spot_img
spot_img
3.2 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Săptămâna de foc la Universitate începe cu alegeri repetate la Senat

- Advertisement -

* Astăzi este programată o şedinţă de Senat în care vor fi validaţi şi ultimii studenţi de pe lista electorilor la alegerea rectorului * În plus, ar trebui ales un nou preşedinte după demisia lui Viorel Mînzu * Petru Alexe: „Ministerul Educaţiei a stabilit că alegerile la Senat trebuie reluate * Miza financiară la „Dunărea de Jos” este de peste 35 de milioane de euro anual *

În aşteptarea unei note constatative care să forţeze reluarea alegerilor pentru Senatul Universităţii „Dunărea de Jos”, instituţia se reuneşte astăzi pentru a pune la punct ultimele detalii legate de procesul electoral. Astfel, potrivit rectorului Viorel Mînzu, în şedinţa de astăzi vor fi validaţi şi ultimii studenţi care vor face parte din lista electorilor. „Liderii studenţilor au constatat în ultima clipă că, în realitate, sunt mai puţini studenţi care ar urma să voteze pentru alegerea rectorului. Unii dintre studenţi erau şi în consiliile profesorale, şi în Senat, motiv pentru care ar fi fost, în total, în jur de 55, în loc de aproximativ 70, câţi ar fi avut dreptul să voteze, reprezentanţi în consilii plus reprezentanţi în Senat. Cei care erau în dublă calitate şi-au dat demisiile din consilii şi urmează ca Senatul să îi valideze pe cei care au fost aleşi în locul lor”, a declarat rectorul Viorel Mînzu. De asemenea, tot în şedinţa de astăzi este posibil să fie ales şi un nou preşedinte al Senatului, după demisia din această funcţie a profesorului Viorel Mînzu. „Senatul va trebui să ia act de demisia mea şi să aleagă un nou preşedinte”, a spus rectorul în exerciţiu al „Dunării de Jos”.

Petru Alexe: „Ministerul ne obligă să refacem alegerile la Senat”
Însă, dincolo de această ordine de zi, şedinţa de astăzi ar putea lua o nouă turnură în cazul în care Ministerul Educaţiei va trimite pe adresa universităţii din Galaţi o hârtie prin care să se ceară reluarea alegerilor la Senat pe motiv că ar fi fost încălcate anumite prevederi. Potrivit decanului de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, prof. dr. Petru Alexe, cel care a făcut petiţia care a determinat verificările corpului de control al ministrului Daniel Funeriu, nota constatativă este deja semnată şi urmează să ajungă astăzi la Galaţi. „Am discutat astăzi (duminică, n.r.) cu cei de la Minister şi mi-au transmis că documentul este redactat şi că urmează să fie trimis luni la universitate. Acolo se spune clar: alegerile pentru Senat trebuie reluate”, a declarat Petru Alexe. Aşadar, e posibil ca în locul validării noilor studenţi pe lista electorilor şi în locul alegerii unui nou preşedinte de Senat, să avem parte de o şedinţă în care actualul Senat să fie dizolvat. În acest caz lucrurile s-ar precipita şi mai mult pentru că nu mai târziu de miercuri ar trebui să aibă loc şi alegerea rectorului.

Alegerile au „dezmorţit” universitatea
„Viaţa liberă” vă va ţine la curent cu evoluţia situaţiei de la Universitatea „Dunărea de Jos”, mai ales în condiţiile în care subiectul alegerilor a fost extrem de dezbătut pe site-ul www.viata-libera.ro. Practic, în doar câteva zile, şapte texte postate au strâns împreună aproape 11.000 de accesări şi au fost postate nu mai puţin de 245 de comentarii, ceea ce reprezintă un adevărat record. Potrivit datelor de analiză a traficului de pe site-ul „Vieţii libere”, secţiunea „Educaţie” a urcat în ultimele zece zile de pe locul al cincilea în topul preferinţelor cititorilor noştri (după „Eveniment”, „Politică-Administraţie”, „Sport” şi „Economic”) până pe locul al doilea (după „Eveniment”), câştigând câteva mii de accesări faţă de perioada precedentă. Toate aceste statistici indică faptul că întrega comunitate, nu doar cea din universitate, este foarte interesată de acest subiect.

Miza financiară, peste 35 de milioane de euro
Viitorul rector al Universităţii „Dunărea de Jos” va avea pe mână al treilea buget din Galaţi într-un top al instituţiilor care primesc finanţare şi din bani publici, după Primărie şi Consiliul Judeţului. Astfel, potrivit datelor publice ale celui mai recent buget de venituri şi cheltuieli al Universităţii postat pe site-ul instituţiei, cel din 2008, prin mâna rectorului trec aproximativ 35 de milioane de euro anual, o sumă deloc de neglijat. Banii provin în cea mai mare parte din alocaţia bugetară pentru studenţi, taxele de studiu şi granturile de cercetare.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.