spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
14-nov.-2024
spot_img

Politistii vasluieni vor avea puteri sporite de la sfârsitul lunii ianuarie

- Advertisement -

MODIFICÃRI… De la finalul lunii ianuarie, în situatiile de violentã, dar si de neconformare cu ordinele politistului, folosirea mijloacelor de constrângere de cãtre politisti va trebui fãcutã cu respectarea unor conditii mult mai detaliate decât cuprinde acum Legea Politiei Române. Utilizarea fortei fizice, folosirea cãtuselor, a substantelor lacrimogene si iritante vor trebui sã fie aplicate gradual, proportional cu scopul urmãrit si precedate de o avertizare verbalã.

Seful Serviciului Ordine Publicã din cadrul IPJ Vaslui, comisarul Petru Perdun a explicat, miercuri, într-o conferintã de presã, care sunt cele mai importante prevederi ale Legii 192/2019 care modificã si completeazã Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de încãlcare a unor norme de convietuire socialã, a ordinii si linistii publice, Legea nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Române, precum si Ordonanta de urgentã a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea si functionarea Politiei de Frontierã Române. „O prevedere foarte importantã adusã noii legi dã dreptul politistilor sã desfãsoare activitãti de negociere si sã întreprindã mãsuri de eliberare a persoanelor lipsite de libertate, ceea ce pânã acum nu se întâmpla. Politistii vor avea dreptul sã solicite, în conditiile legii, sprijinul populatiei pentru urmãrirea, prinderea, imobilizarea si conducerea la sediul politiei a persoanelor care fac obiectul acestei mãsuri, precum si sã solicite ajutorul pentru asistarea la efectuarea unor acte procedurale. Totodatã, s-a introdus un articol prin care politistului i se dã dreptul de a interzice pãtrunderea într-un anumit loc delimitat, în care a fost sãvârsitã o infractiune, pentru a nu fi afectatã ancheta. O altã modificare prevede faptul cã politistul va avea dreptul de a opri fortat autovehicule, în cazul în care se sãvârsesc infractiuni. Tot ca un element de noutate, persoanele legitimate vor fi obligate sã tinã mâinile la vedere si sã renunte la dispozitive care ar putea provoca actiuni violente si ar putea duce la vãtãmãri. Persoanele care sunt supuse controlului corporal trebuie sã adopte o pozitie inofensivã, care sã nu punã în pericol viata si integritatea celor din jur. Prin pozitie inofensivã se întelege tinerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul, depãrtarea picioarelor, adoptarea pozitiei culcat sau sezut”, a declarat seful Serviciului Ordine Publicã din cadrul IPJ Vaslui, comisarul Petru Perdun.

Politistii vor putea intra în locuinte fãrã mandat

O altã modificare adusã legii de organizare si functionare a Politiei Române le dã dreptul oamenilor legii sã intre în locuintele suspectilor fãrã acordul proprietarilor. Politistul nu va mai trebui sã fie politicos, sã batã la usã si sã arate mandatul, dacã vrea sã intre într-o locuintã. De exemplu, dacã are indicii cã acolo cineva se aflã în pericol, cum ar fi victima unei violente domestice, sau pentru a preveni rãspândirea unei epidemii, doar dacã existã suspiciuni cã ar fi o persoanã decedatã înauntru. De asemenea, politistul poate pãtrunde în locuintã fãrã acordul proprietarului pentru a prinde autorul unei actiuni flagrante sau dacã are informatii cã acolo s-ar ascunde un terorist.

Legitimarea, obligatorie în cazul politistului îmbrãcat în civil… cu o singurã exceptie

Reprezentantii IPJ Vaslui au mai precizat cã, în conformitate cu modificãrile legislative în domeniul ordinii si sigurantei publice, în exercitarea atributiilor de serviciu, politistul este obligat sã îsi facã, în prealabil, cunoscutã calitatea, astfel: dacã este în uniformã, prin prezentarea verbalã a numelui si prenumelui, precum si a unitãtii de politie din care face parte; dacã este în tinutã civilã, prin prezentarea verbalã a numelui, prenumelui si a unitãtii de politie din care face parte, precum si a legitimatiei de serviciu sau a insignei. Prin exceptie, atunci când siguranta politistului sau rezultatul interventiei ar putea fi periclitate, politistul îsi face cunoscutã calitatea imediat ce acest lucru este posibil. În acest caz, interventia politistului se face prin anuntare:”Politia!”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.