Politistii locali din Vaslui vor fi dotati cu camere video

DOTÃRI…Politistii locali din municipiul Vaslui vor avea o nouã „armã” împotriva soferilor agresivi. Dupã ce, în ultimii ani, au fost înregistrate incidente controversate, ai cãror protagonisti au fost soferii, dar si politistii, acestia din urmã vor fi dotati cu camere de filmare, asemãnãtoare celor folosite de politia din Statele Unite ale Americii. Pânã acum au fost achizitionate nouã camere video, însã în functie de rezultatele obtinute, se va avea în vedere dotarea cu astfel de dispozitive si a politistilor locali care desfãsoarã activitãti în domeniul ordinii si linistii publice, protectiei mediului sau urbanism.

Potrivit conducerii Politiei Locale Vaslui, politistul care va folosi o astfel de camerã va avea obligatia de a înstiinta conducãtorii auto despre faptul cã vor fi înregistrati audio-video. „Pentru cresterea gradului de încredere a cetãtenilor în activitatea politiei locale, precum si pentru prevenirea eventualelor abuzuri în exercitarea atributiilor de serviciu, începând cu data de 28.01.2020, politistii locali cu atributii în domeniul circulatiei pe drumurile publice sunt dotati cu camere video (bodycam-uri). Astfel, în momentul declinãrii identitãtii, politistul local va informa persoana cu care intrã în contact, cu privire la faptul cã acea conversatie este înregistratã audio si video. Pe aceastã cale, recomandãm participantilor la trafic sã adopte un comportament si un limbaj civilizat atunci când sunt interpelati de politistii locali aflati în serviciu. Conducerea politiei locale este permanent preocupatã de îmbunãtãtirea calitãtii serviciilor oferite cetãtenilor municipiului, sens în care, în perioada urmãtoare, se are în vedere dotarea cu astfel de dispozitive si a politistilor locali care desfãsoarã activitãti în domeniul ordinii si linistii publice, protectiei mediului, urbanism si activitãti comerciale” a precizat comisar-sef Sorin Catanã, directorul Politiei Locale Vaslui.

Camera schimbã atitudinea soferilor

În alte judete în care acest proiect a fost deja implementat, camerele video si-au dovedit, pe deplin, eficienta: când aflã cu sunt filmati, soferii au un comportament mult mai civilizat. „Dacã se stiu filmati, soferii au un alt comportament. Camerele descurajeazã atitudinea agresivã a unor soferi. Când sunt opriti si sunt avertizati, le vorbesc agentilor mult mai frumos”, a declarat comisarul Ovidiu Munteanu de la Politia Bucuresti. La rândul lor, psihologii spun cã nu numai soferii vor avea o altã atitudine, dar si politistii, care nu vor ma face abuzuri. „În mod clar, dacã stie cã este filmat, un sofer va avea cu totul alt comportament. Le impune soferilor o altã atitudine atunci când stiu cã sunt filmati. Si politistii vor avea o altã atitudine, pentru cã au fost abuzuri si din partea politiei. Filmarea protejeazã, fie cã vorbim de sofer, fie de politist. Scopul trebuie sã fie preventia si transparenta”, a explicat psihologul.

Dotãrile, fãcute imediat dupã atacul primarului Vasile Pavãl

Toate aceste modificãri, care cu sigurantã vor îmbunãtãti atât comportamentul soferilor cât si pe cel al politistilor, vin dupã ce în urmã cu o sãptãmânã edilul Vasluiului a declarat cã se gândeste inclusiv la desfiintarea Politiei Locale, nemultumit fiind de activitatea ei. ” Le-am spus si nu scapã, o sã fiu al doilea primar care semneaza desfiintarea lor. A mai fost primarul de la Darabani. Semnez desfiintarea lor, nu se poate asa ceva. Mãi, fratilor, în activitatea dumneavoastrã sunt si mãsuri de preventie, nu sunteti doar cei cu pistolul. Cel mai simplu e sã amendeze, iar amenzile afecteazã bugetul, cã nu le poti încasa, te inscrii cu anumite sume. E o întreagã tevaturã. Lor le este simplu sã spunã cã au dat amenzi. (…) Acesta e mod de rezolvare? Ce sã comentez, o iau ca atare. Sunt colegii mei, sã ne trãiascã, altcineva sã nu-i doreascã!”, a spus Vasile Pavãl, miercurea trecutã, într-o conferintã de presã. Primarul le-a transmis politistilor locali sã trateze oamenii cu respect, sã le vorbeascã pe un ton civilizat si sã renunte la „vechile metehne”, deoarece imaginea politiei locale trebuie sã se schimbe.