spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Politistii bârlãdeni si cei moldoveni fac proiecte transfrontaliere comune (VIDEO)

- Advertisement -

PROIECT ÎNDRÃZNET În cadrul Programului Operational Comun România – Ucraina – Republica Moldova pentru anii 2007-2013, care este finantat de Uniunea Europeanã prin intermediul Instrumentului European de Vecinãtate si Parteneriat, ieri, la sediul Politiei Bârlad s-au întâlnit reprezentanti ai sindicatului politiei din Republica Moldova si cei din sindicatul politistilor Bârlad si Vaslui. Politistii bârlãdeni si moldoveni vor sã demareze împreunã un proiect transfrontalier, propunând o colaborare pe plan profesional pentru combaterea contrabandei si a infractionalitãtii de frontierã, pe plan social si cultural.

La întâlnirea dintre reprezentantii Sindicatului politistilor moldoveni – “Demnitatea” si Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contactual din MAI – Biroul teritorial Vaslui, au luat parte presedintele Mihail Lascu, liderul “Demnitatea” si vicepresedintele aceluiasi sindicat moldovenesc, Alexandru Gobjilã, iar din partea IPJ Vaslui au participat agentul sef Paulicã Neamtu – liderul SNPPC MAI – Vaslui, Ionel Duda, managerul de proiect, din partea Politiei Bârlad, precum si comisarul sef Vasile Chelaru, comandantul Politiei Bârlad, comisarul Marinel Gâlcã, adjunctul comandantului Politiei Bârlad, precum si agentul sef Gabriel Cojocar, vicepresedinte al SNPPC MAI – Vaslui. Întâlnirea sindicalistilor din politia bârlãdeanã si cea din Chisinãu a fost moderatã de inspectorul principal Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Politistii vor sã combatã criminalitatea transfrontalierã

Programul Operational Comun România – Ucraina – Republica Moldova pentru anii 2007-2013 îsi propune ca, în contextul unor granite sigure, sã stimuleze potentialul de dezvoltare a zonei de frontierã, prin favorizarea contactelor între parteneri de pe ambele pãrti ale granitelor, în scopul îmbunãtãtirii situatiei economico-sociale si a mediului înconjurãtor. Aria programului se constituie din regiuni din cele trei state vecine, respectiv

judetele Botosani, Galati, Iasi, Suceava, Tulcea si Vaslui din România, regiunile Odessa si Cernãuti din Ucraina si întregul teritoriu al Republicii Moldova. Programul Operational Comun România – Ucraina – Republica Moldova pentru cei sase ani mentionati are un buget total de 137,4 milioane de euro, din care fonduri nerambursabile furnizate de Uniunea Europeanã prin Instrumentul European de Vecinãtate si Parteneriat, este de aproximativ 126 milioane euro, în timp ce statele partenere trebuie sã participe la finantarea proiectelor cu suma de aproximativ 11,4 milioane euro. Programul vizeazã sprijinirea de proiecte care favorizeazã dezvoltarea economicã si socialã, protectia mediului, pregãtirea pentru situatii de urgentã, proiecte de investitii în infrastructura de transport, energie, furnizarea de apã potabilã, precum si actiuni ale comunitãtilor locale care promoveazã schimburile educationale, culturale si sportive, dezvoltarea societãtii civile etc. Proiectele au un caracter transfrontalier si sunt dezvoltate în parteneriat de organizatii aflate de-o parte si de alta a frontierei. “Noi vrem sã dãm viatã unui proiect de cooperare dintre Politia Vaslui si sindicatul “Demnitate” din Republica Moldova. Noi urmãrim sã încurajãm o colaborare si de apropiere între cele douã institutii pe plan profesional, în scopul unei activitãti mai bune de combatere a criminalitãtii transfrontaliere. Acest proiect urmãreste un schimb de tactici, de informatii, dezvoltarea unor relatii de apropiere, de cunoastere, schimburi culturale si de bune tactici”, a spus comisarul sef Vasile Chelaru.

Politistii moldoveni au venit cu idei si cadouri

Chemati la o conferintã de presã cam “diminicioarã”, cei doi politisti moldoveni au fost joviali, plãcuti si foarte comunicativi cu presa localã. Ei au venit cu idei pentru implementarea proiectului de colaborare, nu numai în plan profesional ci si în cel spiritual, sportiv si social. Astfel, Mihail Lascu a precizat cã se doreste ca întâlnirile dintre politistii vasluieni si moldoveni sã se lase cu cântec, joc si voie bunã, precum si cu întreceri sportive între politistii celor douã state de o parte si de alta a UE. Discursul politistului moldovean a fost deosebit de hazliu, el precizând jurnalistilor prezenti cã vrea sã demonstreze cã între politisti nu existã doar activitãti profesionale, specifice pentru prinderea infractorilor, ci si schimburi culturale: „cei ce stiu a juca, sã joace, cei ce stiu sã cânte, sã cânte si cei ce au înclinatii sportive sã se întreacã în jocuri. Dacã nu v-am fãcut sã întelegeti mãcar v-am ametit cu vorbele, cã dacã ochii care nu se vãd se uitã, dar cei care nu s-au vãzut niciodatã mai degrabã nu s-au stiut si noi trebuie sã facem în asa fel încât sã ne stim bine, deci, sã ne vedem mai des”, a spus Mihail Lascu. La finalul întâlnirii politistii bârlãdeni au oferit celor din Republica Moldova douã albume cu municipiul Bârlad, iar cei moldoveni la rândul lor le-au oferit la toti cei din staful acestui proiect albume despre Republica Moldova, Chisinãu precum si medalii onorofice, pentru a marca debutul unei colaborãri care se vrea a fi foarte îndelungatã, dacã se poate chiar „vesnicã” dupã cum au spus moldovenii sindicalisti ai politiei de peste Prut.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.