spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Parlamentarii au rãspuns ABSENT

- Advertisement -

La întâlnirea cu sindicalistii din Postã,

SEDINTÃ În urma mitingului din 28 februarie din Vaslui, organizat de Sindicatul Lucrãtorilor Postali din România, s-a decis, de comun acord cu conducerea Prefecturii Vaslui, o întâlnire între liderii de sindicat si parlamentari. Scopul întâlnirii era o informare a parlamentarilor judetului Vaslui cu privire la situatia grea în care se aflã Compania Nationalã Posta Românã, motivele pentru care societatea a ajuns aproape de faliment si problemele cu care se confruntã salariatii, factori sau oficianti postali. Din pãcate, la întâlnirea de vineri, 5 aprilie, au rãspuns prezent doar doi parlamentari, din totalul de 13 câti are judetul Vaslui, respectiv senatoarea PSD Doina Silistru si deputatul PNL Dan Bordeianu, la care se adaugã un al treilea, senatorul Nelu Tãtaru, cu care liderii de sindicat se întâlniserã în cursul diminetii. Ceilalti zece parlamentari au fost fie prea „ocupati”, fie au considerat cã subiectul, care afecteazã destinele a zeci de mii de vasluieni, este prea putin important!

Prezent special la eveniment, presedintele SLPR, Matei Brãtianu, a dorit sã explice în amãnunt situatia grea cu care se confruntã atât CNPR, cât, în special, lucrãtorii postali, amenintati cu disponibilizãri si reduceri masive de salarii. ” Am solicitat aceastã întâlnire cu parlamentarii, pentru ca, prin cuvântul si sustinerea lor, sã se facã ceva pentru binele societãtii, si implicit al angajatilor. Pânã nu demult, aveam impresia cã guvernarea veche, de pânã anul trecut, este vinovatã de situatia în care se aflã Posta Românã, dar acum pot afirma cã, încã din mai 2012, de la instalarea actualei conduceri numitã de guvernul USL a început declinul economic al societãtii. Noua conducere, nu doar cã nu a reusit sã acopere pierderile, dar a decis sã facã acest lucru prin disponibilizãri de salariati, închiderea de oficii si agentii postale. Noua decizie, care va afecta peste 70% din salariatii din mediul rural, de diminuare a normelor cu 30 – 50% nu va afecta doar salariile lucrãtorilor postali, dar si buna desfãsurare a activitãtii, pentru cã, prin reducerea normelor, si implicit a timpului de lucru, vor apărea probleme la distribuirea nu doar a corespondentei, dar si a pensiilor sau alocatiilor beneficiarilor de servicii postale. Pentru lucrãtorii postali, rezultatul imediat al mãsurilor ce urmeazã a fi implementate de la 1 aprilie înseamnã reducerea salariului, în primã fazã pentru lucrãtorii din mediul rural, salariu care, de la 700 – 800 lei, cât este acum, va ajunge la 400 lei. În aceste conditii, ne vom confrunta cu o plecare masivã din sistem, în special a factorilor postali”, declara Matei Brãtianu, presedintele SLPR.

„Noua conducere a Postei nu doreste binele companiei”

Matei Brãtianu îl considerã vinovat de situatia actualã pe Ion Smeeanu, directorul general al Postei Române, si pe ministrul Dan Nica, care, pe lângã cã refuzã orice dialog cu sindicatele, au impus unele, asa numite solutii pentru redresarea companiei, solutii care nu vor face decât sã înrãutãteascã situatia. Astfel, se vrea concedierea a 20% din personal, reducerea salariilor tuturor angajatilor din mediul rural cu 50%, anularea tichetelor de masã si a sporului de fidelitate si mentinerea celor 2 zile libere neplãtite lunar, pentru tot personalul. De aceste mãsuri vor fi afectati 97% din salariatii Postei Române, respectiv peste 13900 factori postali, 1044 oficianti sau 3300 mânuitori de valori, exact personalul productiv al companiei. „Noua conducere a avut un prim obiectiv reducerea directorilor si a functiilor de conducere înfiintate în 2009, de cãtre PDL, persoane care au fost numite politic, pe salarii exorbitante în raport cu munca prestatã. Ce-au fãcut? Au fãcut concedieri ale acestor persoane fãrã a respecta legea, în consecintã multe procese au fost pierdute, iar fostii directori se reîntorc în companie pe salarii mari, de 5 – 7 mii lei lunar. În schimb, preocuparea principalã a conducerii companiei a fost aceea de a reduce salariile si personalul lucrãtor. Noi, sindicatul, am încercat calea dialogului, dialog care ne-a fost respins de conducerea companiei, nefiind consultati cu privire la niciuna din mãsurile de „austeritate” anuntate, ba, mai mult, cu bunã stiintã, au fost încãlcate o serie de prevederi ale contractului colectiv de muncã. Suntem constienti cã Posta Românã traverseazã o perioadã dificilã, dar, pânã acum, nu am vãzut niciun program coerent de redresare!”

Rentabilizare prin concedieri si tãieri de salariu!

Conform liderului sindical Matei Brãtianu, actuala conducere a Postei Române, în numele rentabilizãrii companiei, a trecut la reorganizarea si restructurarea retelei postale. „Se doreste reducerea numãrului de angajati, dar, pentru cã nu sunt bani pentru salarii compensatorii, în cazul concedierii, s-a trecut la normarea muncii. Astfel, de la 1 aprilie, vor intra în vigoare noile norme, conform cãrora, agentiile din mediul rural vor avea program de doar 4 – 6 ore zilnic, timp în care un factor postal ar trebui sã deserveascã minim douã sate, în conditiile în care trebuie sã preia si sã predea si corespondenta ori trimiterile postale. Acest lucru nu e posibil, ca o singurã persoanã sã deserveascã douã sate, si, în doar 4 ore, sã strãbatã zeci de km, indiferent de vreme, si sã asigure serviciile pentru câteva mii de persoane. În aceste conditii, prevedem cã unitãtile rurale vor rãmâne fãrã personal, iar pensionarii nu-si vor putea primi pensiile sau plãti facturile decât de la bancomatele aflate în centrele comunei sau la oras. Se mai vrea ca, în mediul urban, sã rãmânã un singur oficiu postal la 50.000 locuitori! În aceste conditii, în orase, vor veni operatorii privati, chiar cu servicii mai scumpe, dar care vor putea acoperi întreg teritoriul urban! În acelasi timp, solutii de rentabilizare propuse de sindicat nu au fost luate în seamã. Noi, sindicatul, avem impresia cã Posta Românã este împinsã pe calea insolventei, fie pentru preluarea patrimoniului, fie pentru a face loc altor operatori postali, în conditiile liberalizãrii acestor servicii. Fatã de acum 10 ani, CNPR mai detine o cotã de piatã de 6% în ceea ce priveste mesageria, si doar 2% la posta rapidã, în conditiile în care concurentii practicã preturi mai mari si nu asigurã universalitatea serviciilor, preferând distributia doar în mediul urban, nu si în cel rural, acolo unde ar putea înregistra pierderi. Tocmai de aceea am convocat aceste întâlniri, în toate judetele, cu parlamentarii, pentru a le explica situatia gravã în care se aflã aceastã companie, dar si salariatii ei, iar alesii sã facã toate diligentele pentru normalizarea situatiei”, a mai declarat Matei Brãtianu, completat de Geta Turbatu, presedintele SLPR Filiala Vaslui: „Îmi doresc ca salariatii postei sã-si ia în continuare salariile, asa mici cum sunt, iar conducerea companiei sã ia mãsuri de redresare a situatiei economice nu prin reduceri salariale sau disponibilizãri, ci printr-un plan activ de mãsuri de rentabilizare. Cum se simt cei din conducere când au redus salariile lucrãtorilor cu 25 – 50% iar directorii de la Bucuresti au salarii între 5 si 10 mii de euro lunar? Sper ca parlamentarii sã facã lobby la Bucuresti, în parlament, pe lângã ministrul comunicatiilor, sau la conducerea CNPR, pentru o normalizare a situatiei, si salvarea Postei Române, una dintre cele mai vechi institutii din stat”.

Reactiile parlamentarilor, diplomatice!

Dacã expunerea liderilor SLPR a fost cuprinzãtoare, expunând în amãnunt motivele nemultumirilor cu privire la directia în care se îndreaptã destinele Postei Române, cea a autoritãtilor si a alesilor a fost mult mai scurtã si mai diplomatã. Astfel, prefectul Radu Renga a tinut sã sublinieze faptul cã a fost doar gazda întâlnirii, si cã, „Eu, ca reprezentant al guvernului, nu pot decât sã iau act de prezentarea fãcutã si s-o transmit guvernului”. „Problemele ridicate de sindicat trebuie sã ajungã la directorul general al companiei. Am mai avut discutii pe aceastã temã anul trecut, urmând ca cei din conducerea postei sã adopte solutii de iesire din situatia grea. Atunci s-a decis cã se va merge pe reduceri de personal prin scoatere la pensie si redistribuire a personalului, asa cum a fost cazul la Husi. În discutiile avute toamna trecutã cu directorul general Smeeanu si ministrul Dan Nica, nu se punea problema concedierii salariatilor. Nu stim punctul de vedere al pãrtii adverse, dar nu cred cã, dacã s-ar fi solicitat o întâlnire cu conducerea companiei si ministerul, nu s-ar fi acceptat. Voi transmite mai departe problema ridicatã! stiu cã nu se va merge pe directia privatizãrii postei, dar nu stiu dacã lucrurile stau chiar asa cum le-ati prezentat”, le-a spus sindicalistilor senatoarea Doina Silistru. Mai îngrijorat de situatia expusã s-a arãtat deputatul Dan Bordeianu, care a fãcut o promisiune liderilor sindicali: „Voi face o interpelare parlamentarã ministrului comunicatiilor si conducerii Postei Române. Înainte de a face acest lucru voi studia materialele prezentate de sindicat, pentru ca interpelarea mea sã fie la obiect, si a obtine lãmuriri exacte. Cred cã problema viitorului Postei Române trebuie rezolvatã, atât pentru angajati, cât si pentru locuitorii beneficiari ai serviciilor postale, în special cei din mediul rural”. Desi invitati la întâlnirea de vineri, cu exceptia senatorului Nelu Tãtaru, care, dat fiind alte întâlniri programate, se întâlnise anterior cu sindicalistii, si-i asigurase de sustinerea sa, ceilalti parlamentari vasluieni nu au onorat invitatia SLPR, la fel, conducerea Consiliului Judetean Vaslui, care, desi invitatã, nu a avut nici un reprezentant prezent.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.