REVERENTÃ… Emotii intense, amintiri, voci tremurânde si îmbrãtisãri calde, care au vorbit parcã mai mult si mai profund decât cuvintele însãsi – toate acestea au dat zilei de sâmbãtã, 20 octombrie 2018, când Colegiul National “Cuza Vodã” Husi a sãrbãtorit punctul culminant al Anului Centenar, o frumusete de neuitat. A fost dezvelit un bust al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza si o placã comemorativã, în prezenta unui numãr important de oficialitãti, invitati speciali, de profesori si de fosti elevi, unii veniti de departe, anume pentru a fi alãturi de scoala lor dragã, în aceste clipe minunate. În sala mare a Primãriei, emotiile au fost cât pentru un Centenar! Dascãli si elevi ai Colegiului, îmbrãcati în straie populare, s-au transformat în gazde primitoare si, cu bucuria unei aniversãri unice în viatã, au primit invitatii asa cum se cuvine. Cu totii au fost la înãltimea momentului, arãtând cât inimosi sunt toti cei care îsi leagã numele lor de renumele Colegiului “Cuza Vodã”, însã prima reverenta pentru succesul acestui eveniment unic îi revine profesoarei Manuela Iacob, directorul Colegiului, si profesorului de Istorie, Costin Clit. Dacã directorul Manuela Iacob a fãcut ca nimic din toatã desfãsurarea Anului Centenarului din 2018, sã nu arate cam ce eforturi uriase s-au fãcut, pentru realizarea fiecãrui moment al aniversãrii, profesorul Costin Clit a scris o carte, închinatã acestui Centenar. “Colegiul National “Cuza Voda” din Husi – Centenar 1918 – 2018” este lucrarea care poate fi consideratã un adevãrat testament sentimental, scris pe 552 de pagini, pentru ca nimeni sã nu uite ce a însemnat “Cuza Vodã” Husi, în prima sutã de ani, din existenta sa.
De multã vreme, în orasul Husi nu a mai fost un eveniment atât de frumos si de încãrcat de emotii! Vremea caldã de octombrie dulce a fãcut ca, încã de la primele ore ale diminetii, când, în curtea Colegiului National “Cuza Vodã” Husi, s-au strâns oamenii importanti pentru trecutul, prezentul si viitorul acestei scoli, sã poatã fi dezvelite, într-o atmosferã solemnã, placa comemorativã si bustul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Preasfintitul Ignatie al Husilor a binecuvântat acest omagiu superb, adus “Fãuritorului României Moderne”, cãlãuzitor spiritual al Colegiului care, cu cinste, îi poartã numele, iar primarul Ioan Ciupilan, Mihai Rotariu, unul dintre fostii elevi cu rezultate foarte bune la învãtãturã, alti invitati, precum si directorul Manuela Iacob au rostit mesaje emotionante.
O sutã de ani si încã o sutã…
În sala mare a Primãriei Husi emotiile au fost si mai mari. Aici si-au dat întâlnire fosti profesori cu elevii lor, fosti colegi si venerabili dascãli, pe umerii cãrora s-a clãdit succesul acestei scoli. Profesorul Costin Clit a moderat simpozionul, presãrând între discursurile vorbitorilor, informatii despre scoala aniversatã. A vorbit Marinica Stoian, inspector în cadrul Ministerului Educatiei, care a adus o plachetã si o diplomã pentru Colegiul aniversat, din partea Ministerului, la fel si gândurile sale bune, pentru “un oras mic si frumos”. Carismaticul profesor Iulian Vrabie a tinut sã completeze: “Un oras mic, dar care a dat tãrii oameni mari”, iar vorba sa de duh a fãcut pe cei prezenti sã zâmbeascã, aprobator. Au tinut alocutiuni Preasfintitul Ignatie, subprefectul Mircea Gologan, primarul Ioan Ciupilan, dar si oameni din mediul academic, în fata cãrora sala întreaga a tãcut, cu condescendentã, în semn de pretuire, pentru acesti huseni extraordinari, care nu doar cã iubesc Colegiul „Cuza Vodã”, dar îi si duc renumele atât de departe. Este vorba despre academicianul Constantin Toma si profesorul Dr. Petru Ioan, cel din urmã spunând apãsat un adevãr care a înduiosat audienta: “Sã stiti cã husenii se recunosc între ei, se cautã si se sprijinã”. Emotionantã a fost si alocutiunea unei husence remarcabile, Adina Ciomagã, ajunsã acum profesor universitar la prestigioasa Universitate Sorbona. Prof. univ. Adina Ciomaga i-a cucerit pe toti cei din salã, când, dupã ce si-a expus toate studiile si succesele cu care se poate mândri, a tinut sã precizeze cã, totusi, cea mai importantã realizare a sa este fetita de doar câteva luni. A primit aplauze cãlduroase pentru asta! A vorbit, de asemenea, prof. Dr. Theodor Codreanu, huseanul fãrã de care numele Husului nu ar fi lãudat în atât de multe locuri, de dincolo de granitele sale, venerabilul profesor, Constantin Pogângeanu, Cristian Cãldãraru, directorul Muzeului de Istorie din Galati, poetul Ioan Gh. Pricop, prof. Toma Valeriu, Petru Brumã, comandantul UM 01776, Irinel Apostolescu si multi altii. “Vã multumesc din suflet cã ati venit, cã ati fost aici si vã asigur cã s-a fãcut educatie de calitate în toti acesti o sutã ani si se va mai face încã o sutã”, a conchis, în finalul manifestãrii, directorul prof. Manuela Iacob.