Compania forează după hidrocarburi şi susţine că s-a implicat în mai multe proiecte ale comunităţii, garantand siguranţa exploatării.Interes pentru exploatarea gazelor de şist există în apropierea Barladului, însă comunitatea locală s-a opus exploatării din pricina metodelor poluante folosite pentru scoaterea gazului la suprafaţă
Reprezentanţii companiei Rompetrol susţin că nu caută gaze de şist în comuna Fitioneşti, acolo unde există o sondă de exploatare, aşa cum s-a speculat în urma unor articole de presă. „Grupul Rompetrol a început forările în august 2012 la o sondă de explorare geologică în perimetrul Focşani (comuna Fitioneşti), prin metoda convenţională/tradiţională, folosită de peste 150 de ani în România. În acord cu toate avizele şi autorizările acordate de autorităţile de resort locale şi centrale pentru începerea lucrărilor, cercetarea/explorarea nu vizează identificarea gazelor de şist, scopul acestei sonde fiind de a analiza structura geologică şi a stabili prezenţa unor hidrocarburi în formaţiunile Sarmation şi Badenian. Compania a luat toate măsurile pentru a minimiza impactul lucrărilor în zona localităţii Fitioneşti. Nivelul zgomotului şi calitatea apei sunt verificate periodic şi raportate Gărzii de Mediu şi altor autorităţi de resort”, transmit cei de la Rompetrol, care adaugă că cele apărute în presă sunt „speculaţii bazate pe simple presupuneri şi interpretări tendenţioase”. Sonda de exploare Kaz 1 este amplasată în apropierea localităţii Fitioneşti şi are o adancime proiectată de aproximativ 4.200 de metri. Compania Rompetrol susţine că s-a implicat în ajutorarea comunităţii şi a contribuit cu aproximativ 30.000 USD la modernizarea şi reabilitarea dispensarului medical. “Unitatea medicală asigură asistenţă pentru cei 3.000 de locuitori ai comunei, majoritatea populaţiei fiind formată din pensionari, care nu au posibilitatea să se deplaseze în oraşele din apropiere pentru tratament”, se arată în comunicatul Rompetrol. De asemenea, contribuţia Rompetrol la bugetul comunei Fitioneşti a fost de 70.500 de lei şi au fost create 15 locuri de muncă, se arată în acelaşi document. Grupul Rompetrol este prezent în regiune şi prin staţiile de distribuţie carburanţi. Grupul deţine 29 de staţii în judeţele Vrancea, Vaslui, Galaţi, Buzău şi Bacău, în cadrul cărora lucrează 160 de angajaţi. În total, 1.200.000 de dolari au fost investiţi in judeţul Vrancea de la deschiderea acestor operaţiuni cu petrol, după cum susţin cei de la Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice al Grupul Rompetrol. Grupul Rompetrol deţine în concesiune 5 perimetre de explorare geologică pe teritoriul Romaniei: Satu Mare, Zegujani, Greşu, Nereju şi Focşani. Grupul Rompetrol este controlat de KazMunayGas (KMG), companie naţională din Kazahstan.
Ce sunt gazele de şist
Opinia publică este sensibilă la exploatarea gazelor de şist din cauza pericolului pentru mediu, în Romania avand loc chiar proteste publice pe această temă. “Gazul de şist este un gaz al cărui zăcământ este captiv între plăcile de şisturi ori în straturile de cărbune şi aflate la o adâncime mai mare decât zăcămintele de gaz convenţional. Deoarece arderea acestui combustibil este mai ecologică decât a cărbunelui sau petrolului, oferind şi avantaje în privinţa limitei de emisii de CO2, gazele naturale pot înlocui cu usurinţă petrolul. Totuşi, impactul său asupra mediului nu este deloc unul neglijabil. Un singur foraj poate necesita 10 milioane de litri de apă. Iar substanţele chimice în procesul de fisurare a rocilor riscă să ajungă în multe cazuri chiar în pânzele freatice şi să le polueze”, se arată pe Wikipedia. Interes pentru exploatarea gazelor de şist există în apropierea Barladului, însă comunitatea locală s-a opus exploatării.