spot_img
spot_img
-0.7 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Primăria vrea venituri de la şcoli

- Advertisement -

* Municipalitatea pretinde jumătate din sumele extrabugetare ale şcolilor, obţinute din închirierea diferitelor spaţii, terenuri de sport ş.a. * Inspectorul general şcolar, Doruleţ Resmeriţă, afirmă că banii respectivi nu vor merge la Primărie * Sindicatele susţin că se face un nou abuz *

Sălile de sport, bazinul de înot (cine-l are), cantinele, camerele de cămin, chioşcurile, sălile de curs, atelierele, garajele, terenul de sport, amfiteatrele ori laboratoarele pot fi închiriate de către şcoli, desigur, atunci când sunt temporar disponibile, cu două condiţii: să existe acordul administraţiei locale, iar banii obţinuţi să se împartă în două cu Primăria.

Potrivit Regulamentului privind închirierea şi schimbarea destinaţiei spaţiilor şi mijloacelor temporar disponibile din incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiul Galaţi, şcolile care au în administrare bunurile închiriate au dreptul să încaseze o cotă-parte de 50 la sută din chirie, diferenţa de 50 la sută făcându-se venit la bugetul local.

Înainte, unităţile de învăţământ aveau dreptul să folosească în întregime veniturile obţinute din astfel de închirieri, fără să mai dea vreun leu la Primărie.

Aleşii locali au votat noul regulament bazându-se în special pe prevederile Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, conform căreia terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea unităţile de învăţământ preuniversitar de stat fac parte din domeniul public al localităţii.

Conform aceleiaşi legi, titularii dreptului de administrare, în cazul de faţă şcolile, au dreptul la o cotă parte între 20-50 la sută din chirie. Potrivit directorului economic al Primăriei, Doina Stamate,  administraţia locală a decis să le dea şcolilor cota maximă din sumele încasate din închirieri, 50 la sută.

Restul de 50 la sută care ajung la bugetul local vor fi folosiţi, a subliniat Doina Stamate, tot pentru şcoli, deci se vor întoarce sub formă de întreţinere, reparaţii sau investiţii acolo de unde au plecat.

Cât costă?

Persoanele fizice sau juridice pot închiria bunuri ale şcolilor prin licitaţie publică. Aleşi locali au stabilit şi tarifele minime de închiriere ale spaţiilor disponibile. Iată care este valoarea acestora: Închirierea unei săli de sport pentru acţiuni organizate de cluburi sau asociaţii sportive costă 14 lei pe oră, şi 85 de lei pe oră pentru acţiunile organizate de alte structuri.

Bazinul de înot de la CNVA are tarife minime diferenţiate: 70 de lei pentru un abonament cu patru şedinţe de curs de iniţiere de înot şi 120 de lei pentru un curs de opt şedinţe, iar pe perioada vacanţei este 15 lei pe oră şedinţa. Nu mai puţin de 712 lei costă chiria la cantină pentru 12 ore.

Un pat într-o cameră de cămin închiriată ocazional unei persoane care nu este elev şi nici cadru didactic costă 14 lei pe noapte şi 125 de lei pe lună.  Pentru comerţul cu produse alimentare sau nealimentare, chiria ajunge la 17 lei pe metrul pătrat.

Terenul de sport amenajat cu bitum sau covor asfaltic se va închiria cu minim 50 de lei pe oră, iar cel cu gazon artificial şi alte instalaţii specifice cu 80 de lei pe oră.

Şcolile au primit şi misiunea de a înainta în vederea avizării documentaţia privind identificarea bunurilor temporar disponibile. Ar mai fi de precizat că persoana care închiriază va fi obligată să permită desfăşurarea în bune condiţii a procesului de învăţământ, accesul elevilor în şcoală şi nu va avea voie să folosească băile în comun cu elevii şi cadrele didactice.

În ceea ce priveşte schimbarea destinaţiei bazei materiale a instituţiilor şi unităţilor de învăţământ preuniversitar, ea se poate realiza numai cu avizul Ministrului Educaţiei.

Transfer în stand-by

Tot legat de şcoli, consilierii locali trebuia să mai aprobe şi un dublu transfer. Este vorba de preluarea terenurilor şi clădirilor în care funcţionează unităţile de învăţământ preuniversitar din administrarea Inspectoratului Şcolar Judeţean în administrarea Consiliului Local şi transmiterea acestora în administrarea unităţilor de învăţământ,  în baza unui protocol.

Dar, cum nu aveau voturi suficiente, aleşii l-au „sărit”, urmând să fie supus dezbaterii şi aprobării într-o şedinţă viitoare.

Inspectorul general, Doruleţ Resmeriţă: „La Galaţi, Primăria nici nu este administratorul şcolilor”

Oamenii şcolilor au reacţionat vehement la decizia Primăriei de a lua jumătate din veniturile extrabugetare ale unităţilor de învăţământ preuniversitar.

„În Legea Educaţiei se precizează că aceste venituri  «nu diminuează finanţarea de bază, complementară sau suplimentară şi sunt utilizate conform deciziilor consiliului de administraţie. La sfârşitul anului bugetar, sumele necheltuite rămân în contul unităţii de învăţământ care le-a realizat şi se reportează pentru bugetul anual următor»”.

„Nu au de ce să ajungă la Primărie, chiar dacă legea 213 prevede acest lucru. Legea Educaţiei este o lege specială, dată cu regim special exact pentru învăţământ, iar legea specială bate legea generală. Voi trimite în şcoli adresă prin care le voi cere directorilor să nu direcţioneze niciun leu din veniturile extrabugetare”.

„În plus, Primăria nici măcar nu este administratorul şcolilor. Prin hotărâre de Consiliu Local  a dat clădirile şi terenurile şcolilor în administrarea ISJ. Suntem singurul inspectorat şcolar din ţară care administrează clădirile şi terenurile unităţilor de învăţămân”t.

Pe hârtie, deoarece licitaţiile le organizează tot Primăria. În repetate rânduri, le-am trimis adresă să scoată patrimoniul din administraţia noastră şi să realizeze contracte de administraţie cu conducerea şcolilor, aşa cum este şi normal”, susţine inspectorul general, Doruleţ Resmeriţă.

La rândul său, liderul Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu,  a catalogat acţiunea Primăriei drept „un abuz repetat, având în vedere că nu este prima oară când se atacă veniturile extrabugetare ale unităţilor de învăţământ”.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.