O NOUÃ ABORDARE A ISTORIEI… Muzeul „Vasile Pârvan” organizeazã sâmbãtã, 11 martie, ora 11.00, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1, o nouã conferintã cu tema „Religie si rãzboi în spatiul românesc: din Evul Mediu pânã la Marea Unire”. Aceasta se leagã de momentul intrãrii lui Tudor Vladimirescu si a trupelor sale în Bucuresti (martie 1821), având în frunte un preot cu crucea în mânã, secondat de un steag cu motive religioase. De asemenea, este actualã si prin prisma evenimentelor militare care se desfãsoarã lângã granitele României, cât si prin abordarea nouã asupra istoriei, având ca suport si elemente de religie, psihologie si sociologie. Parteneri media la aceastã conferintã sunt: media TRUST România; Jurnal FM; Media TV; Bârlad Online; Vremea Nouã; Bârlad Value Center.
Conferinta va fi sustinutã de cãtre drd. Mihai Tudosã, muzeograf al Complexului Muzeal National Neamt, si va avea loc sâmbãtã, 11 martie, ora 11.00, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1. Dupã o relatie tumultoasã în primele secole de aparitie si dezvoltare ale crestinismului, aceastã religie va fi tot mai legatã de constructiile statale si implicit de militari, balansând între acceptarea tacitã a necesitãtii conflictelor armate si încercarea de a limita pe cât posibil aparitia, durata si efectele negative ale acestora. Spatiul românesc medieval si premodern s-a subscris viziunilor ortodoxe despre rãzboi, cinstindu-i pe cei cãzuti, rãsplãtindu-i pe cei care au luptat contra pãgânilor si chiar folosind crucea drept simbol al putinelor libertãti rãmase în timpul dominatiei otomane. Odatã cu aparitia statului român modern, se creazã legislatia necesarã pentru formarea preotilor militari. Prin mãrirea numãrului de trupe agajate în conflict, a posibilitãtii de distrugere a noilor arme si a haosului generat, rãzboiul epocii industriale a crescut direct proportional si importanta religiei în viata militarilor, privitã în primul rând ca o posibilitate de mentinere a unui minim confort psihologic si ca un simbol al sperantei, aproape toti militarii, chiar si cei atei ori agnostici, ajungând sã practice diferite forme de religie ori spiritualitate. Preotii militari au jucat, la rândul lor, un rol important în conflict; pe lângã rolurile „standard” de serviciu divin si asistentã religioasã, acestia s-au evidentiat în actiuni de educatie si culturã, în rol de sanitari si, în cazuri exceptionale, chiar în cadrul luptelor. În timpul si dupã Marele Rãzboi, religia a mai jucat rolul de unificatoare, primind sub umbra sa deopotrivã aliati si inamici. Organizatorul conferinte este bârlãdean muzeograf Adrian-Ionut Gâlea
Din evul mediu si pana astăzi religia a spălat pe creier populația pentru a profita si a se îmbogăți pe spatele ei, in palmares are doar sclavi, crime si tot tacâmul de acțiuni pe care le poate avea o organizație criminală si mafiota.
Nici astăzi ideile lor nu diferă cu nimic de evul mediu