PEDEAPSÃ… O huseancã, victimã a violentei domestice, a reusit în instantã o victorie care dã curaj femeilor bãtute de soti! Aceasta a convins judecãtorul cã individul nu doar cã a încãlcat ordinul de protectie de multe ori, dar si cã faptele acestuia si amenintãrile transmise în mai multe moduri au înspãimântat-o atât pe ea, cât si pe copilul ei, dar chiar si pe mama femeii. Drept urmare, pe lângã condamnarea primitã de agresor, acesta a fost obligat sã îi dea sotiei daune morale în valoare de 20.000 de lei, plus cheltuieli de judecatã, în valoare de 6000 de lei. „În situatia în care cele mai multe victime ale violentei domestice nici mãcar nu au curajul sã se adreseze autoritãtilor, faptul cã cineva obtine chiar si daune morale, dupã tot ce a îndurat si dupã amenintãrile primite, e un semn cã victimele abuzurilor din familii încep sã ia atitudine, dar, totodatã, este si un semn cã instanta devine mult mai fermã si intransigentã cu agresorii din familii”, spun avocatii.
Instanta Judecãtoriei Husi l-a condamnat pe un bãrbat, care în cursul acestui an si-a terorizat familia cu fapte si amenintãri greu de închipuit. Degeaba a obtinut femeia ordin de protectie împotriva individului, cãci acesta a încãlcat hotãrârea instantei în repetate rânduri. Pentru cã riscul ca individul sã îsi punã în practicã amenintãrile era unul evident, în august acesta a fost arestat preventiv, instanta considerând cã prezintã pericol public concret. Ieri, procesul privind „nerespectarea hotãrârii judecãtoresti” si „amenintarea” s-a încheiat pe fond, iar instanta a dispus ca bãrbatul sã fie condamnat la 6 luni de închisoare cu executare, iar sotia sã primeascã, pe lângã cei 6000 de lei, drept cheltuieli de judecatã, si o sumã destul de consistentã , reprezentând „daune morale”. „Dacã am trãi într-o tarã normalã, agresorii ar plãti nu doar cu închisoarea, ci si daune celor de care abuzeazã. Dar daunele morale nu prea se acordã. Lãsând la o parte cã multe victime ale violentei domestice nici nu mai cer asemenea daune, desi este un drept prevãzut foarte clar de legea în vigoare, cele care cer rar primesc. Iar când primesc, de foarte multe ori, sunt luate în derâdere cu sume precum 1000 de lei, de exemplu. Stiu caz concret în care o femeie bãtutã sistematic, cu dinti scosi, gonitã noaptea din casã cu 2 copii, a primit din partea instantei o despãgubire moralã de 1000 de lei. Speranta este ca instanta sã fie foarte asprã cu agresorii, cãci doar asa se vor îndrepta lucrurile în societate”, spun avocatii.
81 de femei au cerut ordin de protectie, numai în cursul acestui an
La Judecãtoria Husi, în cursul anului 2020, au fost zeci de femei care au cerut protectie, în urma violentei din familii. 81 de cazuri în total au ajuns pe masa instantei. Dacã se ia în calcul cã, totusi, cele mai multe femei bãtute refuzã sã se adreseze autoritãtilor, în baza unei tolerante nejustificate, dar poate si a rusinii de a scoate din sânul familiei problemele conjugale, atunci cifra violentei domestice din zonã ar fi mult mai mare. „Peste 90% dintre persoanele care cer ordin de protecttie sunt femei, i-adevãrat, dar sã stiti cã sunt si bãrbati care solicitã. De regulã, acestia nu solicitã protecttie din postura de sot, ci, în principal, din postura de pãrinte. Sunt destule cazuri în care mama si tata cer ordin de protectie împotriva unor fii violenti, care îi agreseazã si îi umilesc. Faptul cã si Politia poate lua aproape ca instanta aceastã mãsurã în favoarea victimelor, este încã un argument pentru care nimeni dintre cei care au de-a face cu violenta din familii sã nu tolereze asemenea acte, ci sã cearã ajutorul autoritãtilor”, spun avocatii.