spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Perle “nestemate” la Bac: “Farmecul moare de la nesimtirea noastrã, e logic”

- Advertisement -

DELICII LITERARE… Bucurosi, cei mai multi pentru cã le-a picat la proba scrisã de la Limba Românã genul liric, absolventii de clasa a XII-a si-au dat frâu liber cunostintelor din sfera poeticã, iar acolo unde au fãcut panã de idei, imaginatia… le-a venit repede în ajutor. Cel putin, asa au fãcut unii elevi din Vrancea, ale cãror teze au fost corectate de profesorii vasluieni. De pildã, o elevã care a uitat titlul corect al poeziei lui Lucian Blaga (“Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”) a improvizat, nu fãrã simt de rãspundere: “Eu nu stâlcesc cupola de minuni a lumii”, a scris fata. Un coleg a fost mai sigur pe el si a vrut sã arate cã stie exact cine este Luceafãrul poeziei românesti: “Mihai Eminescu a fost un scriitor destul de mare, care a compus poezia Luceafãrului, prima lui poezie cu mai multe strofe”, a scris, entuziast, tânãrul. La cerinta de la subiectul I, unde s-a solicitat explicarea sensului expresiei “s-o punã admirabil la punct”, unul dintre elevi a vrut ca profesorii corectori sã înteleagã despre el cã este, înainte de toate, un bãiat… cu bun-simt : “S-o punã admirabil la punct, adicã înseamnã cã persoana se pricepea sã fie perversã. Dar nu pot sã scriu eu aici ce înseamnã s-o punã la punct, cã nu e frumos”, a tinut sã se scuze candidatul.

Profesorii vasluieni i-au lãudat pe elevii din Vrancea, care au fãcut multe teze bune si foarte bune, la Limba Românã. “În lucrãrile care au ajuns la mine, am descoperit, cu încântare pot spune, faptul cã sunt multi copii buni, cu stiintã de carte si cãrora s-a vãzut cã le-au plãcut subiectele. Nu pot sã vã spun dacã, personal, am dat vreun 10,00, dar pot sã vã spun cã am întâlnit cel putin douã teze de-a dreptul admirabile, marcate de o originalitate neasteptatã si de o consistentã a ideilor care mi-a rãmas în minte”, a spus unul dintre profesorii corectori. Ei bine, nu puteau lipsi, totusi, perlele liceenilor, cele care aduc zâmbete si demonstrezã, dincolo de toate, cã tinerii liceeni nu se lasã învinsi cu una, cu douã, de vreo cerintã la Bac, fie ea si… neînteleasã. La subiectul I, de pildã, o elevã si-a dat seama imediat care sunt cele douã calitãti ale revistei “Lumea Turisticã”, invocatã în “Note de cãlãtorie” a lui Anton Holban. “Revista Lumea Turisticã are prima calitate de a fi o carte, iar a doua calitate este cã a scris-o o persoanã care s-a plimbat în lumea turisticã, prin Egipt, prin Nil, în care a bãgat mâna în apã”, a punctat tânãra.

Mãrturisirea unui elev la Bac: “Farmecul moare de la nesimtirea noastrã, e logic”

Îndemnati sã îsi spunã opinia fatã de modul în care oamenii apreciazã sau nu farmecul locurilor în care trãiesc, un elev a trecut imediat la scris: “Oamenii nostri nu prea apreciazã locurile în care trãiesc, pentru cã aruncã hârtiile si gunoaiele pe stradã, fãrã sã le pese cã lumea trece si se murdãreste, la fel si apele. Sã fiu eu sãnãtos si familia mea, de câte ori am fost la cules hârtii cu scoala. Cam de douã ori pânã acum. Nu e frumos ce se întâmplã, dacã e sã zic eu pãrerea mea. Farmecul moare de la nesimtirea noastrã, e logic”, a mãrturisit în teza sa, cu nãduf, tânãrul absolvent.

Crudul adevãr: “Luceafãrul a gresit. El era o stea de pe cer, iar fata era om”

Trecând la subiectul III, candidatii au pus la bãtaie tot ce au mai tinut ei minte din anii de liceu. Unii, mai putini, ce-i drept, l-au ales pe poetul Ion Barbu pentru analizã, gândind cã tema “jocul si joaca” le va purta noroc. “Poetul Ion Barbu a fost un poet cunoscut, care scria cum simtea el, despre ce credea el cã este bine, dar nu prea avea rimã la ce scria”, a transat repede problema unul dintre elevi. Nici Mihai Eminescu nu a “scãpat” de definitii. “Mihai Eminescu este cel mai mare poet al României, prieten cu Ion Creangã, care a scris poezii si amintiri”. “Curentul literar în care se încadreazã Luceafãrul lui Mihai Eminescu este unul de poezie liricã, scrisã în versuri si peste 90 de strofe”, a fost de pãrere un alt candidat. Din teza altui coleg a venit si concluzia: “Eminescu a scris mult despre naturã si stele, el umbla prin pãduri. Luceafãrul în poezia Luceafãrul a gresit cã s-a îndrãgostit si nu era cazul, pentru cã el era o stea rece de pe cer, iar fata era om”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.