spot_img
spot_img
5.3 C
Vaslui
21-dec.-2024

Plătește-te pe tine prima dată! – ne sfătuiește Ciprian Zamfiroi, manager BCR Vaslui

- Advertisement -

Relația noastră cu banii este una complicată și începe în copilărie. Lucrurile pe care le-am auzit despre bani în familiile noastre ne-au modelat în bine sau rău atitudinea financiară pe care o avem ca adulți. Ciprian Zamfiroi, managerul Băncii Comerciale Române în județul Vaslui și profesor de educație financiară la Școala de bani, ne spune cum putem face alegeri financiare înțelepte. 

Lucrați în domeniul financiar-bancar de aproape 20 de ani. Care este cea mai valoroasă lecție despre bani pe care ați învățat-o și pe care ne-o puteți împărtăși?

Cea mai valoroasă lecție despre bani nu vine din experiența mea profesională de aproape 20 de ani în domeniul financiar-bancar, ci din sfaturile primite de la părinții mei, care m-au încurajat să adopt o perspectivă echilibrată. Lecția este că, deși banii nu aduc fericirea, ei oferă siguranță și pot transforma visurile în realitate, dacă reușim să îi privim ca pe un instrument. Esențial este să înțelegem valoarea lor în contextul obiectivelor noastre, folosindu-i inteligent pentru a ne construi viitorul, fără a ne lăsa conduși doar de dorința de a-i câștiga. 

Dacă ați putea folosi un singur cuvânt pentru a caracteriza comportamentul financiar pe care l-ați observat cel mai des la români, care ar fi acesta?

Nesiguranță! Care vine, în mare parte, din absența educației financiare. Mulți români nu au repere clare pentru gestionarea banilor și, în loc să urmeze strategii financiare bine fundamentate, se bazează pe presiuni externe și pe instincte. De exemplu, unii oameni se străduiesc să fie cumpătați, dar fără o înțelegere adecvată a bugetului și a economisirii, această cumpătare poate fi mai degrabă o manifestare a fricii și a incertitudinii. Ei pot reduce cheltuielile în mod excesiv, din teama că nu vor avea suficienți bani, în loc să-și planifice cheltuielile și economiile într-un mod echilibrat și sustenabil. Educația financiară ar putea oferi aceste repere clare, ajutând oamenii să înțeleagă cum să-și gestioneze resursele, să stabilească bugete și să-și planifice economiile într-un mod eficient. Astfel, nesiguranța ar putea fi înlocuită cu încrederea în strategiile financiare și cu o mai bună înțelegere a modului în care să-și administreze banii. 

Sunteți pasionat de călătorii. Cum ne sfătuiți să ne planificăm financiar o călătorie, astfel încât să nu avariem serios bugetul familiei?

Despre călătorii și educația financiară aș putea vorbi ore în șir, dar voi împărtăși modelul meu de călătorie: planificare, buget și economisire.

Planificare. Începeți să vă planificați concediul cât mai devreme, ideal în ianuarie-februarie pentru anul în curs. Acest lucru vă va permite să profitați de ofertele early-booking și să rezervați la prețuri mai bune. Folosirea facilității de rate fără dobândă a cardurilor de cumpărături poate fi, de asemenea, o soluție eficientă pentru a distribui costurile pe parcursul mai multor luni.

Buget. Asigurați-vă că toate cheltuielile pentru vacanță nu depășesc 15-20% din bugetul familiei. În acest fel, veți menține cheltuielile sub control și veți evita impactul negativ asupra altor aspecte financiare ale vieții de zi cu zi.

Economisire. Dacă plănuiți o vacanță mai costisitoare, faceți o estimare detaliată a tuturor costurilor implicate, inclusiv transport, cazare, mese și activități. Notați aceste costuri și începeți să economisiți treptat. Astfel, veți putea să strângeți suma necesară fără a afecta bugetul curent. 

O regulă financiară proprie de la care nu vă abateți ar fi?…

…Plătește-te pe tine prima dată! Educația financiară, sau absența acesteia, are un impact semnificativ asupra multor aspecte ale vieții. Cine știe să își administreze resursele și are un control calm asupra finanțelor sale poate investi energia în alte domenii, având curajul să se angajeze în noi oportunități, fără teama de incertitudinea viitorului. 

Vă amintiți care au fost primele lucruri pe care le-ați auzit despre bani, copil fiind?

Am crescut cu mituri care adesea sunt nocive, cum ar fi „săracii cu săracii, bogații cu bogații“ sau „banii sunt ochiul dracului“. O altă zicală pe care am auzit-o des, inclusiv de la părinții mei, era „să punem banii la saltea“. Deși era vorba de economisire, această abordare ne insufla mai degrabă frica de a cheltui, în loc să ne învețe cum să gestionăm banii inteligent. 

Cum considerați că v-au influențat aceste lucruri comportamentul financiar de mai târziu?

Aceste mituri pot influența negativ comportamentul financiar, până la extreme. Putem fie să cheltuim bani cu ușurință pe lucruri de care nu avem nevoie, fie să devenim excesiv de precauți, evitând cheltuieli pe care ni le permitem și care ne-ar putea îmbunătăți viața. 

BCR a inițiat o petiție pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală și a realizat deja un proiect pilot în două școli din România. Care estimați că ar fi rezultatele pe termen lung, dacă acest lucru se va întâmpla la nivel național?

Pe termen lung, românii vor putea să-și gestioneze mai eficient bugetul, să economisească, să facă investiții și, totodată, să înțeleagă mai bine riscurile financiare. Astfel, vor fi mai puțin predispuși să ajungă în situații economice dificile. Predarea educației financiare în mod interdisciplinar va facilita dialogul și va reduce tensiunile dintre părinți și copii legate de bani. Educația financiară oferită copiilor și adolescenților astăzi va contribui la viitorul adulților de mâine. 

Sunteți invitat ca vorbitor la evenimentul Între sine și bani. La ce să se aștepte vasluienii de la acest eveniment? Despre ce le veți vorbi?

Mă bucur să fiu alături de vasluieni și să discutăm despre subiecte care ne preocupă pe toți. La eveniment, vasluienii vor avea ocazia să reflecteze asupra stadiului actual al relației lor cu banii și să descopere câteva reguli simple care pot contribui la îmbunătățirea acestei relații. Vom vorbi despre bani într-un mod deschis și autentic: despre experiențele noastre din copilărie legate de bani, ce am învățat de la familiile noastre și cum acele lecții ne-au modelat atitudinea financiară de astăzi. De asemenea, vom explora cum putem transforma aceste discuții într-un dialog constructiv și productiv și cum putem privi viitorul cu mai multă încredere în ceea ce privește gestionarea resurselor financiare.

Între sine și bani este un eveniment organizat de Asociația Educație pentru Succes și susținut de Școala de bani. Detalii pe www.educațiepentrusucces.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Cipriane, vrei sa-l concurezi pe Lucică motanul la viitoarele alegeri?? 😀 😀

    E drept, stai mult mai bine decat el la capitolul inteligenta, discurs. Dar, la noi e contra naturii, prostii si slugile conduc.

    • Genul ăsta de materiale educative (din domeniul financiar, dar si din altele )promovate probabil prin serviciile de publicitate, sunt bune, insa prostii care toacă banii și se îngloadă în datorii mai mult decât pot duce, nu le citesc. Eventual, fac misto de ele, precum dumneata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.