, la fastuoasa ceremonie a întronizãrii.

Repere istorice referitoare la biserica cu hramul Sfintilor Apostoli „Petru si Pavel” de la Husi

„Biserica cu hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel a fost construitã de domnitorul Stefan cel Mare în anul 1495, în cadrul curtii domnesti, functionând de-a lungul timpului ca mânãstire si catedralã episcopalã, începând din anul 1598. Monument istoric de valoare, a fost reconstruit în secolele XVIII – XIX, mai pãstreazã astãzi doar urmele temeliilor si pisania din vremea marelui voievod. Biserica a fost avariatã de cutremurul din 1692, incendiatã si jefuitã în 1711 de tãtari si a fost reclãditã în perioada 1753 – 1756 de cãtre episcopul Inochentie, cu ajutorul domnitorului Matei Ghica. Lãcasul a suferit numeroase transformãri de la ferestre în sus; în 1863 zona cornisei, în 1945 turlele, s-a adãugat în 1896 proscomidiarul, în 1910 vesmântãria si în 1945 pridvorul cel mare. Biserica a fost pictatã de Gheorghe Tãttãrescu, între 1890-1891, picturã refãcutã în 1945 si în 1996”, conform site-ului www.episcopiahusilor.ro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.