spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Pãrintii din Vaslui, care au copii cu autism, au o asociatie a lor: „este locul în care învãtãm sã trãim cu ceea ce ne-a fost dat”

- Advertisement -

INITIATIVÃ… O vasluiancã a pus bazele unei asociatii dedicate pãrintilor din Vaslui, care au copii diagnosticati cu autism. Se numeste Marcela Giurgea, este educatoare de profesie si totodatã, mama unei fetite cu tulburãri de spectru autist. Ideea de a înfiinta o astfel de organizatie neguvernamentalã i-a venit la începutul pandemiei, când ea însãsi s-a confruntat cu o serie de provocãri în ceea ce priveste continuarea sedintelor de terapie ale copilului sãu. „Unii stiu, unii cunosc, unii trec aproape prin aceleasi experiente, însã altii nu ne stiu povestea. Si noi suntem pãrintii unui copil special, si, cu pasi timizi, încercãm sã creãm ceea ce ne lipseste, la nivelul orasului: un loc în care crestem mari si frumosi, sã învãtãm sã trãim cu ceea ce ne-a fost dat, sã ne depãsim conditia devenind mai buni, sã arãtãm cât de inocenti si inteligenti pot fi si copiii nostri si sã ne integrãm cu succes în societate. Asa a luat nastere aceastã asociatie, a pãrintilor copiilor cu autism din judetul Vaslui! Sper, din suflet, sã ne ajutati… Si cei ce ne stiti si cei ce nu ne stiti, iar dacã nu ne stiti, urmãriti-ne pentru cã vom face lucruri frumoase!”, a povestit Marcela Giurgea.

Asociatia Pãrintilor Copiilor cu Autism îsi propune sã sprijine familiile copiilor diagnosticati cu autism din judetul Vaslui, prin organizarea unor programe de formare a specialistilor si a unor activitãti de recuperare si integrare în societate. Astfel, pãrintii sunt invitati sã devinã membrii acestei comunitãti, înscriindu-se pe adresa apcautismvs@yahoo.com sau la nr. de tel. 0751467640. „Diagnosticul de autism este rãvãsitor si, din pãcate, aceastã tulburare de comportament este într-o continuã crestere în rândul copiilor si nici cei din judetul Vaslui nu fac exceptie. Multe familii se confruntã cu aceastã situatie si, multi dintre noi, nu stim cum sã facem fatã tuturor provocãrilor ce le presupune acest diagnostic. De aici si motivul principal pentru care a luat nastere aceastã asociatie. Ne dorim sã avem un loc al nostru, unde sã ne formãm, sã învãtãm, sã ne distrãm, sã trecem mai usor peste toate aceste încercãri si sã devenim mai buni!”, a explicat fondatoarea asociatiei. Pentru cã ONG-ul este la început de drum, orice ajutor este binevenit, fie cã e material, financiar sau moral: „Primii pasi noi i-am fãcut, si-anume ne-am ocupat atât de cadrul legal, cât si de închirierea unui spatiu pentru desfãsurarea activitãtii. Venim cu rugãmintea de a ne ajuta sã facem si urmãtorii pasi, mici, dar siguri. Momentan, locul unde ne vom desfãsura activitatea este partial mobilat, însã cu ajutorul dumneavoastrã, ne dorim sã creãm un mediu cât mai plãcut, optim pentru dezvoltarea copiilor. Asadar, orice ajutor (material-financiar) este binevenit! Vã multumim!”, a mai explicat Marcela Giurgea. Donatiile pot fi fãcute în contul Asociatiei Pãrintilor Copiilor cu Autism din Judetul Vaslui, deschis la Banca Transilvania: RO97BTRLRONCRT0563914201.

Copiii cu autism se pot recupera cu terapie ABA

Asociatia este activã si în mediul online, pe Facebook, acolo unde încearcã sã facã cunoscute caracteristicile si particularitãtile acestei tulburãri. Iatã o serie de informatii prezentate în cadrul rubricii „Stiati cã…?”: „În România, existã 30.000 de persoane cu autism. Autismul este o tulburare de spectru, acest lucru înseamnã cã persoanele cu autism sunt foarte diferite, la fel ca noi toti – unele pot vorbi, altele nu; unele pot învãta auditiv, altele vizual; unele pot fi mai sociabile, altele mai putin. Autismul nu se vindecã, însã existã foarte mari sanse de recuperare. Conform statisticilor, 4,7% din copiii cu autism pot fi recuperati atât de mult încât sã nu se deosebeascã. Autismul se poate recupera cu terapie ABA (ABA – Analizã Comportamentalã Aplicatã). De Regulã, repetitia sustine învãtarea, dar în autism, recompensa si motivatia sunt cheia. Recompensa reprezintã un concept masiv în recuperarea copiilor. Cu cât se intervine mai timpuriu, cu atât sansele de recuperare sunt mai mari. Fãrã terapie, simptomele autismului se pot agrava în timp. Diagnosticul de autism este pus de regulã înainte de împlinirea vârstei de 3 ani. Uneori, existã o dezvoltare tipicã pânã la 2 ani, dupã care se instaleazã regresul. Alteori, semnele sunt vizibile din primele luni de viatã. Un copil cu autism poate ajunge sã se integreze cu succes în grãdinitã/scoala de masã”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.