spot_img
spot_img
3.2 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Rovana Plumb: Reluarea activităţilor în mineritul neferos, posibile prin respectarea legislaţiei de mediu

- Advertisement -

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Baia Mare, că posibilitatea reluării activităţilor de minerit se poate face doar în anumite condiţii cu respectarea normelor de mediu.

Ministrul a accentuat necesitatea unor investiţii ecologice necesare protejării mediului înconjurător, ecologizarea locurilor unde se află depozitate haldele cu minereu steril a iazurilor de decantare, dar şi găsirea unor soluţii pentru depozitarea nămolurilor.

Rovana Plumb a admis că există un mare interes economic pentru a reporni activităţile industriale de procesare a minereurilor la Compania Naţională Minieră Remin şi Uzina Romplumb, ambele aflate în insolvenţă.
„În cazul companiei miniere Remin, sperăm să găsim posibilitatea funcţionării staţiilor de epurare, soluţii pentru iazurile de decantare, iar în ceea ce priveşte depozitarea nămolurilor, pot să vă spun ca până la sfârşitul anului suntem în măsură sa promovăm o hotărâre de Guvern în ceea ce priveşte strategia pe nămoluri privind epurarea apelor”, a spus Rovana Plumb.

Vorbind despre posibilitatea reactivării Uzinei Romplumb Baia Mare, ministrul a solicitat administraţiei uzinei să întocmească un studiu de impact concentrat pe efectele economice şi pe cele de mediu, având în vedere că uzina funcţionează în apropierea unui cartier.
„În ceea ce priveşte Romplumbul s-a discutat din punctul de vedere al problematicii de mediu, solicitându-se uzinei o evaluare de impact a mediului asupra sănătăţii cetăţenilor care să vizeze posibilitatea încadrării în normele şi principiile europene ale funcţionării tehnologiei existente la nivelul unităţii economice”, a spus ministrul Mediului.

Pe de altă parte, deputatul PSD Florin Tătaru susţine necesitatea reactivării economice a celor două entităţi industriale motivând că acestea pot aduce beneficii însemnate statului român într-un parteneriat public privat.
„Compania minieră Remin deşi aflată în insolvenţă are şansa nesperată de a reporni activităţile industriale, sigur la o altă scară, însă primul care ar avea de câştigat în urma repornirii e statul român. Remin deţine licenţă de exploatare pe anumite perimetre miniere, utilaje şi întreaga logistică, personalul specializat şi o foarte bună cunoaştere a siturilor miniere”, a spus Florin Tătaru.

Compania Naţională Minieră Remin şi-a încetat activitatea în anul 2007, iar Uzina Romplumb în primăvara anului 2012. Ambele companii sunt specializate pe exploatarea şi prelucrarea minereurilor neferoase: aur, argint, cupru, wolfram şi altele.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.