spot_img
spot_img
3.4 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Pierderi uriase: Doar 13% din apa pompata din Botosani ajunge la Flamanzi

- Advertisement -

Alimentarea cu apa a zonei de sud a judetului este o adevarata gaura neagra pentru societatea Nova Apaserv. Potrivit cifrelor oficiale, pierderile pe magistrala care alimenteaza orasul Flamanzi si comunele Copalau si Frumusica ajung la 87 la suta. Mai grav este ca apa curge printr-o conduct din azbest, material interzis la nivel mondial din cauza ca este cancerigen.

Reprezentantii societatii Nova Apaserv spun ca la ora actuala nu pot interveni in niciun fel si ca aceasta magistrala nu mai poate fi reparata ci trebuie inlocuita in totalitate. Mai mult, ei sustin ca nu doar magistrala Botosani-Flamanzi este cu probleme ci mai sunt cel putin doua-trei unde pierderile depasesc 60 la suta.
„Sunt pierderi mari pe magistrala. Conducta este foarte veche. Este din azbest. De aceea s-a si facut un proiect pentru inlocuirea conductei. Este o conducta veche de 30-40 de ani. Mai avem probleme majore pe Stefanesti-Trusesti unde magistrala are peste 40 de ani, pe coloana de la Bucecea spre Botosani. Sunt conducte foarte vechi”, a spus Gabriel Carlan, directorul general al SC Nova Apaserv SA.
Reprezentantii Consiliului Judetean au fost informati cu privire la starea dezastruoasa a sistemului de alimentare cu apa. Ei spun ca vor incerca sa gaseasca solutii pentru a inlocui cu prioritate conductele foarte vechi si care provoaca pierderi uriase operatorului de apa.
„Pierderile sunt cu mult peste medie si peste o cota admisa la nivel national. La ora actuala, avem pierderi care depasesc 60 la suta din apa bruta. O problema mare avem spre Flamanzi unde pierderile depasesc 87 la suta. Conducta spre Flamanzi este ciuruita. Nu mai luam in calcul eventualele furturi de apa. Prioritatea zero este inlocuirea acestei conducte spre Flamanzi-Frumusica dupa care Tudora-Vorona. Trebuie sa rezolvam acolo unde sunt pierderile cele mai mari”, a spus Gheorghe Sorescu.
Acesta a mai adaugat ca: „Noi am avut un proiect care nu a fost foarte bine intocmit. Ne lovim de foarte multe inadvertente, probleme reale in teren. La Flamanzi, canalizarea este la sapte metri sub pamant. Nu facem linie de metrou, punem canalizare intr-un oras. Cautam solutii tehnice si sa corelam lucrurile astfel incat sa nu duca la corectii financiare”.

Un nou proiect pentru alimentare cu apa
Nici nu a inceput bine proiectul in valoare de 102 milioane de euro pentru extinderea retelei de apa si canalizare ca reprezentantii Consiliului Judetean se gandesc la inca un proiect cu finantare europeana. Gheorghe Sorescu, vicepresedintele Consiliului Judetean sustine ca va trebui pregatit un nou proiect care sa fie demarat la sfarsitul anului 2015 deoarece in 2020 toate localitatile din judetul Botosani trebuie sa aiba retele de apa si canalizare.
„Solutia este implementarea acestor proiecte cu finantare. Avem proiectul pe POS Mediu 1, de 102 milioane de euro. A inceput desfasurarea, am primit si primele sume de la Mediu. El va trebui finalizat in a doua jumatate a anului 2015. De asemenea, pregatim un proiect pe POS Mediu 2 care sa acoperi tot judetul cu apa si canalizare. Sunt niste conditionalitati impuse calendarul de aderare la Uniunea Europeana. In 2018 va trebui sa avem apa in tot judetul iar 2020 sa avem retea de canalizare in fiecare localitate”, a afirmat vicepresedintele CJ Botosani. (Razvan Sauciuc)

http://www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.