Liderii Germaniei și Statelor Unite s-au declarat uniți în a-l avertiza pe Putin în privința impunerii de noi sancțuni, dacă Rusia nu-și schimbă atitudinea față de Ucraina, scrie publicația britanică „The Guardian”.
Președintele Barack Obama și cancelarul german Angela Merkel au avertizat, vinerI, Rusia că sancțiunile care se referă la mari părți ale economiei țării sunt inevitabile, dacă Moscova nu va alege să reducă tensiunea din Ucraina, înaintea alegerilor ce vor avea loc în această țară în 25 mai.
În apariția lor împreună la Casa Albă, Obama și Merkel au insistat că sunt uniți în decizia lor de a folosi sancțiuni „largi, sectoriale” contra Rusiei, dacă aceasta nu-și schimbă cursul acțiunilor din Ucraina, înaintea alegerilor prezidențiale.
Totuși, pentru a liniști Berlinul, care este dependent de gazul rusesc, Obama a respins ideea că aceste sancțiuni vor include restricții asupra vânzărilor de energie din Rusia către Europa.
„Energia vine din Rusia către Europa, aceste exporturi au avut loc inclusiv în timpul Războiului Rece. Ideea că vom închide complet rezervoarele rusești de gaze naturale și petrol pentru export este, cred, nerealistă”, a spus el.
Obama a mai precizat că „există o unitate remarcabilă între SUA și UE”, referitoare la cum să fie folosită influența asupra președintelui rus Vladimir Putin, în privința continuei sale interferențe din Ucraina. „Țările europene nu sunt de acord în privința formei pe care să o aibă sancțiunile adiționale împotriva Rusiei. „Trebuie să luăm în considerare aceste diferențe”, a spus Obama. „Nu toate țările vor avea exact aceeași opinie. Totuși, Rusia împiedică desfășurarea alegerilor următoare din Ucraina și nu vom altă opțiune decât să impunem noi sancțiuni, mai severe”, a spus el.
Merkel a susținut, de asemenea, cu putere, impunerea de noi sancțiuni Rusiei.
„În Europa, am adoptat o poziție care spune că dacă va avea loc o mai mare destabilizare a situației, vom trece la al treilea stagiu al sancțiunilor. Aș vrea să subliniez că nu este ceea ce vrem, dar suntem pregătiți să facem acest pas”, a spus ea, potrivit unei traduceri oferită de Casa Albă. „Vrem să ne asigurăm că alegerile vor putea avea loc”, a adăugat Merkel.
Cei doi lideri au cerut eliberarea imediată a celor șapte ostatici, care lucrau ca observatori din partea OSCE, când au fost capturați de forțele pro-ruse din Estul Ucrainei.
Merkel a discutat direct cu Putin pe această temă, pentru a încerca să obțină eliberarea ostaticilor, dintre care patru sunt nemți, și a spus că acest gest este „un pas crucial, care trebuie să se aibă loc cu prioritate”.
Apariția cancelarului german alături de Obama a marcat prima sa vizită la Washington de la dezvăluirile făcute de Edward Snowden, legate de ascultarea telefoanelor lui Merkel de către serviciile secrete americane.
Germania face presiuni de luni de zile pentru încheierea unui acord reciproc de „nespionaj” cu SUA, fără succes. În schimb, Germania și SUA au căzut de acord să poarte un dialog „cibernetic” pe probleme legate de echilibrul dintre informațiile secrete și viața privată.