spot_img
spot_img
3 C
Vaslui
30-dec.-2024

Reputatul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea, despre copilăria petrecută în Vaslui

- Advertisement -
ORIGINI… Medicul Alexandru Vlad Ciurea: “Bunicul meu era medic și era medicul orașului Vaslui. Era un fel de șef al Direcției de Sănătate Publică”

POVESTE… Unul dintre cei mai cunoscuți neurochirugi români a copilărit în Vaslui. Este vorba despre dr. Alexandru Vlad Ciurea, care a reușit să pună la punct metoda de drenare a lichidului cefalorahidian, procedeu pentru care a primit și un brevet de invenție. Acesta a povestit recent într-un interviu cum își petrecea verile în Vaslui, la bunicii de pe mamă, și ce amintiri are din acea perioadă: “copilăria mea a fost una minunată. Trăiam într-o casă superbă, dar pe care au luat-o comuniștii. Bunicul meu era medic și era medicul orașului Vaslui. Era un fel de șef al Direcției de Sănătate Publică. Era medic generalist și avea cunoștințe și de medicină legală și de epidemiologie. Erau părinții mamei mele. Se numeau dr. Holban. În familia mea a existat un singur scriitor, Anton Holban, și un profesor universitar de biologie, la Iași, profesorul Drăghici. Bunicii mei, amândoi, erau medici. Au făcut facultatea la Iași. Bunica a lucrat pe front cu profesorul Cantacuzino, în războiul pe care l-am avut cu Bulgaria în perioada 1912-1913. Mereu o puneam pe bunica să-mi povestească ceea ce s-a întâmplat acolo”, a povestit medicul în cadrul unui interviu pentru “Tribuna învățământului”.

Dr. Alexandru Vlad Ciurea s-a născut în 1940, la Vaslui, într-o familie de intelectuali. Mama sa a fost profesoară de matematică și astronomie, iar tatăl, ofițer militar. “Copilăria mea a fost în două părți. Pe de o parte alături de părinți, tatăl meu fiind ofițer s-a mutat în mai multe locuri, iar într-un final am ajuns la Brașov, unde ne-am stabilit și unde am fost extrem de fericit când noi, copiii, ne urcam și ne jucam pe Delul Melcilor de sub Tâmpa. A doua parte a copilăriei a fost alături de bunici, la Vaslui, unde mergeam vara. Ei mă răsfățau și-mi făceau toate poftele. Erau și atunci anumite neajunsuri, supărări, restricții, dar nu le-am simțit deloc. A fost foarte frumos. A fost o copilărie petrecută în aer liber. De aceea cred că nici nu dădeam pe la școală… Tăticul meu era mai mult plecat și așa reușam să chiulesc. Apoi recuperam și astfel încercam să le fac pe toate”, a povestit medicul într-un podcast al artistului Damian Drăghici.

“Bunicul meu își punea pălăria la costum, cu trandafir la butonieră, și mergea la sediul centrului de coordonare medicală (DSP) a orașului Vaslui”

Medicul a povestit, de asemenea, cum a început atracția pentru medicină. “Eram într-un mediul intelectual. Când se aduna toată familia, împreună cu bunica mea care era medic, era o emulație medicală. Așa se explică și de ce am dat la Medicină”, a mai povestit dr. Alexandru Vlad Ciurea. De asemenea, potrivit acestuia, în familia sa mai sunt doi medici, un unchi și o mătușă: “Bunicii mei au avut trei copii – dintre care doi au devenit medici, unul medic radiolog la Constanța, iar cealaltă la Institutul “C.I. Parhon” din București – doctoriță și cercetător științific. Doar mama mea a fost diferită – a fost profesor de matematică și absolventă de Drept, dar a profesat ca profesor de matematică și astronomie. În esență, cei care mi-au îndrumat pașii copilăriei au fost bunicii. Bunicul meu era un om extrem de relaxat, cu o viață liniștită, de provincie. Nu am să uit niciodată cum își punea pălăria la costum, cu trandafir la butonieră, și mergea la sediul centrului de coordonare medicală (DSP) a orașului Vaslui. Citea medicină și, mai ales, o aștepta pe bunica să vină să vorbească cu ea despre boli, terapii, despre ce mai aflau că se întâmplă în lume. Nu exista televizor, internet, ra­­dioul mergea mai rar. Nu am să uit niciodată faptul că biblioteca bunicului meu, dr. Dimitrie Holban, cuprindea cărți în trei limbi diferite, din care am reușit să extrag 36 de cărți din ”Călătoriile” lui Jules Verne, pe care le păstrez cu sfințenie și în ziua de astăzi. În concluzie, am fost supus unei efuziuni intelectuale de literatură, povești, pilde”, a povestit medicul în cadrul unui interviu pentru “Tribuna Învățământului”.

Prof. Ciurea a salvat peste 20.000 de vieți

Alexandru Vlad Ciurea a absolvit Liceul “Andrei Șaguna” din Brașov și Facultatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic “Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 de proiecte de cercetare naționale și internaționale. După mulți ani de muncă în domeniul neurochirurgiei, Vlad Ciurea a ajuns profesor universitar de neurochirurgie și a primit “Diploma de excelență pentru organizarea programului de rezidențiat”. De-a lungul carierei, prof. Ciurea a salvat peste 20.000 de vieți și a reușit, la începutul anilor 80, să pună la punct, în premieră, o metodă de drenare a lichidului cefalo-rahidian, procedeu care a primit ulterior și brevet de invenție. De-a lungul timpului a fost implicat în peste 20 de proiecte de cercetare națională și internațională și a publicat peste 30 de monografii în domeniul neurochirurgiei, managementului de sănătate și alimentația bogată în E-uri, cea mai importantă fiind „Tratatul de Neurochirurgie”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.