spot_img
spot_img
0.1 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Povestile bârlãdenilor de renume mondial care au uimit mapamondul!

- Advertisement -

FAIMOSI… Câtiva bârlãdeni celebri si-au prezentat povestile din spatele carierelor de succes, în cadrul Conferintei „Ziua bârlãdenilor de pretutindeni. Povesti de succes: Drumul cãtre azi!”. Aflatã la prima editie, conferinta s-a desfãsurat în format hibrid. Dacã în salã au fost prezenti gimnasta de renume mondial Andreea Rãducan si promotorul inteligentei artificiale în informaticã si medicinã, profesor dr. Adrian Iftene, prin intermediul tehnologiei moderne, cei prezenti în salã s-au bucurat de prezenta online a renumitului astrofizician Vlad Mãrgãrint, aflat peste ocean, în Colorado – USA , a renumitului rugbyst Ovidiu Tonita, din Franta, precum si a faimosului pilot de raliuri Titi Aur, aflat în Bucuresti. Sunt celebri în întreaga lume, sunt si patrioti, nu au uitat de unde au plecat si îsi iubesc si promoveazã tara cu loialitate. Reprezintã un simbol al puterii gândirii pozitive și al încrederii în sine, dar si motiv de inspiratie pentru foarte mulți oameni. Povestile lor de viatã ar trebui sã ne motiveze pe fiecare dintre noi în acele zile în care simtim cã nu mai avem nicio sperantã de reusitã.

Bârladul a avut si va avea în continuare oameni de valoare, de la astrofizicieni, la informaticieni sau sportivi de renume mondial. Povestile lor de succes au dus faima României în lume si reprezintã modele de viatã care ar trebui sã ne inspire pe fiecare dintre noi. În viata cotidianã sunt oameni obisnuiti, modesti, însã cu vointã de fier, care nu au uitat de unde au plecat.

Redãm în continuare câteva dintre personalitãtile bârlãdene care au reusit sã uimeascã întreg mapamondul si care ne fac mândri cã suntem români.

Andreea Rãducan – un nume mare al gimnasticii din România.

Cine nu o cunoaste pe Andreea Rãducan? Andreea Rãducan este campioana olimpicã si mondialã la gimnasticã. A început gimnastica la vârsta de 4 ani, la Clubul Sportiv Scolar din Bârlad. Dupã ce a câstigat peste 20 de medalii în competitii locale si regionale, în anul 1996 a fost invitatã sã se antreneze cu echipa nationalã de junioare, în Onesti. Dupã aproximativ un an, s-a alãturat echipei olimpice de senioare la Centrul Olimpic de la Deva. În 1999, la Campionatele Mondiale de la Tianjin din China, a contribuit la cucerirea celui de-al patrulea titlu mondial consecutiv de cãtre echipa României, performantã unicã pe plan international. La Jocurile Olimpice de la Sydney, din 2000, si-a adus aportul la obtinerea medaliei de aur pe echipe si a obtinut argintul la sãrituri. În 2001, a cucerit trei medalii mondiale de aur (bârnã, sol, echipe) si douã de bronz (individual compus, sãrituri). În spatele unei cariere de succes se aflã un drum lung, frumos, cu sacrificii, momente de neuitat, lacrimi de bucurie si multe, multe medalii. Bârladul, orasul în care s-a nãscut, are un loc aparte în sufletul sãu. Aici a luat nastere în 2011 „Cupa de Gimnasticã Andreea Rãducan”, care a ajuns anul acesta la a XI-a editie. Scopul acestei competitii este de a aduce spiritul marilor competitii internationale în mijlocul micutelor gimnaste. „Cupa Andreea Rãducan” este inclusã în calendarul national sportiv de cãtre Federatia Românã de Gimnasticã.

Vlad Mãrgãrint – un geniu al matematicii încã din anii de liceu

Codrenistul Vlad Mãrgãrint este absolvent al Facultãtii de Matematicã a Universitãtii din Bucuresti. Pe când era liceean, Vlad Mãrgãrint era o prezențã constantã la olimpiadele internationale. În fiecare an a fãcut parte din lotul olimpic national la fizicã, astrofizicã si astronomie, fiind antrenat în „laboratorul” de astrofizicieni ai Asociatiei Sirius UNESCO, de cãtre profesorul Ioan Adam. În 2009 a obtinut argintul la Olimpiada Internationalã de Astronomie desfãsuratã în Iran, iar în 2010 a luat bronzul la aceeași olimpiadã, care a avut loc în China, ajungând astfel printre primii trei astrofizicieni ai lumii. Vlad este unul dintre tinerii bârlãdeni care poate demonstra oricând cã tenacitatea îti poate împlini cele mai frumoase vise. A fost doi ani Postdoctorand al Universitãții New York University din Shanghai – China. Și-a obtinut doctoratul la Universitatea din Oxford în 2019, iar din 2022 este profesor doctor în cadrul Universitãtii Colorado Boulder din USA.

Ovidiu Tonita – stejarul din Bârlad

Are în spate o carierã de rugbyst exceptionalã, atât la echipele de club cât si în lotul nationalei. Si-a început cariera sportivã la 17 ani, la CSS Bârlad, sub îndrumarea antrenorului Luca Abutoaiei. La 19 ani, a fost convocat în echipa nationalã a României la Cupa Mondialã de Rugby din 1999, iar în 2000 si-a fãcut debutul într-un meci amical împotriva Marocului. Dupã participarea la Cupa Mondialã din 1999, au urmat cele de la editiile din 2003, 2007 si 2011 si 2015. În ultimii 15 ani, a evoluat în echipele FC Grenoble, Biarritz Olympique, Perpignan, Carcassonne si Provence Rugby, a strâns 72 de selectii pentru România si a marcat 65 de puncte. S-a retras de la echipa nationalã, în martie 2016. Ovidiu Tonita a avut cinci participãri la Cupa Mondialã de Rugby, record care a mai fost atins doar de un singur sportiv din Samoa. Rugbistul si-a pãstrat modestia si de câte ori revine în orasul natal, merge la CSS Bârlad, clubul unde a debutat.

Adrian Iftene – promotorul inteligentei artificiale în informaticã

Bârlãdeanul Adrian Iftene, absolvent al Colegiului „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad, este decanul Facultãții de Informaticã din cadrul Universitãții „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cea mai veche universitate româneascã. A absolvit Facultatea de matematicã, sectia informaticã, iar dupã absolvirea masterului în informaticã, a urmat cursurile scolii doctorale în cadrul aceleasi universitãti. Îsi aminteste si povesteste cu drag, despre pasiunile sale de când era elev, pictura si tenisul, ambele insuflate de tatãl sãu, profesorul Eugen Iftene. Lucrãri de picturã premiate la concursuri nationale si internationale, participãri la competitiile de tenis Daciada si Cupa Scânteia, toate sunt vii în memoria informaticianului bârlãdean. În colaborare cu mai multi medici din Iasi, este promotorul unui proiect inovativ de diagnosticare a unor boli cu ajutorul tehnicilor de inteligentã artificialã (IA). Având în vedere cã omenirea se îndreaptã în aceastã directie, proiectul reprezintã un suport inteligent pentru medici, în procedura de diagnosticare.

Titi Aur – cel mai valoros pilot de raliuri din România

Multiplul campion national de raliuri Titi Aur îsi aminteste cã a debutat în anul 1986, la Raliul Brasovului, pe o mașinã Dacia 1300. Este unul dintre cei mai prolifici piloti din istoria Campionatului National de Raliuri si deține recordul de 6 victorii la Brasov, la egalitate cu Simone Tempestini. A câștigat 49 de raliuri si a obținut 8 titluri de campion al României. Este primul pilot român care a participat la World Rally Championship în 2003 si din 2012 este initiatorul proiectului si Directorul General al Academiei Titi Aur (scoalã de conducere defensivã si pilotaj, unde si predã). Începând cu 2019, în Bârlad, pe perioada zilelor culturale, se desfãsoarã competitia „Cupa Titi Aur” la off-road.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Ce cauta în poza nulitățile din primul rand?
    Stimata redacție, va rog sa promovați valoarea nu persoane care au trecut prin scoala fără sa învețe nimic.
    Este o poza a elitelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.