spot_img
21.1 C
Vaslui
23-sept.-2024
spot_img

Procurorul Dîmbu, judecătorul Bărbuţă, primarul Olărean şi afaceristul Babiuc, eliberaţi din penitenciar

- Advertisement -

Întreg lotul format din procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuţă, primarul Aurel Olărean şi afaceristul Constantin Babiuc va părăsi Penitenciarul Gherla la miezul nopţii, după ce mandatele de arestare de 30 de zile îşi vor fi încheiat efectele.

Curtea de Apel Cluj, acolo unde se judecă dosarul de corupţie care-i priveşte pe cei patru, dar şi pe alte nouă persoane, inclusiv una juridică, a decis aseară să înlocuiască măsura arestului preventiv cu arestul la domiciliu.

Dîmbu, Bărbuţă şi Babiuc au fost arestaţi pe 25 iunie, în urma unor ample percheziţii care au şocat întreaga comunitate locale.

Trebuie spus că la audierile din luna iunie a fost chemat şi primarul din Rădăuţi, numai că procurorii au decis atunci să-l cerceteze în stare de libertate, în calitate de suspect. Cu toate că i s-a cerut să nu influenţeze martorii din dosar, Aurel Olărean a încercat să scape de acuzaţiile ce i se aduc şi a vrut să-l şantajeze pe consilierul local Traian Andronachi. Acesta urma să voteze o Hotărâre de Consiliu Local prin care primarul era exonerat de tergiversarea unui dosar, iar în schimb Aurel Olărean urma s-o menţină în funcţia de bibliotecar-şef pe soţia lui Andronachi.

Totul a ajuns la urechile procurorilor DNA, care au venit la Rădăuţi din nou şi l-au ridicat pe Aurel Olărean. Se întâmpla la mijlocul lunii septembrie a acestui an.

Mai trebuie spus că soluţia de ieri de la Curtea de Apel Cluj nu este definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar este greu de crezut că va fi luată în discuţie astăzi. În cazul în care contestaţia se va judeca după expirarea mandatului de arestare, acţiunea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie rămâne fără obiect.

Avocaţii celor patru cred că noile măsuri sunt cele mai corecte

Marius Rădăcină, avocatul care a apărat interesele omului de afaceri Constantin Babiuc, a opinat că pentru acest stadiu procesual măsura arestului la domiciliu era una firească.

„Judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel Cluj a înţeles susţinerile noastre conform cărora nu se mai impunea menţinerea arestului preventiv. Măsura arestului la domiciliu luată în această cauză este una oportună la acest moment, dar şi proporţională raportat la stadiul dosarului, persoanele inculpate, subţirimea probelor, dar şi la garanţiile pe care această măsură preventivă nou introdusă în Codul de Procedură Penală le oferă pentru buna desfăşurare a procesului penal”, a menţionat avocatul Marius Rădăcină.

Lidia Vargan, avocata care l-a reprezentat pe procurorul Dumitru Dîmbu, este de părere că soluţia de ieri este una corectă.

„S-a luat măsura care era normală. Şedinţa de vineri a fost una specială, deoarece s-a derulat fără dosarul aflat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acolo a fost analizată contestaţia depusă de unul dintre inculpaţi (n.a. – Aurel Olărean). Nu ar fi fost normal să se judece cauza în lipsa dosarului şi de aceea cred că decizia judecătorului de la Cluj este imparţială şi echidistantă”, a arătat avocatul Lidia Vargan.

Cine sunt ceilalţi inculpaţi din acest dosar

În afara celor patru persoane aflate în arest preventiv, în acest dosar au mai fost trimise în judecată alte opt persoane fizice şi o persoană juridică, Nikodemus Babiuc.

Lista este deschisă cu judecătoarea Daniela Mariana Prandea, concubina lui Bogdan Bărbuţă, continuă cu avocata Isabela Zorica Vega, fostul şef al Punctului Poliţiei de Frontieră Siret Mihai Prelipcean, dar şi cu primarul din Marginea, Ioan Onufrei.

Celelalte patru persoane care fac obiectul rechizitoriului sunt două pensionare, Silvia Panţîru şi Maria Cociorvan, dar şi două persoane fără nici o ocupaţie, Victoria Ţîcşă şi Alina Ancuţa Solovăstru.

În cauză este inclusă ca inculpat şi persoana fizică SC Nikodemus Babiuc SRL, firmă ale cărei conturi sunt sub sechestru în vederea recuperării prejudiciului estimat la circa 1 milion de euro în cazul celor 69 de hotărâri judecătoreşti pronunţate de Bogdan Bărbuţă în favoarea lui Constantin Babiuc şi care ulterior au fost vândute către austriecii de la Schweighofer.

Sub sechestru se află şi cele 41,59 de hectare de teren care au făcut obiectul tranzacţiilor dubioase şi care acum sunt în proprietatea celor de la Schweighofer.

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2014-11-08/Procurorul-Dimbu-judecatorul-Barbuta-primarul-Olarean-si-afaceristul-Babiuc-eliberati-din-penitenciar#ixzz3IePpVlau

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.