spot_img
spot_img
4.3 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Procesul celei mai mari capturi de ţigări de contrabandă de la Galaţi. Condamnări cu suspendare în dosarul „Ţigareta”

- Advertisement -

Doi dintre contrabandiştii implicaţi în tranzacţionarea a peste 400.000 de pachete de ţigări au primit doar câte un an de închisoare cu suspendare * Cea mai grea pedeapsă: trei ani cu executare pentru contrabandistul care şi-a recunoscut fapta * Aproape 100.000 de pachete au dispărut fără urmă în cursul procesului

Dosarul „Ţigareta de Galaţi” a căpătat o primă soluţie din partea judecătorilor de la Târgu Bujor. Anunţat ca fiind cea mai mare captură din ţară a anului 2011, cazul s-a ales cu sentinţe extrem de uşoare, pentru că nu a fost judecat ca fiind unul de competenţa Crimei Organizate, unde pedepsele sunt mult mai drastice.

Astfel, atât Jenică Bujoreanu, cât şi Ion Vulpe au primit câte un an de închisoare cu suspendare, cei doi având posibilitatea de a face recurs. Primul a mai avut o condamnare de doi ani pentru furt, pe care a primit-o cu suspendare în 2008, iar legea spune că dacă mai comiţi o altă faptă penală, condamnările se adună, aşa că Bujoreanu a ajuns să primească trei ani cu executare, în vreme ce Vulpe a rămas cu un an cu suspendare. Nu trebuie uitat că acesta din urmă a fost fugit o bună bucată de timp, lucru care, de regulă, atârnă greu în ochii unui magistrat atunci când dă o sentinţă.

Culmea este că al treilea condamnat, Daniel Maricel Sârghe, care a ales să-şi recunoască fapta, tocmai pentru a beneficia de o reducere cu un sfert a pedepsei, aşa cum prevede legea micii reforme în justiţie, a primit trei ani cu executare. De curând, acesta a făcut o cerere de revizuire a condamnării, iar Judecătoria din Târgu Bujor i-a respins-o ca inadmisibilă. Pentru că a ales calea spre o pedeapsă mai uşoară, Sârghe a fost judecat separat, iar la acest moment condamnarea lui este definitivă.

Unde sunt ţigările care lipsesc din acte?

Un alt amănunt cel puţin ciudat, este că atât în comunicatele de presă, cât şi în rechizitoriu s-a vorbit despre o captură care depăşea 400.000 de pachete cu ţigări. Mai exact, în remorca tractorului condus de Jenică Bujoreanu au fost găsite 267.480 de pachete, care au fost confiscate prin decizie judecătorească, ca şi remorca. De la Sârghe au fost luate cele 60.092 de pachete găsite în autoturismul său, fiind confiscată şi maşina. În autoutilitara condusă de Ion Vulpe au fost găsite 95.000 de pachete, autoutilitara a fost confiscată în favoarea statului, dar tutunul nu! Nu excludem să se fi strecurat o eroare în redactarea deciziei, dar cert este că acum cele 95.000 de pachete cu ţigări nu sunt de găsit.

Mai mulţi participanţi, dar… fiecare pentru el

„Viaţa liberă” a scris în repetate rânduri despre afacerea „Ţigareta de Galaţi”, iar datele din dosar nu au lăsat nicio clipă impresia că ar fi vorba doar de acţiunea a trei indivizi cărora le-a venit ideea să care de capul lor peste 400.000 de pachete cu ţigări.
Din rechizitoriul procurorilor de la Târgu Bujor, reiese că la această afacere ar fi participat cel puţin încă trei persoane, pe numele cărora exista un dosar penal, desprins din acesta. Cei trei cercetaţi sunt Alin Popa, Liviu Constandachi şi Gabriel Sbârnea.

Revenind însă la dosarul „Ţigareta de Galaţi”, reamintim că ancheta a durat o lună şi trei săptămâni, după care Sârghe, Bujoreanu şi Vulpe au fost trimişi în judecată. Prejudiciul însumat, deşi a fost consemnat separat pentru fiecare dintre cei trei inculpaţi, depăşea 30 de miliarde de lei vechi, peste 400.000 de pachete. Existenţa mai multor participanţi, plus acuzaţiile fostului parlamentar Mihail Boldea, cum că acest caz ar fi beneficiat de „protecţia” celor de la Crimă Organizată, erau ingrediente menite să atragă atenţia tuturor, lucru care s-a şi întâmplat. Iar amănuntele din rechizitoriu sunt menite să te facă să înţelegi că acţiunea a fost una bine gândită şi pusă la punct în detaliu.

Captura din noiembrie 2011

Pe 6 noiembrie 2011, în jurul orei 5.30, Jenică Bujoreanu a fost oprit în trafic de poliţişti. Din cabina tractorului cu remorcă au sărit doi bărbaţi, care au luat-o la fugă. Mai târziu, în aceeaşi zi, oamenii legii au oprit în trafic, în Pădurea Adam, autoutilitara condusă de Vulpe, în care se mai aflau două persoane. Vulpe le-a spus poliţiştilor că duce baloţi de lucernă, iar la insistenţele lor de a deschide uşile caroseriei, Vulpe a mers spre cabină să ia cheile, dar a rupt-o la fugă, împreună cu amicii săi. Aici anchetatorii au găsit cele 95.000 de pachete cu ţigări, care acum au dispărut. În aceeaşi zi, poliţiştii au găsit abandonată, pe marginea Drumului Judeţean 242 A, autoutilitara marca Mercedes Sprinter, proprietatea lui Sârghe. Portiera era deschisă, fără semne de forţare, iar în maşină au fost găsite 60.092 de pachete cu ţigări.

Imediat după ce a fost prins, Bujoreanu a dat declaraţii şi i-a dus pe anchetatori la locul unde au fost încărcate ţigările trecute peste Prut cu bărcile pneumatice. La un moment dat, însă, „Bujoreanu a refuzat să mai dea declaraţii şi să colaboreze cu organele de cercetare”, scriu procurorii. După ce Bujoreanu a fost oprit în trafic, apare şi cel de-al doilea tractor, care „şi-a schimbat traseul şi s-a dus spre Bereşti Meria”. Procurorii arată că la Prut, între stâlpii de frontieră 1260 şi 1261, în noaptea de 5 spre 6 noiembrie, „persoane necunoscute” încă au încărcat cu ţigări de contrabandă două tractoare.

Procurorii au stabilit că al doilea tractor, marca Renault, este proprietatea lui Liviu Constandachi, era condus de Alin Popa, iar remorcile îi aparţineau lui Gabriel Sbârnea. Toţi apar ca fiind cercetaţi într-un alt dosar, distinct de cel în care s-au primit acum condamnările. Al doilea tractor şi-a schimbat ruta din cauza drumului rău şi nu a mai putut pleca. Remorca a fost abandonată, iar după ora 10.00 un individ a fost rugat să o transporte până în zona pădurii satului Pleşa, în punctul „Tunel”. Vulpe şi Sârghe s-au deplasat la „Tunel” cu două autoutilitare şi, împreună cu mai multe persoane, au cărat ţigările din remorcă în maşini, plecând spre Corod.
Rămâne ca procurorii să stabilească rolul fiecăruia şi în această a doua poveste penală.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.