spot_img
spot_img
-0.7 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Producãtorii de medicamente atrag atentia: Paracetamolul va dispãrea din farmacii. Si diabeticii vor avea de suferit

- Advertisement -

LOVITURÃ… Paracetamolul si Metforminul (cel mai utilizat tratament accesibil pentru diabet) ar putea dispãrea din farmacii, atrag atentia producãtorii de medicamente generice, din cauza blocajelor legislative si administrative „persistente”.

Fãrã mãsuri „urgente”, pacientii vor rãmâne fãrã acces la tratamente de bazã sau vor plãti mai mult pentru ele, atrage atentia Asociatia Producãtorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). De vinã ar fi si o directivã a Uniunii Europene, care va impune eliminarea mai multor nutrienti si micropoluanti din apele uzate urbane, în special a celor care provin din produsele farmaceutice si cosmetice toxice. În cazul Paracetamolului, dat fiind cã este un medicament cu pret nereglementat, impactul directivei va fi o crestere a pretului cu 45% care va fi suportatã integral de pacienti. De asemenea, în cazul Metforminului, „pretul ar trebui sã creascã cu 48%”, însã fiind vorba despre un medicament cu pret reglementat de stat, „probabil va fi retras din piatã”, nemaiputând fi sustenabil. „În aceeasi situatie se regãsesc cele peste 700 de medicamente generice compensate cu preturi de pânã în 10 lei. (…) În România, preturile la medicamente sunt stabilite folosind un sistem de referintã, care ia în calcul cel mai mic pret dintr-un cos de 12 state membre UE. Acest sistem pune în impas multe medicamente cu preturi mici”, transmite APMGR.
Producãtorii de medicamente sustin cã, în perioada 2013 – 2020, peste 2.000 de medicamente generice au dispãrut de pe piatã. „În România, în contractele cost-volum dintre CNAS si producãtorii de medicamente intrã în principal medicamentele inovative, iar când brevetele acestora expirã, medicamentele generice ar trebui sã intre automat în listele de rambursare. Realitatea însã aratã diferit: accesul medicamentelor generice pe lista medicamentelor compensate se produce cu o întârziere si de doi ani de la expirarea brevetului medicamentului inovativ, ceea ce duce la cheltuieli importante si pierde sansa de a trata mai multi pacienti”, mai sustin reprezentantii APMGR. Medicamentele generice trateazã „peste 70%” dintre pacienti, intrã pe piatã cu preturi mai mici decât medicamentul inovativ cu 40% (în primul an) – 70% (în al patrulea an), asigurã medicamente esentiale pentru un grup demografic mai larg.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.