spot_img
spot_img
5.3 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Peste 2000 de vasluieni se autorecenzează zilnic, județul e la mijlocul clasamentului

- Advertisement -
DE MIJLOC… Județul Vaslui se află undeva la mijlocul clasamentului, cu 16.650 de chestionare completate și trimise în primele zece zile.

RECEPTIVI… Recensământul Populației și Locuințelor, cel mai important eveniment social al anului, a debutat pe 14 martie, pentru prima dată în istorie, sub o nouă formă. Întregul proces este complet digitalizat și a fost introdusă și o etapă de autorecenzare, care se desfășoară până pe 15 mai, urmând ca apoi să aibă loc intrarea recenzorilor în teren, la acele adrese unde nu s-a făcut autorecenzarea. După 10 zile, Institutul Național de Statistică a recepționat peste 1.000.000 de chestionare, primul prag psihologic, cele mai multe din Capitală. Vasluienii au pornit mai greu procesul de autorecenzare, însă au recuperat în ultimele zile, cu o medie de aproximativ 2200 de chestionare completate și trimise.

Bucureștiul este pe primul loc, cu peste 124.000 de persoane autorecenzate. Bătălia de pe podium este strânsă, Brașovul depășind, în premieră, Clujul: primul are 43.884 de chestionare, iar al doilea are 43.842. Județele Ilfov, Iași, Constanța și Timiș sunt și ele aproape de Cluj și Brașov. În schimb, Mehedinți, Giurgiu și Tulcea sunt codașe, până acum, în topul autorecenzării. Județul Vaslui se află undeva la mijlocul clasamentului, cu 16.650 de chestionare completate și trimise în primele zece zile. Autorecenzarea se poate face pe www.recensamantromania.ro sau pe autorecenzare.insse.ro. Pentru cei care nu au dispozitive conectate la internet sau nu știu să utilizeze un astfel de instrument, autorecenzarea se poate face în punctele de autorecenzare asistată stabilite de fiecare primărie din țară. În municipiul Vaslui, spre exemplu, sunt 9 astfel de puncte de autorecenzare asistată: Centrul de Afaceri, Centrul de informare Turistică, Centrul Social “Bunavestire”, Centrul Social „Sfantul Nicolae”, Gradinita din Zona Industrială, Centrul de îngrijiri la domiciliu al persoanelor vârstinice de pe strada Călugăreni, Liceul „Ion Mincu”, Serviciul eliberări pașapoarte și permise auto de pe strada Traian și Centrul de Asistență Comunitară de pe strada Gheorghe Doja.

Angajatorii, obligați să dea o zi liberă angajaților care se autorecenzează

Angajatorii au obligația de a le acorda angajaților care prezintă codul eliberat de platformă o zi liberă. Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, respectiv până cel târziu în luna mai a anului 2023, de comun acord angajat-angajator. Codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării este generat automat de platforma informatică a site-ului recensământului pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ. Pentru prima dată în istoria recensămintelor, Institutul Național de Statistică a decis ca Recensământul Populației și Locuințelor să aibă loc doar digital, fără celebrele formulare pe hârtii. O primă etapă, cea a autorecenzării, a început pe 14 martie, când românii pot completa online formularele și vor primi o zi liberă de la serviciu. Este o premieră de care pot profita, conform legii, toți românii cu contract de muncă, indiferent că sunt de la stat sau de la privat, și care aleg să se autorecenzeze în perioada 14 martie – 15 mai. În această etapă are loc, simultan, și autorecenzarea asistată, când cei care vor să se autorecenzeze, dar întâmpină dificultăți, o pot face cu ajutorul unui recenzor la un terminal pus la dispoziție de fiecare primărie din România. A doua etapă este recensământul obișnuit, dar care vine și ea cu o premieră: recenzarea va fi făcută de către recenzori pe tabletă. Această etapă are loc în perioada 16 mai – 17 iulie 2022, când recenzorii vor merge doar în acele locuințe în care nu s-a făcut autorecenzarea. Toată procedura de autorecenzare, de la completarea formularului de preînregistrare până la apăsarea butonului de finalizare a chestionarului de recensământ durează, de regulă, între 10 și 15 minute.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.