spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Petiția profesorilor suplinitori: “este imperativ ca toate posturile vacante să fie deblocate și scoase la concurs”

- Advertisement -
SEMNĂTURI… Petiția inițiată de profesorii care nu sunt titulari pe o catedră în învățământ a fost semnată de peste două mii de oameni.

DEMERS… Profesorii suplinitori cer Ministerului Educației să nu mai fie obligați să repete în fiecare an examenul de Titularizare, dacă au obținut măcar nota minimă – 7. “Conform Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar și Legii educației naționale nr. 198/2023, examenul de titularizare este esențial pentru asigurarea calității în educație. Totuși, considerăm că profesorii care au demonstrat competențe adecvate prin obținerea notei 7 sau mai mari nu ar trebui să fie obligați să repete examenul anual, doar din cauza lipsei posturilor vacante”, se arată în petiția semnată de peste două mii de oameni. De asemenea, aceștia cer deblocarea posturilor vacante și scoaterea la concurs a tuturor orelor vacante: “Este imperativ ca toate posturile vacante să fie deblocate și scoase la concurs”.

Profesorii suplinitori au mai multe solicitări, printre care și cea potrivit căreia ar trebui să se stabilească o perioadă de valabilitate a notei obținute la examenul de Titularizare. “Noi, suplinitorii cu note mari la concursul de titularizare, dorim să aducem la cunoștința dumneavoastră următoarele solicitări pentru îmbunătățirea sistemului educațional și susținerea activității noastre profesionale: 1. Eliminarea obligativității susținerii examenului pentru cei care au obținut, de-a lungul timpului, nota 7, menționată în metodologia de concurs de altfel. Suplinitorii care au obținut o notă de 7 la examenul de titularizare nu ar trebui să fie obligați să susțină examenul anual, decât dacă doresc să își îmbunătățească nota. Considerăm că o notă de 5 obținută în anul curent nu ar trebui să prevaleze asupra unei note de 10 obținute în anii anteriori. În prezent, există suplinitori care anual au avut note peste 7, uneori chiar 10, și care, din lipsa unui post titularizabil, susțin acest concurs de 10-15 ani. Această modificare va recunoaște meritele și competențele acumulate de suplinitori de-a lungul timpului. 2. Stabilirea unei perioade de valabilitate. Adică: nota obținută la examenul de titularizare să fie valabilă pentru o perioadă nedeterminată. Dorim ca profesorii să NU mai fie obligați să susțină din nou examenul, dată fiind lipsa posturilor vacante / titularizabile în învățământul preuniversitar. 3. Crearea unui sistem prin care profesorii care au obținut nota de titularizare, conform metodologiei în vigoare, dar nu au găsit posturi vacante, să aibă prioritate la ocuparea posturilor temporare și la angajarea pe perioade determinate”, se arată în petiția profesorilor suplinitori.

“Propunem eliminarea inspecțiilor speciale de la clasă pentru suplinitorii care deja predau în sistem și care au obținut definitivatul și gradele didactice”

De asemenea, profesorii suplinitori cer deblocarea posturilor vacante: “4.Deblocarea posturilor și scoaterea la concurs a tuturor orelor vacante. Este imperativ ca toate posturile vacante să fie deblocate și scoase la concurs. De asemenea, solicităm ca orele la plata cu ora să fie scoase și acestea la concurs, și să nu mai fie atribuite titularilor școlilor decât după începerea anului școlar, atunci când nu a venit niciun profesor pentru a le ocupa. Această măsură va contribui semnificativ la stabilitatea suplinitorilor și la asigurarea unei continuități în procesul educațional. Elevii vor beneficia enorm de această stabilitate, având posibilitatea de a lucra cu același profesor, ceea ce va permite construirea unei relații de încredere și asigurarea unei dezvoltări academice și emoționale coerente. Pentru a fi eficienți la clasă și pentru a ne menține optimismul și angajamentul, este esențial să nu ne confruntăm cu incertitudinea zilei de mâine. 5. Desființarea inspecțiilor speciale de la clasă pentru suplinitorii care deja predau în sistem. Propunem eliminarea inspecțiilor speciale de la clasă pentru suplinitorii care deja predau în sistem și care au obținut definitivatul și gradele didactice. Aceste inspecții ar trebui să fie rezervate doar pentru absolvenții care doresc să intre în sistemul de învățământ, iar rezultatul acestora să nu mai influențeze nota finală, ci să fie evaluat doar pe baza unui calificativ admis/respins”, se arată în petiția profesorilor suplinitori.

“Repetarea acestui concurs determină oamenii bine pregătiți să părăsească acest sistem, care nu oferă o situație materială stabilă”

Aceștia susțin că forma actuală a examenului de Titularizare produce o serie de consecințe care îi afectează pe cei care lucrează în învățământ:

“Consecințele repetării anuale a examenului: 1.Obligarea profesorilor să susțină examenul anual crește stresul și incertitudinea profesională, afectând moralul și eficiența acestora. 2. Este o risipă de resurse și timp pentru cadrele didactice care ar putea fi utilizate pentru perfecționare și pregătirea cursurilor. 3. Repetarea acestui concurs determină oamenii bine pregătiți să părăsească acest sistem, care nu oferă o situație materială stabilă, ceea ce duce la un regres al actului didactic. De ce este important? Dorim să semnalăm anomalia de a da un concurs pentru a intra anual într-un sistem unde mulți candidați deja profesează. Considerăm că este necesar ca acest concurs să fie susținut doar de către cei care doresc să intre în sistemul de învățământ preuniversitar. Gestionarea deficitară a posturilor vacante din învățământul preuniversitar determină repetarea acestui concurs, indiferent de rezultatul candidatului, ceea ce îl transformă într-un concurs fără finalitate. De asemenea, actuala formă de organizare a concursului, numit în trecut “titularizare”, duce la o nesiguranță din partea profesorilor suplinitori, afectând în mod indirect elevii în procesul didactic prin schimbarea repetată a cadrelor didactice”, se arată în petiția profesorilor suplinitori.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Sunt in asentimentul colegilor mei.Nu este normal ca,oameni care obtin note mari(iar asta inseamna o buna pregatire)sa fie nevoiti sa treaca prin acelasi stres an de an.Eu stiu ce inseamna examen de titularizare si ii multumesc lui Dumnezeu ca sunt titulara.Dar,repet,sunt oameni care,desi au note mari,nu au pe ce sa se titularizeze.Respectul meu ptr.colegii care predau si la 70 de ani,dar,totusi…Dumnealor au pensie ;sa mai faca loc si tinerilor

  2. Bine punctat.Sunt posturi ocupate de cadre didactice trecute de 70 ani,cunosc cazuri care au 74 de ani, 73 de ani.Domnilor profesori,educatori trecuți de această vârstă destul de înaintată, nu vă este rușine, chiar credeți că sunteți de neînlocuit? Aveți grijă să nu speriați copilașii cu fețele voastre de babe și moși. Mergeți acasă la pensie că nu plânge nimeni după voi. Dar unii nu s_e satura de bani, căci aici e totul ,primesc și pensie +salariul, ceea ce nu este corect, trebuiau să aleagă între pensie și salariu .

  3. Pai daca guvernarea de stanga-dreapta le-a dat voie profesorilor sa stea pana la 70 de ani, normal ca nu sunt posturi pentru cei care se chinuie ani de zile sa prinda un loc liber. Dragi suplinitori, nu se va schimba nimic in tara asta, oricate petitii vom face. Aceasta tara este pierduta pentru totdeauna in toate domeniile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.