spot_img
17.2 C
Vaslui
22-sept.-2024
spot_img

O nouă investiție la depozitul de deșeuri de la Roșiești: 2,8 milioane de lei pentru o treaptă suplimentară la stația de tratare a levigatului

- Advertisement -
AJUTOR… Treapta suplimentară la stația de tratare a levigatului “va ajuta procesul de epurare a stației existente și va avea ca rezultat o creștere a cantității de levigat tratat și evacuat la parametrii stabiliți de către instituțiile abilitate în gestionarea apelor”.

PROIECT… Centrul Integrat de Management al Deșeurilor Solide Roșiești are nevoie de o nouă investiție. Este vorba depre o treaptă suplimentară la stația de tratare a levigatului, care va costa în jur de 2,8 milioane de lei. Potrivit Direcției Tehnice din cadrul Consiliului Județean, aceasta “va ajuta procesul de epurare a stației existente și va avea ca rezultat o creștere a cantității de levigat tratat și evacuat la parametrii stabiliți de către instituțiile abilitate în gestionarea apelor”. Levigatul reprezintă sursa majoră de ape uzate generate de un depozit de deșeuri sau, altfel spus, este lichidul care se scurge din deșeurile depozitate. Investiția este inclusă în Planul de investiții pentru anul 2022, ce urmează să fie supus votului Consiliului Județean săptămâna viitoare, și va fi făcută cu bani din Fondul de întreținere, înlocuire și dezvoltare pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii serviciilor publice, care beneficiază de asistență financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene.

Consiliul Județean Vaslui a obținut în 2011 finanțare nerambursabilă pentru proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui”, în cadrul Programului POS Mediu. Proiectul are drept scop dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a deșeurilor cu reducerea impactului asupra mediului în județul Vaslui, prin îmbunătățirea serviciului de gestionare a deșeurilor și reducerea numărului de depozite neconforme existente, în conformitate cu practicile și politicile Uniunii Europene. În cadrul proiectului, în anul 2014, a fost realizată o stație de tratare a levigatului în incinta depozitului ecologic CMID Roșiești, județul Vaslui. “Din adresele operatorului depozitului, precum și din constatările efectuate cu ocazia vizitelor pe teren de către reprezentanți ai Direcției Tehnice, rezultă că o cantitate de aproximativ 25.000 mc de levigat s-a acumulat în celula 1 de depozitare a deșeurilor, de la data începerii operării acesteia. Cantitatea de levigat este rezultatul descompunerii fracției biodegradabile din deșeurile ce au fost depozitate pe depozit în lipsa unei instalații de tratare de tip TMB, precum și aportului de ape meteorice acumulate în timpul operării depozitului; canalul de scurgere al acestora a fost obturat, conform prevederilor proiectului tehnic de operare a depozitului, pentru a nu permite amestecul apelor meteorice cu levigatul. De asemenea, datorită variației compoziției deșeurilor depozitate zilnic, levigatul își schimbă concentrația ceea ce poate duce la o durată mai mare de tratare și scăderea cantității de levigat tratat pregătit pentru deversare. Proiectul tehnic al stației de tratare a levigatului prevede o capacitate maximă de deversare în emisar atunci când condițiile climatice permit (temperaturi de peste 200 C), de cca. 50 mc/zi de levigat tratat prin procedeul SBR (tratare în două trepte, prima treaptă biologică și a doua treaptă cu substanțe chimice/reactivi)”.

ABA Prut Bârlad a informat Consiliul Județean: “levigatul epurat ce nu îndeplinește condițiile pentru deversare nu poate fi recirculat pe depozitul de deșeuri așa cum a fost propus în proiect”

O treaptă suplimentară de tratare a levigatului, ce va duce, potrivit specialiștilor Direcției Tehnice din cadrul Consiliului Județean, atât la scăderea concentrațiilor compușilor din levigat până la obținerea indicatorilor pentru deversare, cât și la atingerea capacității maxime de levigat tratat. ABA Prut Bârlad a informat Consiliul Județean că “levigatul epurat ce nu îndeplinește condițiile pentru deversare nu poate fi recirculat pe depozitul de deșeuri așa cum a fost propus în proiect sau folosit la spălatul aleilor din incintă sau a roților mașinilor de gunoi, ci numai recirculat prin bazinul tampon reluând ciclul de tratare. Astfel, prin completarea stației cu o treaptă suplimentară, aceasta va ajuta procesul de epurare a stației existente și va avea ca rezultat o creștere a cantității de levigat tratat și evacuat la parametrii stabiliți de către instituțiile abilitate în gestionarea apelor. Din studiile de piață realizate de operatorul depozitului au fost identificate mai multe soluții de completare a stației de tratare a levigatului. Dintre acestea a fost selectată varianta care nu modifică soluția tehnică actuală (SBR) și este compatibilă cu prevederile contractuale privind investițiile. Valoarea estimată a investiției pentru completarea stației de tratare a levigatului cu o treaptă suplimentară este de aproximativ 2.800.000 lei (inclusiv TVA, probe tehnologice, avize, acorduri etc.)”, se arată în Referatul de aprobare anexat proiectului de hotărâre privind Planul de investiții pentru anul 2022, aferent activelor date în administrare/concesiune pentru Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor Solide în județul Vaslui. Potrivit aceluiași document, suma disponibilă în contul FIID, la această dată, este de 3.349.310,70 lei, sumă provenită din redevență pentru activele, din cadrul Sistemul integrat de management al deșeurilor, date în administrare/concesionate operatorilor de salubrizare ce își desfășoară activitatea în județul Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.