A fost anuntat programul sesiunilor de depunere de proiecte pe diversele mãsuri de sprijinire a agriculturii si dezvoltare ruralã, programe finantate din fonduri europene. Aproape 1,72 miliarde de euro sunt disponibile în acest an pentru producãtorii agricoli, sau autoritãti locale, principala conditie pentru ca aceste fonduri structurale sã fie accesate fiind depunerea de dosare eligibile. Din aceastã sumã totalã, 80% reprezintã contributia Uniunii Europene iar 20% contributia Guvernului României.
Mãsura 112, “instalarea tinerilor fermieri”, va avea douã sesiuni de depunere a proiectelor, prima în perioada 1 – 29 iulie, a doua între 3 – 31 octombrie, fondurile disponibile fiind de câte 50 milioane euro/sesiune. Fermierii care vor sã acceseze bani nerambursabili pentru modernizarea exploatatiilor agricole o pot face în luna aprilie, între 1 si 29, prin mãsura 121, pentru care s-a alocat suma totalã de 150 milioane euro. Pânã în ultima zi a lunii martie mai este o deschisã sesiunea, singura din acest an, de depunere a proiectelor pentru mãsura 123, „Cresterea valorii adãugate a produselor agricole si forestiere”, suma totalã destinatã fiind de 130 de miliane euro. În perioada 1 – 29 aprilie se vor putea depune dosare aferente Schemei M123 „Stimularea dezvoltãrii regionale prin realizarea de investitii pentru procesarea produselor agricole si forestiere în vederea obtinerii de produse neagricole”, fondurile totale alocate fiind de 101 milioane euro. O altã mãsurã prin care se încearcã sprijinirea micilor fermieri si care a avut un mare succes anii trecuti, poate si datoritã faptului cã nu necesitã fonduri initiale din partea aplicantilor, este mãsura 141, “Sprijinirea fermelor de semisubzistentã”. Pentru cei care doresc sã acceseze acesti bani, sesiunile de depunere a proiectelor sunt 1 – 29 iulie si 3 – 31 octombrie, iar fondurile totale alocate sunt de 210.000.000 euro. Este bine de stiut cã pot sã subscrie pentru aceastã finantare si cei care au primit deja bani prin mãsura 112.
Autoritãtile locale si asociatiile sau federatiile de producãtori agricoli precum si proprietarii de pãduri au în acest an o sumã foarte mare, de 333 milioane de euro care pot fi folositi pentru, prin 125 la îmbunãtãtirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii”, inclusiv prin lucrãri destinate prevenirii si protectiei împotriva inundatiilor, perioada în care se pot depune dosarele în vederea accesãrii acestor fonduri fiind 2 – 31 mai 2011. Si pentru prima împãdurire a terenurilor agricole sunt deschise în acest an mai multe sesiuni de depunere a proiectelor, în perioadele 2 – 31 mai, 1 – 30 septembrie si 2 – 30 decembrie, sumele aferente acestui an pentru aceastã mãsurã, 221, fiind de câte 50 de milioane euro/sesiune.
Mãsurile din Axa III a Programului National de Dezvoltare Ruralã, mãsuri care au ca obiectiv general dezvoltarea economiei rurale prin încurajarea activitãtilor non-agricole au primit si ele finantare în acest an. Astfel, pentru mãsura 313, “încurajarea activitãtilor turistice”, depunerea proiectelor se poate face în decursul acestei luni, dar si în luna septembrie, pentru fiecare sesiune la nivel national fiind alocatã suma de 85 milioane euro. În perioada 2 – 31 mai se pot depune proiecte pentru accesarea de sprijin financiar pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi, fondurile totale care sunt puse la dispozitie în aceast an pentru mãsura 312 fiind de 89 de milioane de euro. Autoritãtile locale rurale mai au în acest posibilitatea depunerii de proiecte prin mãsura 322, “Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunãtãtirea serviciilor de bazã pentru economia si populatia ruralã si punerea în valoare a mostenirii rurale”, prin care se poate îmbunãtãti infrastructura de drumuri si introducerea de apã curentã si canalizare la sate. Suma destinatã acestei mãsuri în acest an este mult mai micã ca în anii trecuti, de doar 156 milioane de euro, în acest moment asteptându-se acordul Comisiei Europene pentru stabilirea datelor sesiunii de depunere.