Opoziţia pro-europeană din Republica Moldova cheamă duminică lumea în stradă la un protest masiv împotriva guvernării oligarhice excesiv de corupte.
Manifestaţia este generată de refuzul autorităţilor de a organiza un referendum pentru limitarea imunităţii deputaţilor şi reducerea numărului lor de la 101 la 71. Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins propunerea de iniţiere a referendumului chiar dacă pentru acesta au semnat peste 400 mii de cetăţeni (faţă de 200 000 cât prevede legislaţia). Ulterior, Curtea de Apel a obligat CEC să organizeze referendumul. CEC a contestat decizia la CSJ, iar vineri, 22 aprilie, cu două zile înaintea protestului, Curtea Supremă de Justiţie a respins referendumul iniţiat de Platforma „Demnitate şi Adevăr”.
CSJ a blocat referendumul
Magistraţii CSJ au decis anularea hotărârii Curţii de Apel Chişinău prin care s-a decis anularea deciziei CEC prin care a fost respins referendumul şi au pronunţat o nouă hotărâre în favoarea CEC.
Potrivit deciziei CSJ, din procesele-verbale de colectare a semnăturilor rezultă că semnăturile au fost colectate din 34 de unităţi administrative de nivelul doi, dar numai în patru din aceste unităţi a fost colectat numărul minim necesar prevăzut de Legea Supremă.
Liderul Partidului Platforma „Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase, a explicat că în momentul în care legiuitorul a stabilit pragul de 20.000 de semnături din fiecare unitate teritorial-administrativă de nivelul doi, Republica Moldova era împărţită în 11 judeţe + municipiul Chişinău. Acum, însă, sunt 34 de raioane şi municipii. Astfel, într-un judeţ locuiau mai mulţi cetăţeni decât acum într-un raion, prin urmare i se pare abuzivă referinţa CEC la prevederea referitoare la necesitatea colectării a 20.000 de semnături din fiecare unitate teritorial-administrativă de nivelul doi (adică raion).
sursa: http://jurnal.md/ro/politic/2016/4/23/puterea-provoaca-multimea-furioasa/