ȘOCANT… Ambulanța și spitalul din Bârlad au fost zguduite din temelii. Anchetatorii DGA au descins în ambele unități, pentru a căuta dovezi referitoare la acuzațiile grave care planează asupra a doi angajați. Deja ambulanțierul Cătălin Romanic și Cristina Alina Nanu, infirmieră în spital, sunt cercetați și au primit încă de sâmbătă mandate de arestare preventivă sub acuzația de trafic de influență și înșelăciune. Cei doi ar fi pretins sume între 1000 și 7000 de euro, pentru angajări la SAJ Vaslui, Spitalul „Elena Beldiman” și în școli în calitate de asistente medicale școlare. Anchetatorii vor să scoată la iveală întreaga suveică prin care în aceste posturi ajugeau, cel mai probabil, persoanele care plăteau. Reprezentanții SAJ Vaslui și ai Spitalului Bârlad au rămași surprinși când au aflat cu ce se ocupau cei doi. Habar nu aveau, spun colegii lor, de practicile acestora, care ar fi fost monitorizați încă din 6 decembrie 2019! Cel mai probabil, în dosar, există probe temeinice, căci altfel instanța vasluiană nu ar fi decis arestarea preventivă a infirmierei Cristina Nanu și a ambulanțierului Cătălin Romanic.
Stația de Ambulanță Bârlad aparținând SAJ Vaslui, precum și conducerea Spitalului „Elena Beldiman” sunt puse într-o situație incredibilă! Doi angajați, un ambulanțier (Romanic Ioan Cătălin) și o infirmieră la secția Medicină Internă (Cristina Alina Nanu), au fost arestați sâmbătă, 31 octombrie, preventiv pentru 29 de zile, de către Tribunalul Vaslui, fiind acuzați de procurorul de caz de la PT Vaslui de trafic de influență și înșelăciune. Vă prezentăm comunicatul de presă trimis de DGA Vaslui:
„La data de 29 octombrie, polițiștii anticorupție din cadrul Serviciului județean Anticorupție Vaslui, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul (PT) Vaslui, au pus în executare un număr de patru mandate de percheziție domiciliară la domiciliul a două persoane, precum și la locațiile folosite de acestea aflate în cadrul unor instituții publice din municipiul Bârlad. Dosarul penal a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, ca urmare a unei sesizări depuse la Serviciul județean Anticorupție Vaslui la data de 06.12.2019.
În urma probatoriului administrat, procurorul de caz a dispus continuarea urmăririi penale și ulterior punerea în mișcare a acțiunii penale față de 2 inculpați, respectiv un angajat al Spitalului municipal de Urgență (Cristina Alina Nanu – n.r.) pentru comiterea a 3 infracțiuni de trafic de influență și 5 infracțiuni de înșelăciune și un angajat al Serviciului județean de Ambulanță Vaslui (Cătălin Ioan Romanic – n.r.) pentru comiterea a 4 infracțiuni de trafic de influență și 4 infracțiuni de înșelăciune.
În fapt, persoanele mai sus menționate, în perioada 2019 – 2020, au pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 1000 și 7000 de euro pentru a le facilita angajarea în cadrul Spitalului municipal de Urgență Bârlad, Serviciul județean de Ambulanță Vaslui sau la unități de învățământ în calitate de cadre medicale. În cauză, procurorul de caz a dispus reținerea inculpaților pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 31 octombrie, Tribunalul Vaslui a dispus cercetarea inculpaților în stare de arest preventiv, pe o perioadă de 30 de zile.”, menționează Biroul de presă al DGA Vaslui.
„Pe noi ne-a anunțat soția ambulanțierului că a fost arestat preventiv”
Contactată telefonic, Aurora Popa, managerul SAJ Vaslui, ne-a precizat că la nivel de conducere nimeni nu a știut nimic de practicile angajatului Romanic. „Noi nu știam, ne-a anunțat sâmbătă soția lui Romanic de faptul că acesta a fost arestat 29 de zile preventiv. În funcție de ce vor spune autoritățile referitor la faptele sale, noi îi vom suspenda contractul pentru cele 29 de zile de arest preventiv, urmând ca după 30 de zile, așa cum spune Codul Muncii, probabil că va interveni concedierea”, a precizat Aurora Popa, care a subliniat faptul că, la nivel de conducere a SAJ Vaslui nu știa nimeni de preocupările lui Romanic Cătălin, care este angajat la această unitate sanitară din 2014.
Conducerea Spitalului Bârlad fără reacție!
Conducerea spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad nu a putut oferi niciun punct de vedere referitor la acest fierbinte subiect. „Nu știu nimic, suntem în ședință cu sindicatul”, a spus Daniela Borș, managerul spitalului, care a abia a revenit de astăzi la muncă, după o perioadă în care a fost infectată cu SARS CoV 2 și a stat în concediu medical și izolare la domiciliu. Nici alte persoane din conducerea spitalului nu au răspuns apelului nostru telefonic. Vom reveni.