spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

PREA SĂRACI PENTRU IARNĂ

- Advertisement -

19 asociatii au renuntat de bună voie la căldură pentru a nu mai aduna restante • în unele situatii, presedintii au decis cu de la sine putere, fără să-i mai întrebe pe putinii locatari rămasi la sistemul centralizat • „Am cerut asta în ideea că mai erau 3-4 locatari pe scară si costurile erau foarte mari, pînă la 8-9 milioane“, zice Elena Zabulic, de la Asociatia nr. 73 • oamenii s-au orientat spre radiatoare, dar, de frica facturilor la curent, preferă să înghete în casă •

Actualul sezon rece se dovedeste prea costisitor pentru pietreni. De teama facturilor, multi din ei au renuntat la căldură, preferînd sistemul clasic cu „mai puneti o haină pe voi, tovarăsi“. Din cele 168 de asociatii din Piatra Neamt, 19 s-au prezentat la societatea Locato, cerînd din proprie initiativă oprirea furnizării căldurii. De apă caldă nici nu s-a mai pus problema, multi din ei avînd deja doi ani de cînd n-au mai folosit robinetele respective. Elena Zabulic este administrator la Asociatia nr. 73, una din cele 19 care au cerut renuntarea la agentul termic. „Am cerut asta în ideea că mai erau 3-4 locatari pe scară si costurile erau foarte mari. Aveam deja datorii mari si eram debransati oricum. Cei care au avut bani si-au pus centrale proprii, ceilalti si-au cumpărat resouri, radiatoare si se mai încălzesc cu aragazul. Am avut la blocul D3 o bătrînă care s-a dus la Locato si a spus că vrea căldură. Erau 3 rămasi la Locato în scara respectivă, dar numai ea era cu plata la zi, ceilalti aveau restante si n-au fost de acord. Femeia stă la parter, blocul nu e izolat, din subsol vine frigul, usile blocului nu se închid si e curentul de pe lume. Am înteles-o si pe ea, dar n-am avut ce-i face. Pentru ea singură nu s-a putut furniza agent termic. Nu putea suporta singură transportul, că ar fi ajuns-o pe putin 8-9 milioane. Nici Locato nu mai acceptă să dea căldură pentru un singur locatar. Asa că se încălzeste cu calorifer si cu gaz. Este o situatie dificilă si tristă“, zice femeia. „Se încălzeste fiecare cum poate“, spune si doamna Ungureanu, care prezidează asociatia Nord-Est, cu blocurile de 10 etaje de pe Calea Romanului. „Au găsit modalităti proprii, pentru că facturile erau foarte mari. Iar cei care stăteau la etajele superioare, 8, 9 si 10, nici nu aveau apă caldă, trebuiau s-o lase mult să curgă. Caloriferele, la fel, erau abia dezmortite. Facturile erau mereu mari, în jur de 5 milioane pe apartament numai căldura. Oamenii au fost de acord să renuntăm, mai ales că unii aveau si datorii. Avem restante la Locato, unii n-au mai plătit deloc de un an de zile. Am pe cineva care are 60 de milioane restante. Eu nu pot să mă înregistrez cu datorii pentru cei care nu plătesc. Asa că ne-am debransat total. Am si asociatii cu plata la zi, unde oamenii au renuntat pentru că era foarte mult de plată, iar subventiile nu erau de ajuns. Bănuiesc că e mai avantajos cu radiatoare“, mai spune ea.

„Noi doar ne-am conformat“

Printre cele 19 asociatii care au renuntat de bunăvoia presedintilor se află nr. 36 Dărmănesti, D21 Progresului, M1 Mărătei, nr. 41
Dărmănesti, Nord-Est, B3 Paharnicului si nr. 73 Brădet. Toate au
locuinte care au fost lăsate fără nici o posibilitate de încălzire. La
unele, cum e cazul la Asociatia 75 din Precista, locatarii nici
măcar n-au fost întrebati de presedinti, ci pur si simplu s-au trezit pusi în fata faptului împlinit. Si nu au ce face. Doar să se resemneze si să-si amintească de „Afară-i frig, în casă-i frig, multumesc partid iubit, că m-ai călit“, versuri de mare actualitate încă după iernile de cosmar din anii ‘80. Locato spune că n-are ce face. „Renuntarea la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice a venit oarecum firesc, din lipsă de consumatori. Noi nu am făcut si nici nu facem inventarul proprietarilor. Cererea a venit din partea presedintilor de asociatii si noi doar ne-am conformat. Noi nu avem contract cu persoana direct, ci cu asociatia. E posibil să existe proprietari care nu si-au dat acordul pentru renuntare, dar asta este o problemă pe care trebuie să o rezolve în interiorul asociatiei. Noi nu putem interveni. Problem nu este la noi“, spune Cosmin Grădinaru, purtătorul de cuvînt al Locato.

Cine suferă?

Elena Gherasim si Mihai Murariu, ambii apropiindu-se de 80 de ani, se încălzesc la caloriferul electric. Au cerut căldură de la Locato, dar erau singurii rămasi în bloc si n-a contat nici măcar faptul că erau la zi cu întretinerea. Cînd afară sînt -15°C, în casă bat pe la -5°. „Stăm împrejurul caloriferului“, povestesc bătrînii. „Pe o parte ne frigem, pe cealaltă parte ne suflă gerul. Am rămas singurii la sistemul centralizat. Mai e o garsonieră în care stătea cineva cu chirie, dar a plecat. Stăm cum putem, ne încălzim cum putem. Avem un calorifer electric. Consumă de rupe. Factura trecută la curent a venit de patru milioane si ceva. Să vedem acum cît vine, pentru două luni. N-avem încotro. Nu am avut posibilitate să ne punem centrală, apoi, cînd au vrut băietii mei să ne ajute, nu ne-am mai putut debransa. Desi nu stiu de ce, că instalatia nici măcar nu e încărcată. Dacă era, măcar se dezmortea. Nu e. Apă caldă nu avem de vreo doi ani. Am luat un boiler, si ăsta tot electric. Ce să facem, asta-i viata. Am 800 de lei pensie, iar doamna mea are 600. Plătim curentul, telefonul, iar de medicamente nici nu mai spun, că avem amîndoi de luat o măsută de pilule. Asta-i viata! Stăm îmbrăcati cu trei haine pe noi, cu sosoni, cu căciuli în cap. Noaptea punem două plapume si pături. Nu lăsăm caloriferul deschis, că a doua zi nu mai avem nici de pîine. Cu gaz nu ne putem încălzi, că eu sufăr de astm. Să mă bată Dumnezeu, dac-as da drumul la gaz, cred că într-o lună m-as curăta. Si am mai văzut si atîtea nenorociri, cu explozii, cu pierderi de vieti. Nu, gazul nu e o solutie“, ne-a spus bătrînul.

monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.