spot_imgspot_img
5.7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Profesorul vasluian Constantin Focsa, prezent la al III-lea webinar al comunitãtii de profesori TOLI România si Republica Moldova

- Advertisement -
Constantin Focșa

ISTORIE… Profesorul vasluian Constantin Focsa a participat recent la cel de-al III-lea webinar al comunitãtii de profesori TOLI România si Republica Moldova, organizat de Institutul „Olga Lengyel” New York si Institutul Intercultural Timisoara. În cadrul întâlnirii, trei profesori au prezentat proiecte pe tematica educatiei despre holocaust si drepturile omului. Prof. Eugenia Ciuta, spre exemplu, a prezentat un proiect de familiarizare a elevilor cu istoria evreilor din Chisinãu prin vizitarea celor trei memoriale, precum si a Cimitirului evreiesc din Chisinãu, vizionarea spectacolului „Jurnalul Anei Frank” si realizarea unei expozitii de fotografii si desene. O altã activitatea educativã pe tematica istoriei evreilor si a problematicii antisemitismului si a holocaustului o constituite un webinar al Simpozionului National „Memoria holocaustului – Educatie pentru tolerantã”, editia a II-a, organizat de Scoala Gimnazialã „Vasile Alecsandri” Vaslui si initiat de prof. de istorie Gianina Cocuz.

„Dupã ce nazistii au ajuns la putere în Germania în 1933, evreii au fost supusi unui tratament din ce în ce mai discriminatoriu, însotit de acte de violentã. La 9 noiembrie 1938 a început un pogrom (termen de origine rusã, care defineste o izbucnire spontanã sau premeditatã de urã împotriva evreilor, manifestatã prin violentã fizicã si distrugeri de bunuri materiale evreiesti din partea populatiie majoritare, sprijinitã de autoritãti). Unul dintre cele mai tragice pogromuri au avut loc în sudul Rusiei în anii 1881-1884, pogrom care a provocat o emigrare în masã a evreilor – douã milioane de evrei au emigrat în SUA între 1889-1920 împotriva evreilor pe tot cuprinsul Germaniei, ziua intrând în istorie sub denumirea de „Kristallnacht” („Noaptea de cristal”). La data amintitã (9 noiembrie 1938), un diplomat german de rang inferior este asasinat la Paris de cãtre un tânãr evreu german. Vorbind la o sedintã de cadre a partidului (NSDAP – Partidul National Socialist al Muncitorilor din Germania), Goebbels (înalt domnitor nazist – ministrul propagandei) dã de înteles cã Hitler nu s-ar supara dacã ar avea loc niste rãzmerite. Preluând sugestia „SA” (organizatie paramilitarã a partidului nazist, cunoscutã si sub numele de „cãmãsile brune”), a jucat un rol important în ascensiunea lui Adolf Hitler la putere, 1933, ordonã sã se dea foc sinagogilor. Drept urmare, în noaptea de 8/9 spre 10 noiembrie, un pogrom general se declnseazã în Germania. În toatã Germania au fost incendiate sinagogi, au fost sparte geamurile magazinelor evreiesti, cioburile de cristal fiind împrãstiate pe strãzi. Multi evrei au fost agresati fizic, altii ucisi, mii de rãniti, iar peste 30.000 au fost arestati si expediati în lagãrile de concetrare de la Dacau Sachsenhausen Buchenwol, Birkenau sau Auschwitz. Violentele au durat 24 de ore, iar „Noaptea de cristal” a rãmas în istorie ca începutul simbolic al Holocaustului. Pânã în septembrie 1939 (declansarea celui de-al Doilea Rãzboi Mondial), peste 200.000 de evrei au pãrãsit Germania, proprietãtile lor fiind confiscate de regimul nazist. În fiecare an, la aceastã datã, reteaua europeanã UNITED (sustinutã de peste 550 de organizatii din 48 de state europene), care luptã împotriva nationalismului, rasismului, fascismului si sustine migratii si refugiatii, organizeazã o campanie la nivelul Europei pentru comemorarea trecutului si pentru a protesta fatã de reformele contemporane de fascism si antisemitism. Astfel, mai multe organizatii pot participa la organizarea de concerte sau conferinte, la trimiterea de scrisori cãtre strategii politicieni sau la gãsirea unor modalitãti de exprimare a opiniilor cetãtenilor. Pentru cã pe 9 noiembrie a fost Ziua internationalã de luptã împotriva fascismului si antisemitismului, închin acest articol în memoria minunatului om de culturã si caracter, profesorul Dan Ravaru, recent trecut la cele vesnice”, a transmis profesorul de istorie Constantin Focsa.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.