spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Reforma ca la tara in Politia Rurala

- Advertisement -

Programul initiat de Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) privind infiintarea sectiilor de politie si reorganizarea posturilor a pornit cu stangul la Botosani, fiind aplicat cu intarziere. Programul stabilit initial a fost depasit, dupa ce s-a monitorizat timp de o luna functionarea celor trei sectii pilot. Institutia cheltuieste sume importante de bani pentru intretinerea unor cladiri in care mai lucreaza doar un singur politist.

230.000 de lei s-au cheltuit anul trecut cu intretinerea posturilor de politie si prin reorganizare nu sunt semne ca vor scadea

Politie pe sistem nou-vechi
In cele din urma, potrivit reprezentantilor Inspectoratului de Politie Judetean, de o saptamana toate cele zece sectii sunt operationale. Acestea deservesc comunele invecinate si au fost infiintate in localitatile Botosani, Corni, Hlipiceni, Dorohoi, Mihaileani, Pomarla, Darabani, Saveni, Stefanesti si Flamanzi. Din cauza distantei mari pana la sectii, in patru comune, Suharau, Mitoc, Romanesti si Santa Mare, vor ramane posturile de sine statatoare ca pana acum. Ideea reorganizarii posturilor de politie a venit pentru a asigura, in teorie cel putin, o prezenta mai buna in strada a politistilor si o patrulare in toate localitatile de competenta. In sediul fostelor posturi de politie a ramas pentru a asigura relatia cu cetatenii cate un singur politist, ce preia petitii ori discuta cu oamenii.

Economie doar in teorie
Ideea de baza a modificarii structurilor din teritoriu a Politiei a fost in schimb economia, aspect subliniat de sefii IGPR. Crezandu-se ca reducerea numarului de sefi de post si inclusiv a sporurilor aferente celor cu aceasta functie va duce la economii, in realitate, banii cheltuiti pentru noul plan de management a resurselor politiei ar putea fi mai multi. De exemplu intr-un an IPJ a alocat pentru cheltuielile posturilor de politie din judet 230.000 lei, din care 126.000 au fost numai pentru asigurarea combustibilului pentru incalzire,  restul fiind pentru celelalte utilitati, curent, apa etc. In acesti bani nu au fost incluse valoarea combustibilului folosit de masinile de la post si salariile politistilor. Insa daca posturile de politie nu sunt desfiintate cheltuielile acestea vor ramane, la care se vor adauga cele pentru combustibil, mult mai mari, dat fiind faptul ca patrularea va fi facuta zilnic, pe toata raza de competenta. Astfel cheltuielile cresc iar operativitatea va avea probabil de suferit, politistul ramas singur in comuna fiind obligat sa astepte la interventii reactia colegilor de la sectia de unde apartine.

Sefii IPJ se abtin de la comentarii
Cu toate ca oficial nu se recunoaste, multi politisti deja critica noul sistem, admitand faptul ca se va pierde munca esentiala in activitatea de politist, aceea de a vorbi cu oamenii din comunitatea respectiva, politistul ramas la post transformandu-se intr-un birocrat. De altfel, in urma cu doua saptamani, in cazul unei anchete in desfasurare, un politist de la un post recent reorganizat a admis cu nonsalanta nu numai ca nu detine informatii in privinta situatiei dintr-o localitate, ba chiar ca nici nu a calcat pe acolo. Conducerea IPJ Botosani a refuzat sa faca vreo declaratie in privinta reorganizarii posturilor, spunand ca este prea devreme sa fie trase concluzii, desi de cateva saptamani sistemul a fost implementat in localitatile Corni, Mihaileni si Saveni.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.