Politia Locala este o institutie ce beneficiaza de o titulatura cu greutate, cu atributii bine stabilite insa continua sa fie vazuta de unii botosaneni ca fiind partenerul HSR, cu angajati platiti sa se plimbe numai pe Pietonalul Unirii. Fosti gardieni publici, politistii locali sunt contestati de o multime de botosaneni, in special de soferi, care considera ca o institutie transformata peste noapte, heirupistic, nu are angajati competenti care sa poata face fata muncii de politist.
6.081 contraventii au constatat politistii locali in primele noua luni ale acestui an, fiind aplicate 2.324 de sanctiuni in valoare de 285.640 lei
Politisti cu liceu… „pe parcurs”
Si angajatii institutiei mai sus mentionate au mai dat dovada de exces de zel sau lipsa de implicare, astfel ca ne-am trezit in municipiul Botosani cu o Politie care nu e tocmai… Politie. Ideea transformarii gardienilor publici in politisti locali era in mod teoretic buna, pentru ca astfel comunitatile locale puteau singure sa managerieze ordinea publica, politiei nationale ramanandu-i mai putine atributii, axandu-se pe evenimentele grave. Insa baza acelei transformari a fost gresit aleasa de la bun inceput. Drept dovada multi dintre angajatii Politiei Locale, in jur de 20, au terminat liceul ulterior, la fara frecventa, fiind obligati sa faca asta pentru a-si pastra posturile. Conform datelor prezentate de reprezentantii institutiei toti cei 120 de angajati au studii medii, o parte avand chiar si studii superioare. Deci din start s-a dorit ca cei ramasi in sistem sa aiba o pregatire superioara fata de fostii gardieni.
Amenzi rutiere dupa un curs de numai trei luni
Insa in comparatie cu un politist, care a trecut printr-o scoala militara, pregatirea celor de la Politia Locala, lucru aproape unanim recunoscut, este inferioara. Ba chiar o parte din politisti sunt nemultumiti ca acum fostii gardieni le sunt egali. Insa modalitatea de lucru in parteneriat cu politistii „adevarati” a dus implicit la cresterea competentelor. Cei 20 de politisti locali care iau parte la patrule comune au absolvit un curs de trei luni la Iasi, avand competenta pe linie rutiera si ordine publica. Trebuie subliniat ca in privinta traficului, politistii locali pot consemna numai contraventiile statice, legate de parcare neregulamentara sau de dirijat. Sub nici o forma nu au voie sa opreasca masini in trafic.
Vicele Ghiorghita e multumit
Faptul ca majoritatea politistilor locali nu au o pregatire la nivelul angajatilor MAI este admis chiar si de seful Politiei municipiului Botosani, comisarul sef Catalin Florentin Radu, care precizeaza totusi ca cei care au absolvit cursul la Iasi sunt de un real ajutor in teren. „Trebuie sa apreciez faptul ca lucram bine prin prisma faptului ca exista. In ceea ce ii priveste pe cei care au urmat cursurile de la Iasi obiectiv este ca le-a crescut categoric nivelul de pregatire profesionala si sunt de real folos. Speram ca si ceilalti care nu au trecut prin ciclul de pregatire sa-l urmeze pentru ca este spre binele lor si al comunitatii”, a mentionat seful Politiei municipiului Botosani. Alt fapt care a dus la erodarea imaginii politistilor locali a fost implicarea in activitatea societatii HSR, politistii fiind acuzati ca in loc sa constate doar contraventiile, asa cum prevede legea, ii ajuta pe cei care ridicau masinile. Viceprimarul Florin Ghiorghita s-a declarat totusi multumit de activitatea politistilor locali, spunand ca in ultima vreme lucrurile s-au schimbat in bine. „De cand a venit dl. Onutu la conducere, lucrurile s-au schimbat pot spune, in bine. A fost facuta selectia, au ramas numai oamenii buni. Nu o sa mai vedeti politisti plimbandu-se si mancand seminte. Cat priveste activitatea legata de HSR, ei intotdeauna au aplicat legea si nu au stat la panda asa cum s-a spus. Chiar activitatea lor este multumitoare”, a adaugat vicele. Cu toate acestea, o sumedenie de soferi botosaneni, nu numai cei care au avut masinile ridicate sau blocate, continua sa vada in politistii locali ajutoarele celor de la HSR. In schimb, Ioan Onutu, directorul Politiei Locale declara ca institutia sa este vazuta cu ochi buni de botosaneni.
Politia Locala trebuie sa devina un reper de disciplina, competenta, profesionalism si respect fata de lege si fata de cetateni, pentru ca numai in acest fel va reusi sa dobandeasca increderea botosanenilor si, totodata, sa transmita acestora incredere si siguranta. In urma activitatii acestei institutii gradul de incredere al cetatenilor in Politia Locala a crescut. Drept dovada, toate sesizarile, in medie 90 pe saptamana, atat pe ordine publica, mediu, constructii sau comert au fost solutionate. Faptul ca suntem solicitati sa intervenim si primim scrisori de multumire de la cetateni ne da dreptul sa consideram ca aceasta institutie si-a dovedit utilitatea
Ioan Onutu, director Politia Locala