ot mai insistent văd cum este plantat în societate mitul că „Preşedintele nu e important. Preşedintele nu poate schimba nimic. Aceste alegeri nu contează.”
Este un fals răspândit ca să ne adoarmă vigilenţa şi să îl lăsăm pe Plahotniuc să fure aceste alegeri. Oameni ce gândesc liber au ajuns să creadă asta.
Am o întrebare: dacă Preşedintele cu adevărat nu contează, e gata Plahotniuc să renunţe la funcţia asta şi să o dea opoziţiei care, împreună, are o credibilitate de minimum cinci ori mai mare decât guvernarea? Exact. Nu o va face. Pentru că ei ştiu că Preşedintele poate face suficiente ca să sară penele din ei.
Mai jos poftiţi decât unul din scenariile posibile – cum preşedintele, în decurs de un an, poate efectiv să-i distrugă pe cei ce acum se numesc guvernare. Sau, cel puţin să pună un început al procesului. Fără violenţe, fără revoluţii, conform legii şi cu susţinerea masivă a oamenilor.
1. Începem cu faptul că, în conformitate cu Legea privind Serviciul de Informaţii şi Securitate, „Serviciul este condus de un director, numit în funcţie de Parlament, la propunerea Preşedintelui Republicii Moldova, pe un termen de 5 ani” (Art 13). Deci, Preşedintele pur şi simplu va trebui să respecte legea şi principiile depolitizării instituţiilor de forţă şi să înainteze un om integru, competent, cu nervi de fier şi intenţii bune, ce nu se va vinde. Oameni de aceştia există, lor pur şi simplu le este greaţă să lucreze la stat. Ei pot fi convinşi. Preşedintele va face consultări publice cu fracţiunile, va pune presiune, va chema oamenii să îl susţină şi va forţa Parlamentul să îşi facă treaba şi să voteze un om curat la această funcţie. Va fi un efort organizat de strângere a voturilor deputaţilor. Să-i zicem advocacy – metodă absolut legitimă. Ţara va trăi cu acest subiect zi de zi iar Preşedintele, susţinut de oameni, va fi leaderul acestui efort. Presa va vâna deputaţi unul câte unul întrebându-i cum vor vota. Parlamentarii noştri sunt atât de fricoşi că au să voteze. Ei se tem de Plahotniuc, dar totuşi de popor se tem mai tare. Nicio lege nu va fi încălcată şi în capul mesei va fi interesul oamenilor, nu al lui Plahotniuc. Preşedintele câştigă prima luptă cu sistemul.
2. Mai departe. Conform aceleiaşi legi, Preşedintele, la propunerea Directorului SIS, numeşte în funcţie directorii adjuncţi ai SIS. De aici în jos, o curăţare este inevitabilă. Eu am convingerea că în această instituţie, afară de cumătri, fraţi şi alt fel de rude de ale politicienilor, sunt oameni dedicaţi, la fel de enervaţi ca mine pe ceea ce se întâmplă în această ţară, cum un om o distruge, împreună cu câţiva prieteni. Mâinile lor trebuie dezlegate ca ei pur şi simplu să îşi facă lucrul. Deci, Preşedintele eliberează o instituţie strategică, care va începe a funcţiona fără a fi influenţată de politic. SIS nu va fi „partajată” preşedintelui. Instituţia pur şi simplu va fi independentă şi va acţiona în interesul public.