PLANURI… Consilierii locali se vor reuni joi, 11 noiembrie, într-o nouă ședință pentru a dezbate și supune votului trei proiecte de hotărâre foarte importante pentru viitorul Vasluiului. Este vorba despre “Planul Strategic Instituțional al Municipiului Vaslui aferent anilor 2021-2022”, “Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a Municipiului Vaslui pentru perioada 2021-2027” și “Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (PIDU) a Municipiului Vaslui 2021-2027”. Documentele trasează principalele direcții de dezvoltare a orașului pe următorii zece ani și vizează toate sectoarele. “Este necesar să avem o administrație publică locală eficientă, coerentă, stabilă și predictibilă în măsură să asigure luarea deciziilor în mod fundamentat, realist și coordonat, implementarea măsurilor adoptate printr-un sistem de monitorizare și evaluare, astfel încât să se poată identifica rapid abaterile și să se ia măsurile de corecție în timp util”, explică primarul Vasluiului, Vasile Pavăl, în referatul anexat proiectului de hotărâre privind aprobarea planului strategic. Potrivit acestuia, se va aplica conceptul “Vaslui – oraș motor de dezvoltare echilibrată”. Dacă judecăm după documente, peste câțiva ani, Vasluiul va concura cu marile orașe europene: “viziunea noastră este cea a unui oraș progresiv, cu servicii publice de înaltă calitate care asigură un mediu activ, sigur și sănătos pentru cetățenii săi și care permite comunității să atingă cel mai bun standard de viață cu putință”. “Vise”, ar spune cârcotașii, noi spunem doar atât: cât de “progresiv” și ce “servicii de înaltă calitate” va oferi Vasluiul, vom vedea în 2029.
Planul Strategic Instituțional al Municipiului Vaslui aferent anilor 2021-2022 este, potrivit referatului anexat la proiectul de hotărâre, “un document de management și de programare bugetară internă, structurat în trei părți: componenta de management, componenta de buget/programare bugetară și componenta de implementare. Acesta oferă o imagine clară a politicilor, angajamentelor și măsurilor care vor fi promovate la nivelul instituției în perioada următoare și reprezintă totodată un document de tranziție către Strategia de Dezvoltare a Municipiului Vaslui în perioada 2021-2022”. În cadrul “componentei de management” este descrisă viziunea Primăriei Municipiului Vaslui: “instituție puternică, sustenabilă economic, eficientă, caracterizată prin transparență, calitate, performanță și responsabilitate, susținând și promovând permanent respectul față de cetățean și comunitate”. Cel de-al doilea plan, cel de mobilitate urbană durabilă (PMUD), reprezintă “o documentație complementară strategiei de dezvoltare teritorială și constituie intrumentul de planificare strategică teritorială prin care este corelată dezvoltarea spațială a localității cu nevoile de mobilitate și transport ale persoanelor și mărfurilor”. PMUD urmărește armonizarea sistemului de transport și mobilitate ținând cont de câteva criterii: eficiența economică, protejarea mediului (reducerea emisiilor de substanțe poluante), accesibilitate conectivitate, siguranță și securitate, calitatea vieții.
Strategia de dezvoltare a municipiului Vaslui: în 2029 va reprezenta “un etalon al dezvoltării urbane durabile la granița de est a României și a UE”
Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (PIDU) a Municipiului Vaslui 2021-2027 este, potrivit referatului anexat la proiectul de hotărâre, “documentul stategic care stă la baza atragerii finanțărilor nerambursabile către comunitățile locale, iar pentru acest motiv a fost conceput în așa fel încât să stabilească un mod de abordare structurat și coerent al activităților pe care administrația publică locală trebuie să le inițieze, implementeze și să le susțină în vederea atingerii obiectivelor strategice de dezvoltare propuse”. “Trebuie menționat faptul că Strategia integrată de dezvoltare urbană durabilă (SIDU) constituie cadrul pentru selectarea proiectelor individuale de dezvoltare urbană”, explică primarul Vasile Pavăl în referatul anexat proiectului de hotărâre. Documentul cuprinde mai multe obiective specifice, care vor trebui implementate până în 2029, iar unul dintre ele vizează un capitol sensibil pentru Vaslui: “focus pe încurajarea și sprijinirea inițiativelor antreprenoriale, atragerii de investiții în domenii cu valoare adăugată ridicată, valorificării durabile a resurselor turistice și naturale din zonă, dar mai ales a facilitării și absorbției de inovații la nivelul sectorului IMM (întreprinderi mici și mijlocii)”. “Obiectivul general al SIDU pentru perioada 2021-2027 (2029) constă în reducerea decalajelor de dezvoltare față de alte muncipiii reședință de județ din regiune și din țară, concretizat în creșterea atractivității Vasluiului pentru cetățeni, investitori și turiști”, se arată în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (PIDU) a Municipiului Vaslui 2021-2027. Viziunea de dezvoltare, prezentată în acest document, este aceea că “municipiul Vaslui va reprezenta în anul 2029 un etalon al dezvoltării urbane durabile la granița de est a României și a UE, care va fructifica inteligent oportunitățile de redresare post-COVID-19 și de tranziție la o comunitate mai ecologică, digitală și rezilientă. Acest proces de transformare va fi unul incluziv, mai ales în contextul îmbătrânirii demografice și a existenței la nivel local a unor categorii de persoane defavorizate și va viza inclusiv managementul dezvoltării locale. Astfel, cetățenii și ceilalți factori de la nivel local vor juca un rol mai activ în procesul decizional, iar administrația locală va continua eforturile de transparentizare și consolidare a capacității de management eficient a resurselor publice”.
Plenara PCR ! Adica un fel de demagogie pura …..!
Alooo furați domnilor mai echilibrat, nu va este rușine nesimtitilor și hahalerelor ce sunteți, sunteți de o nesimțire ieșită din comun toți.
VISE! Vaslui, oras european de o frumusete rara. Luat pebucati, da, luat in ansamblu NU.
Si de ce n-ar fi vise ? La noi toate strategiile astea s-au concretizat in..
Operația, reușita! Pacientul, mort
SIDU 2021-2027 in condițiile īn care exista varianta valabilã până în 2023 pentru care cu siguranță s-a cheltuit o căruță de bani. Același consultant, abonat la licitațiile primăriei, aceeași mizerie de document plin de greșeli, date statistice vechi, copy-paste din variantele anterioare. Un document inutil in actuala forma, dar de mare utilitate pentru buzunarele unora. Felicitari d-le primar!
Motor cu preotese angajate în primarii iar pe ușile birourilor au nume de familie identice?
Vise!
Corect