spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

PS Corneliu, seif în Palatul Episcopal!

- Advertisement -

BANI Pentru a depozita în sigurantã miile de euro primite de la preoti drept “taxã de protectie”, Episcopul Husilor, PS Corneliu, si-a comandat de la Bucuresti un ditamai seif, în care banii adunati cu greu de la credinciosi sunt depusi pentru “fericirea” înaltului ierarh. O confirmã un apropiat al episcopului, care spune cã seiful a fost mutat în mare grabã în vila în care locuieste episcopul, în urmã cu aproape doi ani. Sursele citate spun cã, în acest moment, în conturile Episcopiei sunt în jur de 2-3 milioane de euro, bani care scapã controlului institutiilor abilitate, câtã vreme Biserica Ortodoxã Românã nu poate fi controlatã de nicio institutie, iar fondurile de care dispun înaltii prelati, cum este cazul PS Corneliu, nu pot face obiectul niciunei verificãri fiscale. Anual, PS Corneliu are la dispozitie un buget de câteva milioane de euro, dacã luãm în calcul o medie de taxã de 15.000 de lei pe fiecare parohie, pentru vinul Episcopiei, lumânãri, calendare si tot tacâmul, taxã pe care fiecare preot este obligat sã o achite cãtre Eparhie.

Ultima excursie a Episcopului Corneliu în Elvetia a dat nastere unor speculatii despre activitãtile reale pe care acesta le-a desfãsurat în “tara cantoanelor”. “În 2013, la Palatul Episcopal a fost adus, din dispozitia PS Corneliu, un seif destul de mare, care a fost transportat în mare grabã în Palat”, spune un apropiat al episcopului. Luând în calcul informatiile despre sumele plãtite de preoti cãtre episcop si faptul cã în Elvetia sistemul bancar este destul de închis, se poate specula faptul cã zecile de mii de euro date de preotii din judetul Vaslui pentru participarea episcopului la diverse evenimente sunt scoase din tarã fãrã stirea autoritãtilor si duse la bãncile elvetiene de cãtre PS Corneliu, unde cu greu poate pãtrunde vreo institutie de anchetã. Totusi, spun sursele noastre, sistemul pus la punct de episcopul Husilor, are destul de multe hibe. “Episcopul nu ia banii, în mod direct. Banii sunt încasati de staretul Serafim, mâna lui dreaptã. De exemplu, au venit bani de la Bucuresti pentru reparatia sau constructia unor biserici din judetul Vaslui. Multi preoti au fost chemati la Serafim, care le-a spus parohilor – puteti întreba toti preotii din judet dacã nu este adevãrat – cã 70% rãmân la Episcopie si 30% merg la parohii. Este vorba de banii care vin de la Secretariatul de stat pentru culte special pentru biserici, pe care Episcopia îi controleazã la sânge. Sã fie chemati preotii care au primit bani de la Bucuresti, sã spunã cum li s-a spus sã dea bani la Episcopie, probabil au ajuns si la Episcop, nu se stie. Serafim are un cont deschis pe numele surorii sale, în Suceava, de unde este de loc, îl cheamã Silvestru Bodnar si acolo duce banii care-i face la Episcopie, de comun acord cu sefii Eparhiei. Întrebati preotii care au primit bani de la Culte, majoritatea au fost chemati de Serafim, care le-a pus în fatã un cont si a spus cã 70% din sume rãmâne la Episcopie, desi trebuia ca banii sã ajungã la constructia sau reabilitarea de biserici”, spune o sursã din interiorul Eparhiei Husilor.

Iatã cum functioneazã sistemul în Episcopia condusã de Corneliu!

Ultimul scandal, cel de la Bârlad, în care mai multi preoti au acuzat faptul cã episcopul ar fi cerut sume, direct sau prin Serafim, de ordinul zecilor de mii de euro pentru a-si pãstra parohiile, scoate la ivealã fapte socante. Unul dintre preotii implicati în scandal, chemat la DNA pentru a depune mãrturie, ar fi plãtit staretului Serafim în jur de 15.000 de euro, spun sursele citate de VRN, în douã transe, una de 10.000 si alta de 5.000 de euro. Câti din banii respectivi au ajuns la Episcop, nu se stie. În scandalul de la Bârlad, PS Corneliu a actionat încãlcând toate regulamentele Bisericii Ortodoxe Române, spun sursele noastre, fãrã a face o cercetare sau anchetã disciplinarã. Preoti cu familii si multe necazuri au fost mutati la 50-100 de kilometri distantã de casã, în sate pierdute de lume, doar pentru cã asa a decis episcopul. În plus, spun sursele noastre, în parohiile celor doi preoti care au plecat din judet în urma presiunilor la care au fost supusi de PS Corneliu, nu a mai fost adus niciun preot paroh, iar mii de credinciosi sunt lipsiti de servicii religioase, singura lor vinã fiind aceea de a-si fi protejat preotii parohi de furia episcopului. “Nu stim cum va scãpa judetul Vaslui de acest episcop. Toti preotii au ajuns la capãtul rãbdãrii. Cred cã preotii din tot judetul vor iesi în stradã, asta se va întâmpla, nu mai putem merge cu aceastã situatie. Toatã lumea stie cã în Episcopie banii sunt încasati de Serafim si Tudoricã, secretarul eparhial, toti preotii stiu cum se fac plãtile”, spun sursele noastre. De altfel, mai spun sursele noastre, în cercul de apropiati, PS Corneliu ar fi spus, la un moment dat, “Orice ar fi, de Serafim nu mã despart”, semn cã, explicã sursele, banii sunt încasati de acest cãlugãr.

Judecatã amânatã la Episcopia Husilor

Ieri a avut loc la orele 10.00 Consistoriu Eparhial, mai pe româneste judecata preoteascã, la Episcopia Husilor. Aici a fost citat sã vinã preotul Sorin Chirvase, din Parohia Sf. Spiridon 3, care a avut curajul acum o lunã de zile sã spunã rãspicat în bisericã, la slujbã, cã este mutat disciplinar din aceastã parohie bârlãdeanã, de cãtre episcopul Husilor, Corneliu Onilã, si de protopopul de Bârlad, Vasile Lãiu, din cauzã cã n-a putut plãti dãrile impuse de episcop. El a mai precizat atunci si cam cu ce spãgi trebuie sã umbli pe la PF Corneliu ca sã fii lãsat în pace: de ordinul zecilor de mii de euro. Pentru acest lucru, el a fost pus în discutia tribunalului bisericesc, asa-zisul Consistoriu Eparhial. Însã preotul Chirvase s-a îmbolnãvit si, fiind în concediu medical, nu s-a prezentat la judecatã. Pentru acest lucru, neavând pe cine sã “tragã” de urechi si sã cateriseascã, episcopul a decis amânarea Consistoriului Eparhial, pentru data de 9 ianuarie 2015. “În cazul de pe rolul Consistoriului s-a acordat un nou termen pe 9 ianuarie 2015, întrucât preotul Chirvasã Sorin nu s-a prezentat. El a fost citat din nou pentru a se prezenta la data mentionatã mai sus.”, a precizat pr. Marin Tudoricã, purtãtorul de cuvânt al Episcopiei Husilor.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.