spot_img
spot_img
3.2 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

„Podul Doamnei” din Chițcani va fi expertizat tehnic. Consiliul Județean a anunțat o licitație

- Advertisement -
RUINE… Podul Doamnei a fost scos din circulație în 1981 și a intrat în conservare.În prezent, se află într-o stare avansată de degradare.

VEȘTI… În sfârșit, Consiliul Județean Vaslui face un prim pas pentru reabilitarea monumentului istoric „Podul Doamnei”. Instituția a anunțat ieri licitația pentru expertiza tehnică a monumentului istoric „Podul Doamnei”, inclusiv a studiului tipografic în vederea protejării și conservării acestuia. Consiliul Județean este dispus să ofere maximum 42.000 lei, însă va alege oferta cu cel mai mic preț. Monumentul se află în domeniul public al Consiliului Județean Vaslui din 2019, când a fost transferat din domeniul public al Consiliul Local Costești. Podul Doamnei a fost scos din circulație în 1981 și a intrat în conservare.În prezent, se află într-o stare avansată de degradare: plin de buruieni, cu bucăți mari de piatră desprinse și cratere.

Podul Doamnei se află pe drumul ce leagă localitatea Roșiești de șoseaua Vaslui-Bârlad (DN 24) și reprezintă o pagină din istoria județului Vaslui. Legenda spune că denumirea își are geneza în desele drumuri ale doamnei Sturdza către moșiile din Dondușeni – o așezare veche în regiune de câmpie și a micii coline din preajma izvoarelor râului Răut. În imediata apropiere a acestui pod s-a aflat satul Docolina, localitate cu rezonanță istorică unde a fost stație de poștă. Podul Doamnei din Chițcani este construit „din blocuri masive de piatră fețuită, legate cu mortar de var și are cinci deschideri în arc în plin cintru. Pe partea interioară a celor două parapete de la mijlocul podului se află două inscripții parțial lizibile, una în limba latină și alta în limba română, încadrate în panouri rectangulare (165/135 cm), decorate la partea superioară, în altorelief, cu însemne heraldice (70/50 cm) erodate (istoricii presupunând că este vorba de blazonul domnitorului). Cele două medalioane sunt mărginite lateral de doi pilaștri canelați, pe care se sprijină acolada balustradei.Inscripția în limba română se află pe parapetul nordic și este scrisă cu un amestec de litere latine și chirilice. Ea are următorul cuprins: <Acest pod este construit din poronca pre înăltu Domn MIHAIL GRIGORIU STURZA V.V. domn țerei Moldovei în al VIII an al domniei însale și săvărșinduse supt ministeria d. log. Const. Sturza sau deschis pentru călători în 8 Noem. 1841>”, scrie Maria Popa în vol. „Monumentul”, cap. „Podul Doamnei de la Chițcani, comuna Costești, județul Vaslui”.Potrivit aceleiași surse, Podul Doamnei a fost reparat în anul 1886, iar în anul 1956, ca urmare a alunecărilor de teren în zona km 101-102, DN24 a fost deviat, construindu-se varianta Rădești (Crasna) pentru evitarea porțiunii nesigure. Cu această ocazie, s-a redus traficul pe vechiul pod numai către satele Albești și Roșiești, podul trecând în administrarea drumurilor locale. A fost construit un pod nou la circa 200 m nord de vechiul pod.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Faceti podul circulabil sa mearga lumea să vada une-a fost visul lui Petru Rareș și reinviați Docolina care a fost un polis antic.

  2. Danda-na, ce înseană „studiu topografic pentru conservarea podului” ??…
    Eu mai am de prășit, puteți veni toți giurnalistii de la vremea voastră…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.