spot_img
spot_img
8.1 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Peste 60% din cadrele didactice din Vaslui sunt de acord cu greva de avertisment

- Advertisement -
CERERI… Sindicaliștii din Învățământ solicită aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017, potrivit cărora salariile personalului din învățământ trebuie să fie majorate cu 16%, nu 4 %, cât au primit salariații la începutul acestui an.

PICHETARE… Sindicaliștii din Învățământ au anunțat un nou protest, azi, în fața Guvernului și a principalelor partide politice – PSD și PNL.Aceștia solicită aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017, potrivit cărora salariile personalului din învățământ trebuie să fie majorate cu 16%, nu 4 %, cât au primit salariații la începutul acestui an. La protest nu vor participa sindicaliști din Vaslui, ci doar din București și județele apropiate. Însă, potrivit liderului de sindicat prof. Sorin Țiplea, mai mult de jumătate din personalul didactic și nedidactic sunt de acord să intre în grevă. “Am făcut referendumul înainte de vacanța de iarnă, iar rezultatele au arătat că peste 60% dintre angajați sunt de acord cu declanșarea grevei de avertisment, iar peste 54% sunt de acord cu intrarea în greva generală”, a transmis prof. Sorin Țiplea, președintele Uniunii Sindicale “Didactica” Vaslui.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” au transmis ieri un comunicat de presă în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă: “constatăm că actualul Guvern continuă politica de a desconsidera salariații din învățământ.În consecință, pe 13 ianuarie 2022, începând cu ora 10.00, 100 de membri vor protesta în Piața Victoriei, iar, de la ora 11.30, vor picheta sediile principalelor partide politice – PSD și PNL. Reamintim reprezentanților Guvernului României și partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Majorarea salarială de doar 4 %  de la data de 1 ianuarie 2022, care înseamnă o creștere a veniturilor cu aproximativ 65 de lei net pentru peronalul didactic de predare, a provocat o stare ne nemulțumire generală în rândul salariaților din învățământ. De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că peste 30.000 de salariați din categoria personalului nedidactic din învățământ beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și  alte  tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut. În plus, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentalăîn domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 și H.G. nr. 569/2017”, se arată în comunicatul de presă transmis de cele trei federații.

Prof. Țiplea: “Dacă Guvernul nu ne va chema la discuții, iar în urma lor nu se identifică soluții reale de rezolvare a solicitărilor noastre, cu siguranță săptămâna viitoare vom declanșa greva de avertisment”

Potrivit președintelui Uniunii Sindicale “Didactica” Vaslui, pichetarea de astăzi este “ultimul semnal înainte de declanșarea grevei de avertiment și, bineînțeles, a unei greve generale. La Vaslui s-a terminat referendumul, procentul celor care au semnat pentru declanșarea grevei de avertisment este de peste 60%, iar pentru grevea generală – 54%.Noi ne așteptăm ca participarea să fie mai mare, pentru că noi am făcut acest referendum înainte de vacanță, între timp, colegii au venit la școală, a fost mai ușor de comunicat cu ei. Din punctul nostru de vedere, este limpede că, dacă după pichetarea de mâine și până duminică sau, cel târziu, luni, Guvernul nu ne va chema la discuții, iar în urma lor nu se identifică soluții reale de rezolvare a solicitărilor noastre, cu siguranță săptămâna viitoare vom declanșa greva de avertisment. Adică vom refuza desfășurarea activităților, se va stabili un interval de două ore în care nu se va intra la ore. Legislația spune că nu avem voie să desfășurăm grevă de avertisment pe o perioadă mai mare de două ore. Apoi, dacă tot nu se rezolvă nimic, vom intra în grevă generală. Dar poate se întâmplă o minune și se găsesc bani, cum a găsit și ministrul Justiției bani peste noapte pentru indexarea pensiilor speciale cu 20%. Și gândiți-vă că sunt pensii speciale de 40.000 lei-50.000 lei. Pensia medie în cazul magistraților este de 20.000 lei. Adică pentru un cadru didactic nu găsești 250 lei, în medie, pentru aplicarea Legii nr. 53, dar pentru cei cu pensii speciale găsești să le mai dai, în medie, 4000 lei. Nu cumva este o bătaie de joc la adresa unor categorii sociale?”, întreabă retoric prof. Sorin Țiplea, președintele Uniunii Sindicale “Didactica” Vaslui.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.