• numărul angajărilor creste văzînd cu ochii • de la începutul lunii, aproape 6.000 de nemteni au intrat în legalitate • „Aceste contracte sînt benefice, se încasează taxe si impozite care pot duce la cresterea pensiilor si, în acelasi timp, la mărirea salariilor bugetarilor, cînd economia va permite acest lucru“, a declarat Gheorghe Stefan, presedintele PDL Neamt •
Statisticile Inspectoratului de Muncă Neamt arată o crestere spectaculoasă a angajărilor în luna mai, cifrele bătînd recordurile acestui an, dar si ale precedentului. Asta nu înseamnă însă că economia judetului a suferit un reviriment total si duduie, realitatea arătînd că lucrurile nu sînt asa nici pe departe. Explicatia constă în faptul că de la 1 mai a intrat în vigoare noul Cod al Muncii, iar amenzile pentru munca ilegală sînt atît de mari, între 100 si 200 de milioane de lei vechi pentru fiecare „negru“, încît patronii au dat buzna la ITM pentru a face contracte de muncă legale angajatilor. Încă de la începutul lunii s-a simtit această crestere a angajărilor, în doar o săptămînă înregistrîndu-se peste 3.000 de contracte individuale noi. Ultimele cifre centralizate de inspectorii de muncă arată că, în intervalul de timp 16-20 mai, au fost realizate de către patroni încă 1.306 contracte, în crestere fată de săpătămîna de dinainte. Astfel, s-a ajuns ca de la 1 mai si pînă acum, în scriptele ITM să figureze 5.844 de contracte de muncă noi, iar angajatii acestei institutii estimează că pînă la finele lunii vor ajunge la cel putin 7.000. Pentru a exista o comparatie, în luna ianuarie a acestui an s-au întocmit 1.990 de contracte, în februarie 2.638 iar în martie si aprilie numărul a fost de aproximativ cîte 3.500. Nu doar în Neamt s-a înregistrat un salt spectaculos în luna mai ci la nivelul întregii tări, fapt explicat de noul Cod al Muncii care a înăsprit sanctiunile aplicate pentru munca ilegală. Deja în Neamt, mai multi angajatori au fost prinsi cu lucrători fără forme legale motiv pentru care, în trei săptămîni, s-au dat amenzi de 4 miliarde de lei vechi, si trebuie tinut cont că inspectorii au aplicat amenda minimă, de 100 de milioane de lei pentru fiecare angajat. Sanctiunea maximă este de 200 de milioane, dar echipele de control au dat dovadă de întelegere, constienti fiind că astfel de sanctiuni „atîrnă“ greu în bugetul firmelor, unele dintre ele abia supravietuind. Seria controalelor de la ITM va continua si în lunile următoare, scopul fiind acela de a elimina, dacă se poate integral, fenomenul muncii la negru.
„Legislatia muncii e benefică pentru toti românii“
Democrat-liberalii sustin public noul Cod al Muncii, considerîndu-l una din cele mai bune măsuri luate de guvern, cu rezultate vizibile de la lună la lună. Gheorghe Stefan, presedintele PDL Neamt, a declarat ieri că noua legislatie „a flexibilizat forta de muncă“.
„Statistica arată că sînt 300.000 de noi contracte de muncă apărute după 1 mai, cînd a intrat în vigoare noua legislatie. Acum, numărul contractelor îl depăseste pe cel care era în octombrie 2008, de 6 milioane. Si trebuie să tinem cont că atunci era o perioadă de bum economic, iar acum noua legislatie a făcut ca numărul contractelor să-l depăsească pe cel de atunci. Această legislatie este benefică pentru toti românii pentru că toate contractele apărute demonstrează faptul că anumiti oameni erau fortati să muncească la negru, neavînd asigurate contributiile sociale, ceea ce îi afecta la pensie si în sistemul de sănătate. Aceste contracte sînt benefice si pentru statul român, că se încasează taxe si impozite care pot duce la cresterea pensiilor si, în acelasi timp, la mărirea salariilor bugetarilor, cînd economia va permite acest lucru“, a declarat Gheorghe Stefan. Democrat-liberalii nemteni sustin că măsurile luate de guvernul Boc sînt pragmatice si au dus la o scădere constantă a numărului somerilor. Potrivit datelor lor, rata somajului era de 5,92 în martie si a ajuns 5,41 în aprilie. În 2010 nivelul a fost de 8,39%. Scăderea semnificativă se vede si în Neamt, după cum explică ei: în martie erau 12.998 someri (6,3%), în mai s-a ajuns la 11.693 someri (5,8%). „Sîntem convinsi că măsurile luate vor determina ca numărul de someri să scadă în continuare si în două-trei luni să ajungem la procentul de pe tară, de 5,41. Măsurile luate sînt viabile, constructive si vin în sprijinul românilor. Guvernul Boc doreste locuri de muncă pentru oameni“, sustine PDL Neamt.
O altă măsură benefică luată de guvern este legea zilierilor, care introduce registrul acestora, modalitatea de plată (minimum 2 lei pe oră, maximum 10 lei), perioada de probă de la 2 la 30 de zile, în functie de postul ocupat. „Codul a intrat în vigoare, amenzile sînt mari, nimeni nu doreste să trimită oameni la închisoare prin această lege, dar trebuie să nu se mai presteze nici o activitate la negru“, mai spun democrat-liberalii nemteni.