spot_img
spot_img
0.7 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Politia vrinceana: minus 10 milioane la leafa si concediu fortat 7 zile

- Advertisement -

Politistii vrinceni ar putea ramine si fara un sfert din salariul actual, daca se va adopta proiectul care prevede concediu fortat de sapte zile u vestea nu este confirmata oficial, insa politistii au aflat pe cai neoficiale ca li se pregatesc noi surprize de la Bucuresti u “nu mai e de trait in Politie, institutia aceasta este calcata in picioare de politicieni”, spun oamenii legii u incepind din aceasta luna, si cei 500 de angajati ai Oficiului Judetean de Posta vor fi trimisi in concediu fara plata cite doua zile in fiecare luna pina la finele anului, pentru a salva unitatea de la faliment.

Perspectiva zilelor de concediu fara plata ameninta din nou bugetarii vrinceni, stigmatizati in ultimii doi ani de recesiune economica de catre actualii guvernanti. Este oficial, Posta vrinceana va fi restructurata. Fiecare din cei 500 de salariati ai Postei vrincene va fi trimis in concediu fara plata cite doua zile in fiecare luna pina la finele anului, prin rotatie. Directorul Oficiului Judetean de Posta, Neculai Tutuianu, sustine ca deocamdata nu se fac concedieri la nivelul judetului, insa se fac calcule pentru a se vedea cum se acopera activitatea in cele 70 de oficii postale din judet, in conditiile in care acestea sint deja supraaglomerate. O alta lovitura ar putea primi si cei 800 de angajati ai IJP Vrancea. Dupa ce li s-a taiat si norma de hrana de trei zile, acestia au fost informati, neoficial, ca ar putea primi si cite sapte zile de concediu fara plata pina la sfirsitul anului. Guvernul a avizat in urma cu doua zile proiectul care priveste restructurarea inspectoratelor de politie, din Vrancea urmind sa plece in jur de 25 de angajati, 22 din structura Politiei si doi salariati de la Serviciul Public Comunitar de Inmatriculari Vehicule si Permise Auto. In IJP Vrancea atmosfera nu este una deloc buna, in conditiile in care zeci de politisti intimpina greutati cu achitarea ratelor bancare, 90% dintre oamenii legii avind credite contractate in 2007 si 2008. Unii politisti spun ca in anii trecuti, cu accepul sefilor, mizind pe salariile sigure din sistem, sucursalele bancilor din judet veneau si isi faceau reclama in sedintele saptaminale de lucru, incurajind practic salariatii sa se indatoreze.

“Ne bagau pe git in sedinte bancile sa ne vinda bani”

Politistii vrinceni trec printr-un cosmar continuu din 2010, salariile lor prabusindu-se in ultimul an. In urma cu trei zile, oamenii legii s-au trezit si fara o parte din norma de hrana. Toti politistii au ridicat de la casierie sume mai mici, cuprinse intre 280 si 520 de lei fata de luna precedenta. Cum nu isi mai pot achita datoriile, unii se gindesc sa se autosuspende pe un an – doi si sa plece la rudele din strainatate, considerind ca reducerile salariale sint o consecinta a protestelor care au culminat cu gestul unor colegi de a-si trinti caschetele in fata Palatului Cotroceni. Manifestantii au scandat atunci „Iesi afara javra ordinara!”, cu aluzie la presedintele Traian Basescu, care a refuzat sa stea de vorba cu politistii grevisti. Iata ce declara unul dintre politistii nemultumiti de nesiguranta financiara: “De ce toate aceste masuri extreme sint luate doar impotriva noastra si de Armata nu se ia nimeni? Practic, ni s-a luat 25% din leafa, dar ni s-a dat inapoi, in termeni reali, doar 7% net, am ramas fara bani de haine, fara prima de concediu, fara al 13-lea salariu… Datorii ne-au incurajat sa facem ca aveam salarii sigure. Sa vina sefii IPJ Vrancea sa ne apere cind or sa vina portareii sa ne ia casele, pentru ca ni-i bagau pe git in sedinte pe directorii de banci sa ne vinda bani, ne faceau oferte speciale. Pina acum ne-au luat cam 10 milioane de lei vechi din leafa. Ce sa faci cu un salariu de 10 – 11 milioane de lei cind ai de dat rata de 3-400 de euro numai la banca. Practic, salariul nostru de baza este de 700 de lei, restul sint sporuri, solde de grad, etc. Nu mai e de trait in Politie, institutia aceasta este calcata in picioare de politicieni”. Un calcul arata ca politistii au pierdut in jur de 4.500 de lei in ultimul an.

“Noi aflam toate vestile doar din mass-media”

Taierea normei de hrana i-a nemultumit pe cei mai multi. “Norma de hrana era diferentiata in functie de timpul de lucru. Aceasta era cuprinsa intre 400 si 650 de lei si era diferentiata pentru personalul contractual, cei cu program normal si cei care lucrau in ture. Acum, toata lumea a luat la fel, 130 de lei. Trebuie stiut faptul ca salariul mediu a unui politist era de 1.000 de lei. La suma respectiva se adaugau mai multe sporuri, cel de hrana fiind cel mai important. Acum am ramas fara mare parte din el. Nu vreau sa fiu inteles gresit dar acest spor a fost facut special pentru cei din viata militara, politisti, jandarmi sau pompieri. Dupa unificarea artificiala a Ministerului de Interne cu Administratia s-a ajuns ca o mare parte din fonduri pentru norma de hrana sa revina celor care stau la birou, in primarii”, a spus inspectorul principal Angelin Ciobanu, seful Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual din Vrancea. Numai ca politistii se pling ca li s-a taiat din salariu in mod constant in ultimele zece luni. “La inceput s-a taiat 25% din ce lua fiecare politist in mina. Apoi, s-a marit cu 15 % din salariu micsorat, adica a fost o majorare de 10-11% din salariul initial. Fiecare politist a pierdut milioane bune la salariu”, ne-a mai precizat Angelin Ciobanu. Acesta are si o solutie pentru a raspunde propunerii ministrului Traian Igas ca oamenii din politie sa-si ia sapte zile de concediu fortat pina la sfirsitul anului, pentru a face economie la bugetul alocat de Guvern. “Noi aflam toate vestile doar din mass-media. Din pacate, acestea se confirma ulterior! Acum ne ameninta cu sapte zile de concediu fortat. Intrebam si noi retoric: Este o dispozitie, trebuie sa o respectam, dar ce se intimpla daca ne luam toti politistii concendiu fortat intr-o zi sau intr-o singura perioada?”, adauga seful de la Sindicat.

Sefii zic ca ratele la banci nu privesc Politia

Sefii politiei vrincene confirma taierile salariale din ultimul an, insa adauga ca nu s-a primit nimic oficial legat de zilele de concediu fara plata. “Norma de hrana a fost diminuata, toata lumea a primit 130 de lei. De anul trecut nu mai primim nici prime de concediu sau al 13-lea salariu. Toti politistii au pierdut bani, dar nu stim exact cit. Multi politisti au rate la banca, pe care anul trecut le-au renegociat, dar aceste contracte nu privesc institutia noastra. Noi doar eliberam adeverinte si nu avem o banca preferata. Fiecare politist are un act semnat cu banca, s-a inteles cu aceasta si trebuie sa-si rezolve situatia”, ne-a spus comisarul sef Victor Norocea, prim-adjunctul sefului IPJ Vrancea. Acesta ne-a confirmat ca pina ieri nu s-a primit nimic oficial legat de concediu fortat de sapte zile. Marea problema a politistilor ramin ratele la banca. Multi si-au renegociat contractele anul trecut cu gindul ca salariile vor reveni la valoarea din 2010, primind in schimb anularea dobinzilor pentru sase luni sau un an. Cum salariile nu au revenit la normal, politistii sint nevoiti sa apeleze din nou la reprezentantii bancilor pentru a gasi solutii. In acest timp, sefii din politie se tem ca lucratorii ar putea pica prada tentatiei de a lua spaga. Cei de la Directia Generala Anticoruptie au anuntat teste de integritate in rindul politistilor, principalii vizatii fiind cei cu rate multe la banci. Totodata, preventiv, a fost afisat si mesajul “Nu luati spaga!” in reteaua Intra-Pol la care au acces toti politistii.

Concediu neplatit pentru cei 500 de salariati ai Postei vrincene

Posta vrinceana va trece printr-un proces de restructurare, alaturi de restul centrelor regionale din tara. Fiecare din cei 500 de salariati ai Postei din cele peste 70 de oficii postale din judet va fi trimis in concediu fara plata cite doua zile in fiecare luna pina la finele anului, prin rotatie. Desi planurile de restructurare la nivel national prevad concedierea a 6% din personal si inchiderea subunitatilor postale, directorul Oficiului Judetean de Posta, Neculai Tutuianu, sustine ca deocamdata nu poate fi vorba despre asa ceva la nivelul judetului nostru. “Asa cum a declarat si directorul general al Companiei Nationale Posta Romana, Daniel Neagoe, s-a propus asta pentru reducerea cheltuielilor. Fiecare dintre noi, salariatii Postei, ne vom lua concediu fara plata cite doua zile in fiecare luna. Din iunie incepem noi, iar cei din sectorul operational din iulie, pina in decembrie. Sub nici o forma nu vor fi concedieri si nici desfiintarea oficiilor postale, deocamdata. In prezent, sintem in plin proces de normare, calculam numarul de personal necesar.
In functie de rezultatele normarii, oricare ar fi ele, bune sau rele, vom discuta cu administratia si partenerii sociali. Rezultatele si pasii urmatori vor fi dezbatute si eventual negociate. Nu stim deocamdata ce se va intimpla”, ne-a declarat directorul Tutuianu. Posta Romana ar trebui sa obtina un profit brut de peste 50 milioane de lei in 2014, urmare a masurilor de redresare economica enuntate in strategia de restructurare a Postei Romane, aprobata deja prin Hotarire de Guvern. Noua organigrama prevede ca actualele centre regionale sa devina directii regionale, urmind ca la nivelul acestora sa se ia in primire activitatile de transport, administrare fond imobiliar, servicii de curierat rapid si IT. Totodata, Posta va solicita autoritatilor si marirea comisionului incasat pentru distribuirea pensiilor, de la 1% la 1,1%, in conditiile in care in jur de 40% din cistigurile Postei deriva din acest comision. Vestea a fost primita cu ostilitate de salariatii Postei, care spun ca volumul de lucru este foarte mare si ca nu mai fac fata la serviciu.

La Prefectura nu se intra in concediu cu forta

Si in Institutia Prefectului au circulat zvonuri conform carora angajatii vor fi obligati sa-si ia concediu impus, timp de o saptamina. Prefectul Ion Oprea neaga insa cu vehementa o asemenea ipoteza, spunind ca institutia sa a trecut deja anul trecut printr-un proces de restructurare, 10 posturi unice fiind reduse din organigrama. “Infirm total, categoric nu va fi concediu impus pentru angajati, nu stiu de unde a aparut acest zvon. Noi am parcurs deja un proces de restructurare anul trecut”, ne-a declarat prefectul Ion Oprea. O parte dintre functionarii disponibilizati in 2010 si-au gasit posturi in primariile din judet, deci au ramas tot bugetari.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.