INIȚIATIVĂ… Asociația CARP „Elena Cuza” din Bârlad, împreună cu 15 asociații și instituții culturale din tot județul Vaslui, au propus CLM Bârlad ca profesorului Costel Ionel Giurcanu, să îi fie acordat post mortem, titlu de „Cetățean de Onoare al municipiului Bârlad”. Fost profesor de matematică, fost președinte al Societății Numismatice Române, Filiala Bârlad, Costel Ionel Giurcanu a decedat anul trecut, fiind regretat de toți oamenii de cultură din județ. CLM Bârlad va analiza propunerea asociațiilor și instituțiilor culturale, pe 29 iunie, în ședința ordinară a lunii iunie, dar cu siguranță se va aproba, „având în vedere faptul că prof. Giurcanu Costel (1939-2020) a fost unul dintre acei oameni care a trăit și dăruit covârșitor valorilor ținuturilor bârlădene. În cei 55 de ani de viață activă cultural educativă în folosul comunității s-a remarcat ca lider neobosit al multor activități întreprinse între anii 1965-2020.”, după cum se specifică în adresa înaintată către consilierii bârlădeni.
Iată cum sună adresa înaintată consilierilor locali bârlădeni de către Asociația CARP Bârlad:
„În urma solicitării mai multor membri ai Asociației Casă de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” Bârlad de a face demersuri în vederea recunoașterii meritelor deosebite ale profesorului Giurcanu Costel decedat în acest an, vă rugăm a pune în discuție, în ședința Consiliului Local, propunerea de a fi declarat Cetățean de Onoare al municipiului Bârlad.
Având în vedere faptul că prof. Giurcanu Costel (1939-2020) a fost unul dintre acei oameni care a trăit și s-a dăruit covârșitor valorilor ținuturilor bârlădene. În cei 55 de ani de viață activă cultural educativă în folosul comunității, s-a remarcat ca lider neobosit al multor activități întreprinse între anii 1965-2020. A fost unul dintre acei oameni nobili capabil să trăiască pentru un ideal. Și-a închinat întreaga sa viață evidențierii valorilor tradiționale ale trecutului cu speranța că Bârladul va putea fi un exemplu de excelență citadină prin înființarea unui muzeu al colecțiilor particulare. O parte din zestrea moștenită și adunată în cei peste 55 de ani, actualmente se află într- un litigiu cu statul pentru a putea fi redată Bârladului așa cum se cuvine. Prof. Giurcanu Costel (1939 – 2020 ) a fost un exemplu de bun român, iubitor de neam și țară. Prin natura preocupărilor noastre, nu putem decât să susținem ceilalți contribuitori ai prezentului memorandum pentru a fi numit cetățean de onoare al municipiului Bârlad. Precizăm că suntem alături de toate autoritățile cultural educaționale implicate prezentului demers: Academia Bârlădeană – prof. Popoiu Elena; Societatea de științe istorice – prof. Ollea Gramaticu; Muzeul „V.Pârvan” Bârlad – dir. Mircea Mamalăucă; Liceul Pedagogic Bârlad – dir. prof. Pașca Gabriela; Centru „Mihai Eminescu” – bibl. Geta Modiga; Muzeul județean Vaslui – dr. Laurențiu Chiriac; Direcția educație și cultură- Prefectura Vaslui; Cercul Militar Bârlad – It.col.(r) Năstase Mihai, M.m.pr. Ursu Lucian; Casa de Cultură Bârlad – dir. Simion Nelu; Asociația „Expresul CER” Bârlad – dir. Marin Marin Alexandru; Asociația numismatică Bârlad – prof. Bolum Marian; Asociația „Liga culturală” Vaslui – col Mihai ștefan Focșa; Inspectoratul Școlar Județean Vaslui – prof. pensionar Cârjă Gheorghe; Academia rurală „Elanul” Vaslui – prof. dr. Cristian Onel; Asociația cultural educațională Bârlad „Viilor trecutului nostru” – prof. Vlad Giurcanu.
Drept care îndeplinim o misiune de onoare față de memoria profesorului Giurcanu Costel (1939 – 2020), patriarh al culturii bârlădene, solicitând titlul de cetățean de onoare și glorificarea activității sale de o întreagă viață pentru Bârladul care l-a iubit atât de mult.”, scrie în adresa înaintată CLM Bârlad încă de anul trecut din luna Iunie.
singura sa idea inapoi antchitatil greco romana bracuite
A fost un mare luptător. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Merită o astfel de recunoaștere! Cred că cea mai bună recunoaștere ar fi retrocedarea colecției confiscate de poliție în 2016……
Lăsați omul să se odihnească, numai niște minți obosite pot gîndi să dai respect unui geniu după ce nu mai e?