spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Politistii nu se dau batuti in cazul Alis

- Advertisement -

TOT ÎNAINTE În urma deciziei judecãtorilor vasluieni, dezamãgitoare de altfel pentru politisti, de eliberare a lui Alis Gentimir, Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Vaslui vine cu niste precizãri în mãsurã sã spulbere îndoiala cum cã „Alis ar fi fost fãcut scãpat”. Iar dacã a scãpat de arest, asta nu e din cauza politistilor, ci a faptului cã Alis Gentimir este „bãiat cuminte” si meritã sã fie cercetat în libertate. Cel putin asta reiese din comunicatul Biroului de Presã al IPJ Vaslui. Normal, în acelasi comunicat se aratã cã nu existã nicio legãturã între vreun politist vasluian si Alis Gentimir, alta decât cea de naturã profesionalã. Din pãcate nu se precizeazã si care este stadiul anchetei interne, declansatã în urma gafelor în lant de care se fac vinovati politistii vasluieni. Nu toti, doar unii!

Pentru început, Biroul de Presã al IPJ Vaslui a tinut sã stie toatã lumea cã Alis, încã e cercetat, dar în stare de libertate. „Tribunalul Vaslui – Sectia Penalã, pronuntîndu-se asupra recursului declarat de G. Alis, nu a respins propunerea de arestare preventiva a inculpatului (propunere care a fost însusitã si de cãtre procurorul care supravegheazã urmãrirea penalã în cauzã si de cãtre Judecãtoria Vaslui care a admis aceastã propunere a Parchetului), ci a înlocuit acestã mãsurã preventivã prevãzutã de Codul de Procedurã Penalã cu o alta, respectiv OBLIGAREA DE A NU PÃRÃSI LOCALITATEA pe o duratã de 30 de zile. Acest fapt nu presupune cã instanta s-a pronuntat cu privire la vinovãtia sau nevinovãtia inculpatului, la natura faptei pentru care acesta este cercetat (dacã acesta a sãvârsit o contraventie sau o infractiune) ori la împrejurãrile necesare pentru justa solutionare a cauzei. Instanta de recurs a rãspuns la o singura întrebare: dacã pentru faptele retinute în sarcina sa este necesarã a fi luatã fatã de inculpat mãsura preventivã a arestãrii preventive sau, este suficient a se lua fatã de acesta o altã mãsura preventivã, pentru a se asigura buna desfãsurare a procesului penal ori pentru a se împiedica sustragerea învinuitului sau inculpatului de la urmãrirea penalã.” se aratã în comunicatul de la IPJ Vaslui. Nimic incorect pânã aici, doar cã se minimalizeazã o decizie prin care i-au sporit considerabil sansele lui Alis Gentimir de scãpa cu fata curatã si dupã acest scandal. Altfel spus, e o mare diferentã între a fi cercetat în stare de arest si a fi cercetat în libertate.

Un judecãtor s-a opus eliberãrii lui Alis

Interesant este cã din cei trei judecãtori care au dat sentinta, unul s-a opus recursului formulat de Alis Gentimir, sustinând cã se impune mentinerea stãrii de arest. „Tribunalul Vaslui, admitînd recursul inculpatului, nu a ajuns la concluzia cã mãsura arestãrii preventive a fost luata în mod nelegal fatã de inculpat, ci, rejudecând cauza, a considerat cã inculpatul poate fi cercetat în continuare în stare de libertate, cu obligarea acestuia de a nu pãrãsi localitatea si de a respecta obligatiile prevãzute de art. 145 C.P.P. În cazul nerespectãrii acestor obligatii, fatã de inculpat instanta poate lua mãsura arestãrii preventive.Nu în ultimul rând, din redactarea solutiei pronuntate de cãtre Tribunalul Vaslui, rezultã cã acesta nu a fost luatã cu unanimitate, unul din cei trei judecãtori având o opinie separata si sustinând cã se impunea respingerea recursului cu consecinta mentinerii mãsurii arestãrii preventive luate în privinta inculpatului”, a declarat Mihaela Straub, ofiterul de presã al ISJ Vaslui.

„Legãtura dintre politistii vasluieni si inculpat este una strict profesionalã”

Dacã cele expuse mai sunt conforme cu logica si realitatea nu la fel se poate spune despre pozitia IPJ Vaslui fatã de sincopele care au iesit la ivealã, în cazul Gentimir. Altfel, conducerea IPJ Vaslui tine sã ne asigure cã toti politistii din subordine sunt impecabili: „Considerãm cã toate activitãtile desfãsurate de politisti au avut drept scop aflarea adevãrului si lãmurirea cauzei sub toate aspectele astfel încât orice persoanã care a sãvârsit o infractiune sã fie pedepsitã potrivit vinovãtiei sale. Legãtura dintre politistii vasluieni si inculpat este una strict profesionalã care s-a concretizat în anul 2010 în instrumentarea a douã dosare penale care au fost deja înaintate la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Vaslui cu propunerea de trimiterea în judecatã a lui G.Alis, ambele pentru sãvârsirea infractiunii de loviri sau alte violente” se aratã în comunicat. Ce nu gãsim în acest punct de vedere al IPJ vaslui este o explicatie a faptului cã actiunile ilegale ale lui Gentimir sunt de notorietate în Vaslui,însã abia în anul de gratie 2010, acestea au ajuns la urechile politistilor. De asemenea, nu precizeazã niciun cuvânt despre gafa, intentionatã sau nu, a colegului Vasile Porcisanu, cel care s-a grãbit sã-l amendeze pe Alis Gentimir, fãcând astfel aproape imposibilã o altã pedeapsã în acest dosar.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.