Corupţia pe larg răspândită continuă să fie cea mai gravă problemă în Republica Moldova în ceea ce priveşte drepturile omului. Presiunea politicienilor asupra judecătorilor, precum şi corupţia din sistemul judiciar, rămân de asemenea riscuri esenţiale. Instituţii de presă au fost subjugate de oligarhi care şi-au promovat interesele, aceştia consolidându-şi monopolul în mass-media, dar şi pe piaţa de publicitate.
Sunt concluzii din raportul anual al Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului la nivel mondial în 2015.
„Corupţia a continuat să fie cea mai gravă problemă în RM. Deturnarea unui miliard de dolari din sistemul bancar al ţării a dus la acuzarea guvernului de complicitate şi corupţie la nivel înalt. (…) Deşi legea prevede sancţiuni penale pentru funcţionarii corupţi, autorităţile nu au reuşit să o pună în aplicare în mod eficient. Există corupţie pe larg răspândită în cadrul sistemului judiciar şi a altor structuri de stat. În cele mai multe cazuri, urmărirea penală pentru corupţie a fost limitată la funcţionarii publici de nivel scăzut”, se spune în raport.
Totodată, este amintit în context cazul fostului premier Vladimir Filat, arestat pentru corupţie pasivă şi trafic de influenţă. „Se consideră un caz motivat politic din cauza momentului şi a procedurilor din procesul de investigare şi arestare preventivă”, accentuează raportul.