EVENIMENT… Bârlãdenii sunt invitati, la sfârsitul acestei sãptãmâni, la o nouã manifestare culturalã. Este vorba despre Conferinta „Resturi fosile de rinoceri din Miocenul superior din zona Husi”, în cadrul cãreia se vor prezenta descoperirile din zona adiacentã orasului Husi. Evenimentul va avea loc duminicã, 7 aprilie, ora 10:30, la sediul muzeului din strada Republicii, nr. 235 si va fi prezentat de prof. Vicu Merlan, membru al Societãtii Paleontologilor din România.
În zona Husilor, fragmente de fosile preistorice de rinoceri s-au identificat în mai multe locatii: Husi – Lohan 1, Dolhesti – La Corlate si Dealul Rusului, Vãleni – Râpa Dochiei si Rusca – Nisipãrie, com. Pãdureni. Cea mai frumoasã piesã a apãrut la Rusca. „În cariera de nisip din satul Rusca (Comuna Pãdureni), jud. Vaslui, am identificat un fragment fosil postcranian. Depozitele geologice din cariera de la Rusca apartin ultimului ciclu de sedimentare al Platformei Moldovenesti (forelandul Carpatilor Orientali). Vârsta depozitelor este Meotian. Din punct de vedere sedimentologic, depozitele meotiene din cariera de la Rusca apartin unui domeniu depozitional fluvial. Fragmentul distal de radius descoperit în depozitele meotiene de la Rusca (Com Pãdureni, Vaslui) semnaleazã prezenta unui rinocer de talie medie fãrã coarne în Platforma Moldoveneascã, respectiv genul Acerorhinus. Frecventa redusã a acestui gen în fauna de mamifere mari din Miocenul superior al Europei de Est, justificã importanta acestei descoperiri, din zona adiacentã orasului Husi”, a explicat muzeograf Corneliu Cerchia.
Excelenta tema de conferinta!De cand asteptau barladenii sa afle despre existenta rinocerului de talie mica preistoric,fara coarne ,din zona Husiului!