spot_img
spot_img
2.4 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Patriarhia Română reacționează în cazul celor trei preoți vasluieni cercetați de Parchet: „în istoria creștinismului au existat sfinți care s-au rugat inclusiv pentru diavol”

- Advertisement -
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române

RĂSPUNS… Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu a avut o primă reacție în cazul celor trei preoți care au susținut o slujbă de pomenire pentru mareșalul Ion Antonescu, la biserica Sfânta Parascheva din Vaslui. Reprezentatul Patriarhiei a afirmat că slujba de pomenire se face pentru iertarea păcatelor „celor adormiți”, nu pentru elogierea post-mortem a acestora, iar ea este cu atât mai necesară cu cât cei decedați au avut mai multe păcate. „În istoria creștinismului au existat sfinți care găseau în străfundurile bunătății și ale nădejdii lor nesfârșite puterea de a se ruga inclusiv pentru diavol”, a spus Vasile Bănescu.

Cei trei preoți vasluieni sunt cerceți penal după ce, la începutul lunii, au ţinut o slujbă de comemorare a mareșalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război. „Parohia în care a fost oficiat parastasul la care se face referire aparține de Episcopia Hușilor. Din acest punct de vedere, cei care pot oferi un răspuns adecvat, amănunțit și în bună cunoștință de cauză, sunt chiar reprezentanții acestei episcopii. Dincolo de acest aspect conjunctural, se știe că un parastas este o slujbă de pomenire oficiată în cadrul privat al bisericii, în care cei prezenți, rude, cunoștințe sau urmași îndepărtați (comunitatea religioasă a celor vii) se roagă pentru iertarea păcatelor „celor adormiți” și pentru odihna sufletelor acestora, nu o ceremonie de elogiere publică sau de promovare post-mortem a cuiva. Nu aceasta e rațiunea unui parastas și nu asta înseamnă el. Din punct de vedere liturgic, membrii parohiei, ai comunității religioase au datoria morală de a oficia parastase pentru ctitorii respectivului lăcaș de cult. Dincolo de aceste evidențe de natură cultică, am putea adăuga că un om, cu cât a fost mai păcătos, cu atât mai mult are nevoie de rugăciunea celor în viață, a celor ce doresc să se roage pentru el, pentru iertarea păcatelor lui. În istoria creștinismului au existat sfinți care găseau în străfundurile bunătății și ale nădejdii lor nesfârșite puterea de a se ruga inclusiv pentru diavol”, a spus Vasile Bănescu

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

14 COMENTARII

    • Comemorarea din punct de vedere creștin, înseamnă pomenire. Pomenirea se face in Biserica Ortodoxă Romană, EXCLUSIV, cu scopul iertării păcatelor. Se mai numește fericită pomenire. Aspectul formal este rugaciunea dedicată, iar scopul esențial este iertarea.

      • Din punct de vedere al limbii române comemorarea însemnă elogiere, respect pentru niște fapte, n-are nici o treaba cu iertarea
        Exista slujba pentru iertarea păcatelor

  1. Rog vremea noua sa blocheze personajele care se exprimă vulgar pe aceasta pagina!
    Altfel vă transformați într-o tribuna de unde cei fără 7 ani de acasă, toți refulații, cei care nu au nimic de transmis decît niște idioțenii, oameni mărunți și stupizi ,vor sa se exprime.

  2. Sa ma fac în diavolul tau…si eu ma rog pt diavol sa-l fur în gura daca se poate.vrajeli ieftine.matalogul asta cu nume predestinat ” banescu” de la ban…care îndrumă numai baliverne…aparand cutia ” vilei” sa ma cac în gura la toti pochii.toti sunt niste zoiosi si puturosi sa le iau sutana-n pula. Uite ce zice popa https://m.youtube.com/watch%3Fv%3DJk8PR873LSk&ved=2ahUKEwjArM3UlqfxAhWS_7sIHSxIDLIQwqsBegQIBxAG&usg=AOvVaw0M–qkPmH8p281mULqBLBc

    • N-ai înțeles nimic din ce a declarat cel de la Patriarhie, dar nu e nimic, se știe ca tara asta e plina de analfabeți funcționali!

      • Cred ca am orbul găinilor „slujba de pomenire se face pentru iertarea păcatelor “celor adormiți”, nu pentru elogierea post-mortem a acestora”

        • Stai ca m-am prins, în interpretarea bisericeasca la care smerit recunosc sunt un mare analfabet probabili asta este „ne doare-n pla”
          Ca ei totdeauna una zic ci alta fac, sau se acoperă cu vrajeli ca sa fie acoperiți si tot aia fac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.