spot_img
spot_img
2.4 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

PS Ignatie a recomandat un post dur: fãrã telefoane, Facebook, sau e-mail!

- Advertisement -

POST DIGITAL si VIRTUAL!…Preasfintitul Pãrinte Episcop Ignatie a oficiat, la Catedrala Episcopalã din Husi, „Vecernia Iertãrii”, duminicã 1 martie. La final, Preasfintitul Ignatie i-a îndemnat pe cei prezenti sã îsi asume, mãcar în prima sãptãmânã a Postului, postul digital, renuntarea la tot ce înseamnã media: „Lumea în care trãim este una prin exelentã a virtualului, a videocratiei. Ar fi foarte bine sã ne desprindem cât mai mult de cele care nu ne aduc liniste”, a recomandat PS Ignatie iubitilor lui credinciosi si preoti!

Din soborul slujitorilor a fãcut parte si pãrintele consilier eparhial Vladimir Beregoi.Rãspunsurile la stranã au fost date de grupul psaltic „Sfânta Mare Mucenitã Chiriachi”. La final, Ierarhul Husilor a explicat celor prezenti motivul pentru care aceastã slujbã poartã denumirea de „Vecernia iertãrii”: „Începând cu Vecernia din aceastã searã am intrat în ambianta de nevointã caracteristicã Postului Mare. Slujba poartã denumirea de «Vecernia iertãrii». Ea se numeste asa pornind de la pericopa evanghelicã rânduitã sã fie cititã în aceastã duminicã în toate bisericile si mãnãstirile.Mântuitorul ne spune cã este absolut esential, la începutul acestei nevointe a postului, sã iertãm pe toti cei ce ne-au gresit. Mãsura iertãrii suntem noi însine. Cât putem ierta noi pe semeni, atât ne va ierta pe noi Dumnezeu.Dacã noi suntem prinsi în chingile mândriei, este foarte greu sã rostim cuvântul «iartã-mã».Nu vine pe buzele noastre pentru cã în mintea noastrã este un noian de gânduri prin care încercãm sã ne îndreptãtim, sã ne justificãm si sã îl asteptãm întotdeauna pe semenul nostru ca el sã îsi cearã primul iertare”.

„Un om care nu iartã are luminile sufletului stinse. Este un om urât sufleteste, schimonosit.”

Pornind de la continutul textelor care alcãtuiesc aceastã slujbã, Preasfintia Sa a arãtat cã iertarea este cea care aduce luminã în suflet:

„Într-o stihirã din cadrul slujbei, alcãtuitã de Sfântul Teodor Studitul, ni se spune cã trebuie sã începem postul luminati la suflet. Un om care nu iartã are luminile sufletului stinse. Este un om urât sufleteste, schimonosit.

Hristos ne spune sã avem chipul luminos, fata plinã de bucuria Duhului Sfânt. Nu o vom putea avea dacã nu iertãm. Doar iertând putem sã postim în chip luminat.Doar iertând putem sã postim luminat, putem sã ne luminãm sufletul. Ar trebui sã avem un program de viatã duhovniceascã pe tot parcursul Postului Mare, care nu este o simplã abstinentã de la un anumit tip de alimente”.

Pãrintele Episcop Ignatie a insistat asupra faptului cã postul are, prin definitie, o componentã spirtualã fãrã de care nu se diferentiazã de un simplu regim alimentar:

„Postul nu are o dimensiune de interdictie, ci este un stil de viatã pe care trebuie sã ni-l asumãm.Se spune cã postul ne detoxifiazã. O fi adevãrat, însã nu este suficient sã avem doar o întelegere de acest fel a postului. Sunt atîtia care nu consumã produse de origine animalã. Poate acest regim alimentar sau dietã sã fie numit post? Nu. Rãmâne un simplu regim, fãrã niciun fel de continut spiritual. Dacã vrem sã aibã un continut spiritual, trebuie sã ne asumãm o luptã spiritualã.Tot în stihira amintitã ni se spune cã asa cum postim de bucate, asa sã postim sufleteste, de pãcate.Suntem preocupati sã nu mâncãm de dulce, câteodatã aproape la obsesie, dar poate suntem rãutãciosi, calomniem, mintim, furãm, suntem desfrânati. Acesta nu este un post asa cum ni-l cere Dumnezeu.Sfântul Teodor Studitul ne spune sã avem cel putin aceeasi energie în a posti sufleteste, de pãcate, pe câtã intensitate punem în a posti de bucate”. A spus PS Ignatie.

Mãcar în prima sãptãmânã de post, renuntati la tot ce înseamnã media”

La final, Preasfintitul Ignatie a îndemnat pe cei prezenti sã îsi asume, mãcar în prima sãptãmânã a Postului, postul digital, renuntarea la tot ce înseamnã media: „Lumea în care trãim este una prin excelentã a virtualului, a videocratiei.Trãim într-o erã a tehnologiei si se mai impune si un alt tip de post, o carantinã mediaticã.Sã ne propunem, cel putin în prima sãptãmânã, sã fim mai putin dependenti de telefoane, de retelele de socializare, de conturile de mail, ca sã nu pãtrundã nelinistea pe care acestea o aruncã în noi.Tehnologia este o binecuvântare, dar are si un revers foarte delicat, pentru cã fragmenteazã foarte mult gândirea. Dobândim o dependentã de tehnologie încât ne este foarte greu sã ne desprindem.Cred cã se impune, în lumea în care trãim, si un asemenea tip de post. Postul este o jertfã si cred cã este o jertfã si sã renuntãm la telefon.În traditia noastrã, prima sãptãmânã din post este foarte asprã. Este numitã Sãptãmâna Curatã, aproape echivalentã cu Sãptãmâna Patimilor. În mãnãstiri, unde se tine cu maximã rigurozitate aceastã sãptãmânã, se închide trapeza si cãlugãrii nu mãnâncã nimic, cu exceptia zilelor de miercuri si vineri când se slujeste Liturghie Darurilor mai înainte sfintite. De ce? Pentru ca diavolul sã fie doborât prin puterea postirii.Ar fi foarte bine sã ne desprindem cât mai mult de cele care nu ne aduc liniste”, a încheiat PS Ignatie cuvântarea de la începutul Postului Pastelui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.