spot_img
spot_img
7 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Operaţia de cataractă – doar pentru oamenii cu bani!

- Advertisement -

CAS Neamţ decontează doar 300 de lei, respectiv o treime din cel mai ieftin dispozitiv

În timp ce specialiştii sunt îngrijoraţi de numărul mare al pacienţilor diagnosticaţi cu cataractă, statul se limitează la decontări de toată jena pentru dispozitivul vital în menţinerea vederii.

Cei 284,86 lei pe care-i pune la bătaie Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ pentru subvenţionarea cristalinului la preţul de referinţă acoperă o treime din costul celui mai ieftin dispozitiv şi nici 10% din valoarea celui mai bun cristalin. Operaţia în sine este gratuită în spitalele de stat, dar asta nu înseamnă că până la Dumnezeu nu “te mănâncă sfinţii”.

Prima dată, asiguratul, adică plătitorul de asigurări de sănătate ori pensionarul, trebuie să se programeze la o consultaţie de specialitate. La oftalmologia din policlinicaspitalului judeţean poţi merge la consultaţie fie cu bilet de trimitere de la  medicul de familie, fie contra cost. Oricum, ai nevoie de bon de ordine, pe care nu-l poţi obţine decât dacă te prezinţi la ghieşul policlinicii cu noaptea-n cap. Apoi, după ce beneficiezi de consultaţie şi biometrie, diagnosticul de cataractă te trimite la specialistul din spital. Care te programează în funcţie de operaţiile pe care le are deja planificate. Şi nu sunt puţine la număr. Numai ca să fii consultat de dr. Căileanu din secţia Oftalmologie trebuie să-şi aştepţi rândul până în martie, pentru că până atunci sunt făcute deja programări. În orice caz, dacă treci şi de acest “hop”, ajungi să primeşti scrisoarea medicală şi, împreună cu alte documente, precum adeverinţa de asigurat, copie după actul de identitate şi o solicitare scrisă, trebuie mers la Casa de Sănătate Neamţ, pentru obţinerea aprobării pentru subvenţionarea parţială a cristalinului.

Radu Firăstrău, preşedintele director-genral al CAS Neamţ ne-a dat asigurări că aprobarea se acordă repede, în termen de câteva zile, iar medicul are obligaţia să efectueze operaţia în termen de 30 de zile. Acum un an, lista de aşteptare pentru această decontare era de câteva luni bune, depăşind jumătate de an!

Având în vedere că decontarea oferită de CAS nu acoperă mare marte din preţul cristalinului, majoritatea bolnavilor care merg la operaţie evită să se mai complice cu CAS-ul. În judeţul nostru, operaţii de cataractă se fac la spitalul judeţean şi la cel municipal din Roman, unde vine, pe bază de programare, un profesor doctor de la Iaşi.

Specialiştii avertizează că semnele cataractei sunt vedere înceţoşată,  ca si cum ai privi printr-un abur, ce se agravează în lumina puternică,  vederea de halouri (cercuri luminoase) în jurul luminilor,  aspect alb-laptos sau opac al cristalinului ochiului (formatiunea din spatele irisului), care este în mod normal transparent. Cristalinul reprezintă o lentilă transparentă a ochiului ce permite pasajul luminii, astfel încât poţi vedea cu claritate obiecte situate la distanţe diferite. Pentru o vedere clară el trebuie să rămână transparent. Modificările normale ale structurii cristalinului provoacă o opacifiere a acestuia, numită cataracta. Cauzele apariţiei cataractei sunt legate de mediu, poluare, deficit de calciu, dar sunt şi genetice: defecte de formare din perioada intrauterină sau moştenite de la părinţi. Principala complicaţie a cataractei este opacifierea totală a cristalinului şi pierderea vederii. Cine are între 9 şi 40 de milioane de lei vechi la dispoziţie, poate scăpa. Cine nu, ajunge la orbire şi atunci statul va avea de unde pune la bătaie pensii de boală sau pensii de handicap…

http://ziarulceahlaul.ro/operatia-de-cataracta-doar-pentru-oamenii-cu-bani/

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.