spot_img
3.9 C
Vaslui
30-nov.-2024
spot_img

Șapte școli vasluiene se află pe lista unităților de învățământ cu risc seismic

- Advertisement -
EXPERTIZATE… În județul Vaslui sunt șapte școli încadrate în clasa seismică II, iar printre acestea se află și Colegiul Național “Gh. Roșca Codreanu” Bârlad.

SITUAȚIE… Ministerul Educației a publicat lista unităților de învățământ care funcționează în clădiri cu risc seismic. În județul Vaslui sunt șapte școli încadrate în clasa seismică II, însă numărul nu este “bătut în cuie”, pentru că lista va fi actualizată în fiecare săptămână, pe măsură ce vor fi introduse datele în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR). O singură școală din județ a fost încadrată în clasa I de risc seismic. Este vorba de un corp de clădire al Liceului Tehnologic Puiești, vechi de peste o sută de ani, care a fost propus pentru demolare. Începând de ieri, elevii de aici învață într-un alt corp, reabilitat cu fonduri europene, valoarea totală a proiectului ridicându-se la 485.000 euro. Colegiul Național “Gh. Roșca Codreanu” Bârlad are mai multe corpuri încadrate în clasa a II-a de risc seismic. În municipiul Vaslui, liceele “Ștefan Procopiu”, “Ion Mincu” și “Emil Racoviță” funcționează în clădiri încadrate în clasa a III-a de risc seismic. Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu”, Liceul cu Program Sportiv și Palatul Copiilor Vaslui nu au fost expertizate, iar în aceeași situație se află mai bine de trei sferturi din unitățile de învățământ din județ.

Din lista construcțiilor cu risc seismic II mai fac parte următoarele clădiri: Grădinița cu Program Prelungit Nr. 2 Bârlad (săli de curs), Școala Gimnazială de Arte “N. N. Tonitza” Bârlad, Școala Gimnazială Primară Bogdănești, Școala Gimnazială din satul Lălești (comuna Puiești), Școala Gimnazială din satul Oprișița și Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir” Huși. Reamintim că, potrivit Codului de proiectare seismică al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, toate clădirile expertizate trebuie să fie încadrate în una din cele patru clase de risc seismic: Rs I, Rs II, Rs III și Rs IV. Clădirile încadrate în clasa Rs I au o susceptibilitate de prăbușire, totală sau parțială, la acțiunea cutremurului de proiectare, corespunzător stării limită ultime. În clasa a II-a de risc seismic sunt încadrate clădirile susceptibile de avariere majoră la acțiunea cutremurului de proiectare, corespunzător stării limită ultime, care poate pune în pericol siguranța locatarilor, dar la care prăbușirea totală sau parțială este puțin probabilă. Clasa de risc seismic Rs III cuprinde clădirile ce pot fi avariate moderat la acțiunea cutremurului, fără a pune în pericol semnificativ siguranța locatarilor. Ultima clasă de risc seismic cuprinde clădirile cele mai sigure, la care răspunsul seismic așteptat este similar celui obținut la construcțiile proiectate pe baza prescripțiilor în vigoare.

Legea nr. 212/2022 obligă instituțiile publice să dispună începerea expertizelor tehnice până în anul 2025

Vremea Nouă a atras atenția, săptămâna trecută, că autoritățile locale din județul Valsui nu au o evidență a clădirilor cu risc seismic. Asta deși anul trecut a fost o adoptată Legea nr. 212 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, care spune clar că primăriile municipiilor, orașelor și comunelor trebuie să identifice și să inventarieze clădirile încadrate în clasele de risc seismic și să publice listele pe site. Aceeași legea stabilește, de asemenea, și termene până la care vor trebui realizate expertizele: “Până la data de 1 ianuarie 2025, conducătorii instituțiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, realizată de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate, în vederea încadrării acestora într-o clasă de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție, asupra construcțiilor cu destinația de unități sau instituții de învățământ în care se desfășoară activități didactice care se află în patrimoniul instituțiilor publice respective și care au fost construite înainte de anul 1978, pentru care evaluarea vizuală rapidă recomandă efectuarea expertizei tehnice pentru structura de rezistență. Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora într-o clasă de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2026”.

Ministerul Educației, apel către autoritățile locale: “să pună la dispoziția unităților de învățământ actele oficiale care atestă o situație distinctă față de informațiile din SIIIR”

Listele cu clădirile încadrate în clasele de risc seismic, în care funcționează școli, ar fi trebuit publicate pe site-urile primăriilor. Ministerul Educației a anunțat, zilele trecute, că va reactualiza lista săptămânal, pe măsură ce vor fi introduse datele în aplicația Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR): “Lista cuprinzând încadrarea/neîncadrarea clădirilor într-o clasă de risc seismic va fi publicată în fiecare zi de vineri, cu datele actualizate în cursul săptămânii. Referitor la informațiile cuprinse în centralizare, precizăm următoarele: Lista cuprinde informațiile introduse la nivelul instituțiilor/unităților de învățământ preuniversitar privind starea tuturor clădirilor, fie că acestea sunt în conservare/în uz/cu activitate didactică relocată/în reabilitare/consolidare. Lista cuprinde informații privind toate clădirile aparținând instituțiilor și unităților de învățământ preuniversitar, indiferent de destinație. Precizăm că mențiunea <Altă destinație> face referire la clădiri care pot fi ateliere/magazii/anexe etc, neîncadrându-se în categoriile săli de clasă/laboratoare, cămin, cantină, grupuri sanitare, sală de sport. Facem, totodată, un apel la autoritățile publice locale, în calitate de administratori ai clădirilor, să pună la dispoziția unităților de învățământ, acolo unde există, actele oficiale care atestă o situație distinctă față de informațiile din SIIIR, pentru corecta informare atât a comunității educaționale, cât și a opiniei publice”, a transmis Ministerul Educației.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Doamna Simona Danda, orice cladire veche, expertizata, este incadrata in clasa de risc seismic III automat, care presupune un risc seismic scazut cum ar fi, degradari ale elementelor de fatada, degradari minore nestructurale. Cladirile incadrate in risc seismic II presupun riscuri similare celor incadrate in RS3, la care se adauga riscul unor degradari structurale care nu pun in pericol imediat structura de rezistenta a constructiei.
    La RS 2 se incadreaza cam toate blocurile de locuinte edificate inainte si in preajma cutremurului din ’77 care au fost proiectate pe normativele antisesimice vechi. Practic 90% din blocurile din Vaslui, in cazul in care ar fi expertizate, s-ar incadra la RS2, iar restul de 10% cu siguranta in RS3.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.