SPRIJIN EDUCATIONAL… Copiii din Negresti si Todiresti, cu pãrinti plecati la muncã în strãinãtate, vor fi inclusi într-un proiect al Organizatiei Salvati Copiii. Se numeste „Interventii integrate de stimulare a participãrii la educatie a copiilor cu pãrinti plecati la muncã în strãinãtate” si se va derula în parteneriat cu Asociatia Scoala de Valori. Copiii vor beneficia de o serie de servicii de suport educational si psihologic, activitãti recreative si de socializare, incluzând si tabere pentru copii, pentru a sprijini copiii sã traverseze perioada dificilã a separãrii de pãrinti. „Copiii rãmasi singuri acasã trãiesc o traumã aproape invizibilã, care are repercusiuni asupra întregii lor vieti, emotionale, educationale, sociale. Sunt copii care trebuie sã accepte absenta pãrintelui si care au nevoie de sprijin emotional, pentru a face fatã situatiei”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv „Salvati Copiii” România.
Datele oficiale procesate la finalul anului 2020 aratã cã Regiunea Nord-Est are 27.031 copii rãmasi singuri acasã, dintre care 3.281 copii în judetul Vaslui, iar Regiunea Sud Muntenia 10.085 de copii în aceastã situatie, dintre care 2.037 doar în judetul Dâmbovita. Cercetãrile realizate de Salvati Copiii au arãtat cã, în urma plecãrii pãrintilor la muncã în strãinãtate, copiii se confruntã cu dificultãti emotionale, sociale si educationale. De asemenea, una dintre categoriile cele mai afectate de riscul de abandon scolar, este, din punct de vedere statistic, cea reprezentatã de copiii cu cel putin un pãrinte plecat pentru o perioadã de minim sase luni. În acest context, proiectul „Interventii integrate de stimulare a participãrii la educatie a copiilor cu pãrinti plecati la muncã în strãinãtate” vizeazã stimularea participãrii la educatie si prevenirea fenomenului de pãrãsire timpurie a scolii si de excluziune socialã pentru copiii din judetele Vaslui si Dâmbovita ai cãror pãrinti sunt plecati la muncã în strãinãtate. Noile programe se deruleazã în perioada 1 aprilie 2021 – 31 decembrie 2023. Valoarea totalã a proiectului „Interventii integrate de stimulare a participãrii la educatie a copiilor cu pãrinti plecati la muncã în strãinãtate”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman cod SMIS 139632, este de 4,775,959.27 lei, din care valoare cofinantare UE: 4.059.565,34 lei si valoarea eligibilã nerambursabilã din bugetul national: 716.393,93 lei. Pentru a rãspunde nevoilor copiilor, persoanelor în grija cãrora au rãmas si comunitãtilor locale, în cadrul proiectului vor fi derulate urmãtoarele interventii: servicii de suport educational si psihologic, activitãti recreative si de socializare, incluzând si tabere pentru copii, pentru a sprijini copiii sã traverseze perioada dificilã a separãrii de pãrinti; activitãti de evaluare si consiliere vocationalã pentru copii pentru a-i sprijini sã-si antreneze potentialul si sã-si aleagã o carierã potrivitã profilului individual si cerintelor în schimbare ale pietei muncii, realizate de asociatia Scoala de Valori; oferirea de suport material pentru buna desfãsurare a activitãtilor de suport educational si de consiliere (rechizite scolare si masã caldã pe parcursul frecventãrii activitãtilor de tip scoalã dupã scoalã).
Proiectul va cuprinde si o cercetare regionalã pentru estimarea incidentei fenomenului si efectelor sociale ale acestuia
De asemenea, proiectul va mai cuprinde urmãtoarele interventii: program de educatie parentalã si consiliere pentru persoanele în grija cãrora au rãmas copiii ; dotarea scolilor implicate cu materiale si echipamente sportive; crearea de retele locale de interventie pentru oferirea de servicii inter-institutionale copiilor în 4 localitãti, stimularea creãrii de structuri comunitare consultative; campanie regionalã de informare si constientizare cu privire la efectele negative ale plecãrii pãrintilor asupra copiilor rãmasi acasã (productie si difuzare spot video, distribuire materiale de informare, sesiuni periodice de informare si constientizare pentru elevi, cadre didactice, pãrinti/persoane în grija cãrora au rãmas copiii/pãrinti care intentioneazã sã plece la muncã în strãinãtate/membri ai comunitãtii, masã rotundã cu specialiști din domeniul educatiei si asistentei sociale); cercetare regionalã pentru estimarea incidentei fenomenului si efectelor sociale ale acestuia. Pe lângã acest proiect, Salvati Copiii lanseazã alte patru proiecte similare destinate educatiei si protectiei copiilor cu pãrintii plecati la muncã în strãinãtate. Per total, în cele 5 proiecte vor fi dezvoltate 32 programe locale în 10 judete, care vor avea ca beneficiari directi : 8.770 de persoane, din care 5.950 de copii (copii cu pãrintii plecati la muncã în strãinãtate si alti copii din aceleasi scoli) si 2.820 de adulti (pãrinti/persoane în grija cãrora au rãmas copiii, specialisti si membri ai comunitãtii).