spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

„Sã nu vinã americanii cã îi fugãrim cu furcile!” (foto)

- Advertisement -

Sãtenii din Pãltinis despre Chevron

LA LOCUL FAPTEI Sãtenii din Pãltinis, unul dintre satele în vecinãtatea cãrora conducerea Chevron intentioneazã sã construiascã mai multe sonde de exploatare a gazelor de sist, nu vor sã audã de planurile gigantului american. Constienti de consecintele negative asupra mediului si implicit asupra vietii lor, acestia se opun vehement actiunii si aratã cu degetul spre mai marii judetului care nu au avut bunul simt sã îi consulte în acest sens. Oamenii sustin cã viitorul copiilor lor a fost vândut si spun cã „Îi vom fugãri cu furcile!” dacã planul lor va fi concretizat.

Americanii de la Chevron au ales o zonã foarte pitoreascã pentru a-si construi sondele de exploatare a gazelor de sist, o zonã feritã de ochii indiscreti ai potentialilor „intriganti” care se împotrivesc demersului lor, în apropierea cãreia trãiesc oameni simpli dar care, dincolo de aparente, au reusit sã se informeze suficient de mult cu privire la planurile companiei americane, încât sã strige rãspicat „NU VÃ VREM AICI!” Este vorba despre satul Pãltinis din comuna Bãcesti. Din surse am aflat cã, încã de acum doi ani, conducerea Chevron si-a trimis emisari sã studieze zona, deoarece terenul pe care urmeazã a fi construite sondele trebuie sã îndeplineascã anumite criterii. Mai mult, potrivit acelorasi surse, în urmã cu trei luni, mai multe persoane au venit cu o masinã a corpului diplomatic american, însotiti de reprezentanti ai Serviciilor Secrete Române, cu gândul de a închiria un teren. Desi initial interesul reprezentantilor Chevron s-a îndreptat asupra unui teren situat între Capu Deal si Pãltinis, pe care ar fi vrut sã îl închirieze pentru 5 ani, lucrurile s-au dovedit a fi mai dificile întrucât la mijloc ar fi fost vorba de mai multi proprietari care nu au fost de acord. Ulterior, conducerea Chevron a încercat sã închirieze aproximativ douã hectare de pãmânt situate într-o poianã, de la un localnic al Pãltinisului, Emil Sendrea. Potrivit celor care au tras cu urechea la discutii, desi Emil Sendrea ar fi acceptat, americanii au renuntat deoarece, pentru a ajunge în zona respectivã, un drum si un pod ar fi trebuit consolidate. Se pare cã ideea de a investi în plus nu le-a surâs.

Pãrerea primarului

Cu toate cã initial primarul comunei Bãcesti nu era convins de efectele nocive ale extragerii gazelor de sist prin metoda hidraulicã, în timpul unei sedinte de Consiliu Local propunând consilierilor sã îl sustinã pentru a face o vizitã în Polonia cu scopul de a afla mai multe informatii, se pare cã acesta si-a schimbat atitudinea. În momentul de fatã, Horatiu Cãrãusu se intereseazã asupra posibilitãtii de a întocmi un proiect local pentru interzicerea extragerii gazelor de sist prin aceastã metodã neconventionalã.

Vocea satului

Satul Pãltinis din comuna Bãcesti numãrã aproximativ 100 de familii de rromi sãraci, în mare parte pocãiti, care refuzã sã îngenuncheze în fata gigantului american, indiferent de ce le-ar oferi. Revoltati pe „tupeul” celor care, urmãrindu-si propriile interese meschine, sunt hotãrâti sã lase o amprentã negativã asupra mediului în care trãiesc si, respectiv, asupra vietii lor, pãltinisenii spun cã îi vor „fugãri cu furcile” pe cei care vor îndrãzni sã punã piciorul în satul lor.

„Viitorul copiilor nostri e mai important!”

„Nu sunt de acord sã se construiascã sonde aici. Avem pãdure, avem islaz, fântâni cu apã curatã vechi de când lumea si ei vor sã ne otrãveascã. Avem copii si nepoti de crescut si pãmântul ãsta este al lor. Viitorul copiilor nostri este mai important! Sã ne dea ei ce or vrea! Nu ne dãm plecati de aici. Biserica si cimitirul unde sunt îngropati pãrintii si bunicii nostri sunt aici, suntem legati de locurile astea si le vom proteja în fata oricui, indiferent de situatie. Cât e lumea de mare s-au gãsit sã vinã la Pãltinis, au crezut cã suntem mai prosti, dar nu ne lãsãm noi cu una cu douã”, ne-a declarat Silvia Neagu.

„Sã nu vinã cã îi fugãrim cu furcile”

„De ce nu ne-a întrebat nimeni si pe noi, sãtenii din Pãltinis, dacã suntem sau nu de acord cu exploatarea gazelor de sist? Cei care ne conduc, în frunte cu primarul si ãi mai mari de la judet, astia ne-au vândut, i-am votat si ne-am lãsat vietile în mâinile lor si acum iau hotãrâri care ne vor afecta viitorul, fãrã sã ne întrebe. Sã nu vinã americanii cã îi fugãrim cu furcile! Trãim într-un sat atât de frumos, în mijlocul naturii, si ei vor sã ne otrãveascã”, ne-a declarat Culitã Bãdãrãu.

„Sãnãtatea noastrã e pe primul loc”

„Nu sunt de acord sub nicio formã cu ce vor sã facã cei de la Chevron. Sã meargã în altã parte, noi vrem sã ne pãstrãm apele si pãmântul curate, sã ne crestem animalele sãnãtoase si sã ne cultivãm pãmântul fãrã fricã. Am un copil, mã gândesc în primul rând la el, sã creascã într-un mediu curat, nu poluat. Sãnãtatea nostrã e pe primul loc.”, ne-a declarat Dorin Chiriac.

„Vom protesta dacã va fi nevoie”

„Dacã ne distrug solul, unde sã plecãm? Nu sunt de acord cu ce vor ei sã facã si vom protesta dacã va fi nevoie. Am auzit cã a fost si un cutremur din cauza activitãtii lor, dar vã spun sincer cã nu l-am simtit”, ne-a declarat Ileana Solomon.

Corneliu Bichinet, singura voce care a luat atitudine

Singura voce din conducerea judetului Vaslui care s-a împotrivit exploatãrii gazelor de sist a fost a vicepresedintele Consiliului Judetean, Corneliu Bichinet. În cadrul sedintei de miercuri, sedintã la care presa nu a avut acces, Corneliu Bichinet le-a dat peste nas reprezentantilor Chevron în stilul sãu caracteristic. „Bunicii nostri au asteptat americanii 50 de ani. Si târâs dacã veneau ar fi ajuns. Rusii au fost în schimb bãieti de cuvânt, când au zis cã vin, au venit. Românilor le-a mers cel mai bine când au plecat rusii si nu apucaserã sã ajungã încã americanii”, a declarat ironic Corneliu Bichinet.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.